Comentariile despre sancţiunile aplicate de Departamentul de Stat american fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc insistă pe ideea că acestea sparg impunitatea de care se bucura Plahotniuc pe plan extern și îi limitează serios capacitatea de a se deplasa.
Este părerea politologul Dionis Cenușă. Dar interdicția de a intra în America ar trebui sa fie urmată de sancțiuni usturătoare ce ar număra înghețarea conturilor bancare, extinsă și peste asociații apropiați ai lui Plahotniuc, nu doar familia acestuia, mai crede Cenuşă. Analistul optează pentru ca şi UE, dar si alte jurisdicții, să fie atrase într-un concert de măsuri similare pentru a-l putea reține pe Plahotniuc, cu eventuala sechestrare a banilor obținuți ilegal, inclusiv cei derivați din furtul miliardului.
Fostul președinte al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă observă, la rândul lui, că „decizia Departamentului de Stat îl vizează nu doar pe Plahotniuc; aceasta este, fără îndoială, un mesaj adresat și Partidului Democrat, care, în loc să se reabiliteze, a ales să recidiveze alături de Dodon și stăpânii săi de la Moscova...”.
Sancționându-l pe Plahotniuc, SUA distrug şi teoriile propagandistice ale Kremlinului, este ideea activistului civic Sergiu Tofilat. Propaganda rusă, remarcă el, se chinuie de câțiva ani să împingă ideea că Plahotniuc nu acționa de capul lui, dar chipurile era controlat de la Washington. Scopul era să denigreze imaginea SUA, asociindu-le cu Plahotniuc, care este detestat de absoluta majoritate a cetăţenilor din Moldova. „SUA poate oferi ceea ce nu pot oferi rușii – sancțiuni împotriva persoanelor implicate în acte de corupţie”, conchide activistul.
Părerea vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari (PPDA), citată de tv8, e că Igor Dodon „ar putea să repete soarta lui Plahotniuc și mai repede”, dacă va continua „încercările de capturare a statului cu orice preț”, jocurile cu preluarea schemelor, instituirea controlului asupra justiției” etc. „Igor Dodon trebuie să se gândească înainte de a merge pe acest drum. Dodon încearcă să fie Plahotniuc nr. 2. /.../Soarta lui Dodon ar putea fi mai tristă”, a mai spus deputatul.
Protv.md afirmă că a obținut dovada faptului că fostul deputat PDM, Constantin Țuțu, dat în căutare internaționala de Interpol, se află în România. Acesta a fost surprins la o benzinărie din Brașov. O fotografie în care apare fostul deputat a fost trimisă de un martor pe adresa redacției Pro TV Chișinău. Jurnaliștii amintesc că, acum 3 luni, Țuțu s-a ales cu dosar penal pentru îmbogățire ilicita. Procurorii susțin că între anii 2014 si 2018, Țutu și-a cumpărat mașini și imobile de lux, iar valoarea acestora depășește cu mult veniturile declarate.
Anticoruptie.md precizează, în contextul ştirii că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, va sta următoarele 20 de zile în Penitenciarul nr.13, că decizia a fost luată după ce demersul procurorilor a fost admis parțial. Acuzatorii au solicitat 30 de zile de arest preventiv pentru fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Anticorupție.md scrie că, în timp ce era escortat în sala de ședințe, Morari a declarat că dosarul penal i-a fost fabricat de procurorul general Alexandr Stoianoglo, la comanda politică a președintelui Igor Dodon, dar că Procuratura Generală a respins acuzațiile și a asigurat că procesul decurge conform legii..
Deschide.md constată, într-o ştire, că Igor Dodon sare în ajutorul agenților economic din regiunea transnistreană și cere BNM dar și Ministerului de Finanțe să întreprindă măsuri pentru ca separatiștii să nu întâmpine probleme în relațiile cu băncile comerciale din R. Moldova. Publicaţia îl citează şi pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care a făcut cunoscute detalii privind aplicarea unui posibil mecanism de utilizare a monedei naționale ca mijloc de plată între agenții economici din regiunea transnistreană și băncile comerciale din R. Moldova.
Într-o analiză de pe ipn.md, politologul Dionis Cenușă avansează ideea că alegerile prezidențiale vor anima mișcarea unionistă în 2020. El este de părere că slăbirea, sub Igor Dodon, a contactelor moldo-române, în paralel cu fortificarea retoricii pro-ruse a PSRM, poate solidifica mișcarea unionistă. Sprijinul public pentru ideea reunificării cu România deja se apropie de 35%, observă Cenuşă, iar lupta la prezidențialele din 2020 contra lui Igor Dodon poate crea poduri de cooperare deschisă între forțele pro-UE convenționale și partidele unioniste, soldată cu normalizarea unionismului. Printre alte prognoze ale lui pentru anul 2020 se numără geopolitizarea oligarhiei în Moldova.
Experții cărora zdg.md le-a cerut prognoze pentru anul 2020 vorbesc despre nevoia ca partidele de dreapta să formeze un front comun, dincolo de neînțelegeri, în condiţiile în care sondajele îl poziționează pe actualul președinte în topul preferințelor cetățenilor, în perspectiva prezidenţialelor din acest an.
Media-azi.md anunță că a fost sesizat Consiliul Audiovizualului (CA) în legătură cu difuzarea de către RTR Moldova, Ren Moldova și Primul în Moldova a felicitării președintelui rus Vladimir Putin în noaptea de Revelion. Plângerea a fost depusă de organizația neguvernamentală WatchDog, care solicită sancționarea posturilor de televiziune. Potrivit lui Dragoș Vicol, președintele CA, sesizarea a fost înregistrată pe data de 9 ianuarie. În document se arată că difuzarea mesajului lui Vladimir Putin ar fi atins securitatea spațiului informațional din Republica Moldova, fiind solicitată amendarea instituțiilor media.
Mold-street.com scrie despre cum Moldova contribuie la „pacificarea Libiei”. Portalul notează că, deși Republica Moldova nu poate influența direct și nici nu participă la operațiunile de pacificare din Libia, care din 2011 este cuprinsă de un război civil sângeros, anumite persoane și companii își aduc „contribuția” zi de zi, ani în șir. Aportul lor ridică mari semne de întrebare, mai scrie publicaţia. E vorba de activitatea unor companii aeriene înregistrate în Republica Moldova, dar controlate de afaceriști cu conexiuni în regiunea separatistă și Rusia și care, practic, sunt unii dintre principalii transportatori de echipamente și militari în Libia.
Noi.md analizează acțiunile ce urmează a fi întreprinse în 2020 în privința reformei justiției, făcând referire la opinia unor experți, care atrag atenția asupra faptului că aprobarea reformei poate întimpina greutăți legate de lipsa unui consens între fracțiunile parlamentare. Strategia prevede introducerea unor modificări în Constituție, inclusiv în dispoziția cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și la modul de numire a judecătorilor în funcție cu scopul de a le asigura independența, și care necesită votul a 2/3 din deputați. Autorul aminteşte că reprezentanții blocului ACUM și-au exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de conținutul pachetului de documente privind reforma justiției pregătit de Ministerul Justiției sub conducerea lui Fadei Nagacevschi.
Radiochisinau.md difuzează un interviu cu raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, care spune că în acest moment sprijinul financiar al UE este încă accesibil pentru Republica Moldova. Însă, dacă de la Chișinău semnalele și acțiunile politice denotă o îndepărtare de la angajamentele luate, atunci consecințele se vor vedea imediat, inclusiv în plan financiar. Oficialul european a vorbit și despre situația politică din R. Moldova, calificând actualul Guvern drept unul politic, asumat de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. El a comentat și faptul că prim-ministrul Ion Chicu a ales să facă prima sa vizită oficială la Moscova.