Muzica psihedelică „e în toate. În cele sînt și-n cele ce mâine vor râde la soare”.
La microfon Lucian Ștefănescu, doamnelor și domnilor bine v-am găsit la obișnuitele recomandări muzicale de sfîrșit de an ale Europei Libere, o selecție a aparițiilor lui 2012 în domeniile electronica, digital-pop, electro, dubstep și world.
Anul acesta, genurile pe care le-am pomenit au fost dominate în opinia mea, ca de un fel de curent subteran, de muzica psihedelică, o formă modernă a sunetelor ce călătorește - transformându-se la infinit - prin toate avatarurile muzicii contemporane, începînd de pe la mijlocul anilor '60.
Începem la București cu piesa „Seven Years Of Madness”, de pe albumul „The Beauty of Music” al trupei Fierbințeanu, un duo de muzică digital-pop, format din Gabriela Fierbinţeanu (voce) şi Cristian Fierbinţeanu (computer, bass, voce). Una din realizările remarcabile ale celor doi este câştigarea concursului de remixuri după muzica compozitorului ceh Antonín Dvořák, organizat în 2011 de Centrul Ceh din București.
Urmează „The Fallen Sound”, de pe albumul „Second Nature” al lui Hibernation, unul din foarte multele numele de scenă ale producătorului londonez Seb Taylor. Va urma un exemplu strălucitor de arhitectură sonoră psihedelică, „PanFM (Circuit Bent Remix)”, de pe albumul „PanFM: Chapter 3”, al trupei Mindbuffer dela Melbourne, Australia, alcătuită din Mitchell Nordine and Joshua Batty.
La microfon Lucian Ștefănescu, vă reamintesc că ascultați recomandările Europei Libere pentru aparițiile lui 2012 în muzica electronică, digital-pop, electro, dubstep și world, urmează „Conflict”, de pe albumul „With Us Until You're Dead”, al trupei Archive din Marea Britanie, o raritate, s-ar putea spune, a acestor zile, pentru că Archive se încăpățânează să cînte un gen de muzică defunct astăzi, dar foarte la modă în anii '90: trip-hop.
Va urma „Airport [Never_Land]”, un remix de Sean Byrd, de pe albumul „At The End Of It All Remixed”, al lui Chase Dobson, despre care am vorbit la Dicționarul de sunete.
„Tiny Tortures acum”, de pe albumul „Until The Quiet Comes”, al lui Flying Lotus, un muzician din Los Angeles cunoscut și sub numele de Steven Ellison, un album extrem de bine primit de comentatorii muzicali de peste Ocean, și care a dovada perfectă că muzica psihedelică „e în toate, în cele sînt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, ca să parafrazez un poem stalinist al lui Dan Deșliu, pe care am fost obligat să-l învăț pe de rost la grădiniță, pe vremea când România era condusă de un singur partid, știți dumneavoastră care.
http://www.youtube.com/embed/SuQGfk9Gmgo
La microfon Lucian Ștefănescu, vă reamintesc că ascultați recomandările Europei Libere pentru aparițiile lui 2012 în muzica electronică, digital-pop, electro, dubstep și world.
Ultimele două piese ale acestui program sînt „Devil In The Dark” de pe albumul „Butternut Slap, Part One”, al lui The Nomad, și „Rokkit Snot”, de pe „Power Salad” cu trupa Sun:monx.
Ambele trupe vin din Australia, iar muzica lor e un bun exemplu al direcției spre care se îndreaptă genul dubstep, care pare să se fi învechit și de aceea o cotește brusc spre funk.
Vă reamintesc că ați ascultat recomandările Europei Libere pentru aparițiile anului 2012 în muzica electronică, digital-pop, electro, dubstep și world. Partea a doua a acestor recomandări în emisiunea da la ora 21. La microfon Lucian Ștefănescu, vă mulțumesc pentru interesul constant cu care ne ascultați, la mulți ani! Aici e Radio Europa Liberă!