Liberalii cer demisia lui Vlad Filat şi remanierea guvernului

În replică, PLDM îşi acuză partenerii de coaliţie că vor să declanşeze alegeri parlamentare anticipate.

Partidul Liberal a cerut demisia premierului liberal democrat Vlad Filat și remanierea guvernului. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a spus că guvernarea trebuie curățată de demnitarii pe care-i consideră compromiși în urma dezvăluirilor din ultimele zile. În timp ce Ghimpu spune că partidul primului ministru ar avea destule resurse umane ca să-l înlocuiască, așa ca alianța de guvernare cu PL și PD să fie păstrată, PLDM a replicat imediat că și liberalii, și democrații ar vrea să provoace alegeri anticipate. Alla Ceapai a adunat noul schimb de replici din criza politică:


Liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a sugerat astăzi premierului Vlad Filat să-şi dea demisia de onoare, de rând cu alţi funcţionarii implicaţi în scheme de corupţie, trafic de influenţă şi abuz de serviciu dezvăluite recent:

„Demisia de onoare a tuturor funcţionarilor implicaţi, inclusiv a primului ministru este iminentă în asemenea cazuri. Iar PLDM trebuie să înainteze altă candidatură. Considerăm că partidele din AIE au suficiente resurse inclusiv umane pentru a depăşi problemele de moment. Suntem în continuare pentru păstrarea AIE, însă o alianţă de cu totul altă calitate, o alianţă pentru cetăţeni.”

Declaraţia lui Mihai Ghimpu a venit la scurt timp după ce premierul Vlad Filat a refuzat să pună în discuţie la şedinţa executivului numirea a doi liberali în funcţia de conducători la Moldsilva şi la Ministerul Tineretului.

În replică, vicepreşedintele PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că liderul liberal se sincronizează cu democratul Vlad Plahotniuc cerând demisia şefului executivului. Astfel, Partidul liberal în tandem cu cel democrat vor să provoace alegeri anticipate, spune Pistrinciuc:

„Ieşirea domnului Ghimpu astăzi ne-a demonstrat încă o dată că aceste interceptări, acţiuni de intimidare politică nu sunt întâmplătoare. Este evident că dumnealui în coordonare cu fostul prim vicepreşedinte al parlamentului doreşte provocarea alegerilor anticipate. Solicităm PL stoparea agendei sale de şantaj politic şi să se abţină de la acţiuni care ar duce direct la provocarea alegerilor anticipate.”

Pistrinciuc a reconfirmat poziţia liberal-democraţilor enunţată acum câteva zile de premierului Filat, că deputaţii au dreptul legal de a solicita demisia premierului şi a guvernului în Parlament şi nu prin declaraţii publice. „Nu au decât să ceară demisia Guvernului” a declarat acum câteva zile Vlad Filat drept răspuns la cererea democraţilor de a se prezenta în parlament pentru a solicita deputaţilor vot de încredere.

Deocamdată nici liberalii, nici democraţii nu au iniţiat o propunere legislativă privind acordarea unei moţiuni de cenzură Guvernului. Şi Partidul Socialiştilor deocamdată nu se grăbeşte să o facă. Chiar dacă ieri Igor Dodon a declarat că criza politică poate fi depăşită fie prin alegeri anticipate, fie prin demiterea Guvernului Filat. Iată ce spune Igor Dodon:

„Eu cred că acum este prematur să fie iniţiată procedura privind o moţiune de cenzură. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în continuare în Parlament. Eu totuşi cred că PCRM dacă va fi consecvent, atunci PCRM ar putea fi acei care ar putea susţine această iniţiativă.”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat recent într-un interviu pentru portalul informaţional glasul.md că comuniştii nu vor da vot de încredere guvernului. Şi deputatul Mihai Godea a declarat astăzi că va vota în parlament o eventuală moţiune de cenzură Executivului. Regulamentul Parlamentului prevede că o moţiunea de cenzură, adică votul de neîncredere guvernului poate fi iniţiat de către 26 de deputaţi. Dacă moţiunea de cenzură este adoptată de majoritatea deputaţilor aleşi, atunci Guvernul este demis. Mai mulţi observatorii notează însă că marea problemă este numirea unui nou cabinet de miniştri de către o majoritate care nu se prefigurează.