Linkuri accesibilitate

UE speră că Republica Moldova nu va devia de la calea europeană


William Hague, Carl Bildt, Radoslaw Sikorski și Vlad Filat
William Hague, Carl Bildt, Radoslaw Sikorski și Vlad Filat

Trei șefi de diplomații europene cercetează Moldova la fața locului.



La Chişinău s-au aflat miniştrii de externe din Marea Britanie, Suedia şi Polonia – interesaţi de progresele făcute de Moldova în cadrul programului Parteneriatului Estic, creat de Uniunea Europeană. Cum era de aşteptat, criza din Alianţa pentru Integrare Europeană preocupă între timp şi Bruxelles-ul care, prin cei trei miniştri de externe, şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova nu va devia de la calea europeană. Relatează Diana Răileanu.

Miniştrii de externe din Marea Britanie, Polonia şi Suedia au adresat laude Guvernului de la Chişinău pentru reformele realizate, afirmând că Republica Moldova este „cea mai mare speranţă” din cadrul Parteneriarului Estic.

Cel mai darnic în aprecieri a fost ministrul de externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, care a menţionat că Republica Moldova se mişcă cu paşi rapizi spre aderarea la Uniunea Europeană:

„Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparaţie cu celelalte state incluse în programul Parteneriatului Estic. Sunt încrezător că la la Summit-ul de la Vilnius vom saluta Republica Moldova într-o relaţie permanentă cu Europa şi noi am promis că vom urgenta procedurile legale, astfel încât această relaţie să fie una cât mai solidă. Sunt încrezător că la acest summit vom pune ştampila de aprobare pentru această apropiere a Republicii Moldova de UE.”

Mai rezervat în laude a fost ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, care de altfel este primul ministru britanic care a vizitat vreodată Republica Moldova. William Hague a menţionat că prezenţa sa la Chişinău demonstrează că Parteneriatul Estic este în atenţia guvernului de la Londra, iar Republica Moldova în special:

„Noi sprijinim programul de reforme iniţiat de guvernul Republicii Moldova. Este un program ambiţios, foarte multe au fost realizate şi ca în cazul tuturor reformelor este absolut esenţială îndeplinirea lor efectivă. Respectarea drepturilor omului, eliminarea corupţiei şi asigurarea unui mediu stabil şi transparent oamenilor de afaceri sunt cruciale. Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi şi Marea Britanie va face parte din acest proces. ”

Proiectul Parteneriatului Estic, din care face parte şi Republica Moldova, a fost o iniţiativă a Poloniei şi Suediei în timpul preşedinţiei Cehiei la Uniunea Europeană din 2009. Din acest motiv, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a observat că în ultima perioadă UE sprijină mult mai ferm guvernul de la Chişinău:

„De aceea sperăm că veţi menţine această orientare strategică a politicilor Dvs, ca să cimentaţi acest succes, deoarece va dura ceva timp până negocierile vor fi finalizate. Noi vă putem promite că vom face tot ce ne stă în puteri ca să asigurm ratificarea cât mai grabnică a acestui acord. (Acord de asociere – n.a.)”

La Chişinău se află şi o misiune a Uniunii Europene care urmează să evalueze în ce măsură este îndeplinit Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Anunţul a fost făcut public la finele săptămânii trecute de premierul Vlad Filat care a cerut ca instituţiile implicate în această monitorizate să fie pregătite şi să susţină liberalizarea regimului de vize care este un obiectiv important al guvernului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG