Anneli Ute Gabanyi: „Este o mare decepţie şi cred că R. Moldova a pierdut o şansă extraordinară.”

Anneli Ute Gabanyi

Cercetătoarea de la Berlin Anneli Ute Gabanyi în dialog cu Vasile Botnaru.

Va avea sau nu actuala criza politică un efect asupra ambiţiilor europene ale Moldovei? Ar putea periclita încheierea acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu Uniunea Europeană? Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analista politică de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi:

Europa Liberă: Se mai ceartă şi alţii. Am văzut guverne care se schimbă sezonier, aş zice. De ce ar trebui moldovenii să fie alţii decât se obişnuieşte în lumea politică? Constat aceasta, pentru că înţeleg că europenii, birocraţii europeni, s-au arătat îngrijoraţi că tocmai acuma guvernul, care a înregistrat progrese, a fost trimis pe banca de rezervă, dacă nu chiar în neant. Credeţi că această posibilă rocadă politică poate periclita parcursul european al Moldovei?

Anneli Ute Gabanyi: „Haideţi să începem de la început, domnule Botnaru. În primul rând, spuneaţi că se ceartă şi alţii. După părerea mea, este important să privim momentul în care te cerţi, momentul în care se destramă anumite alianţe şi guverne. După părerea mea, Republica Moldova se ceartă într-un moment fatidic pentru soarta acestei ţări. Republica Moldova s-a bucurat de un sprijin de care şi eu m-am bucurat că l-a primit, în sfârşit, după 2009. Un sprijin, care a fost nu numai din partea tehnocraţilor de la Bruxelles sau hai să spunem şi de la Berlin, dar a fost un sprijin dat direct de către politicieni, politicieni care au ajuns să înţeleagă faptul că nu Ucraina, să nu mai vorbim de Georgia sau de Armenia, sau de Azerbaidjan sau... bineînţeles, nu de Belarus, dar Republica Moldova este singura ţară din acest grup al statelor din vecinătate sau după aceea din Parteneriatul Estic care ar putea să devină realmente o poveste de succes. Hai să spunem că acesta era interesul propriu al ţărilor din Uniunea Europeană, dar mai este şi altceva: s-a văzut, poate cel mai clar în cazul Germaniei, că aicea Germania şi guvernul german sau, dacă doriţi, chiar cancelara Merkel a investit foarte multă încredere în cel care (cazul premierului Filat) aparţine aceleiaşi familii politice ca şi domnia sa. Şi atunci vă daţi seama că s-a pierdut – prin acest comportament al guvernului şi hai să spunem, în cazul acesta, bilateral şi al primului ministru Filat – s-a pierdut ceva dintr-o încredere nemaipomenită, aproape necondiţionată, nesperată pentru mine, pentru guvern, pentru primul ministru şi prin aceasta extins, pentru întreaga Republică Moldova.”

Europa Liberă: Deci, după ce Germania şi Europa s-au oferit să fie naşi de cununie, iată tinerii însurăţei au decis să divorţeze?

Anneli Ute Gabanyi: „Aşa este, aşa este. Şi este o mare decepţie şi cred că Republica Moldova a pierdut o şansă extraordinară. Cred că fiecare popor în istoria lui are momente, în care uitându-ne, după 20-30 de ani înapoi, să spunem: „Ei, acesta a fost momentul în care s-a decis soarta sau cum spune Bismarck, „când trece pe lângă tine mantia istoriei” şi, dacă nu îi prinzi un colţ şi te orientezi în această direcţie, momentul a trecut. Tare mă tem, chiar dacă mai există şanse să se salveze ceva, prin faptul că, hai să spunem, să nu se ajungă la alegeri anticipate, totuşi ceva s-a pierdut. Şi cred că acum rămâne pentru Republica Moldova, pentru cei care o conduc în momentul de faţă, să salveze cât se mai poate salva.”

Europa Liberă: În discursul pe care Mihai Ghimpu l-a rostit oficial, de la microfonul Parlamentului, a sugerat, nu neapărat în premieră, că, de fapt, e mâna Moscovei, că e o lucrătură. Aceleaşi idei le sugerau şi oponenţii săi. Adică mai multă lume caută să vadă, să întrevadă scenarii venite din Răsărit, dar nu se opun. Dumneavoastră credeţi că într-adevăr e şi coada cuiva băgată în acest scenariu?

Anneli Ute Gabanyi: „Bine, eu am renumele foarte prost că văd deseori scenarii şi deseori scenariile apar numai dacă spui că doi cu doi fac patru. Dar în acest caz scenariul şi influenţa, şi băgatul cozii mi se pare foarte evident şi, cum a spus şi într-un interviu pentru în România Liberă, din România, fostul ministru de externe, domnul Diaconescu zice: „Prea multe coincidente”. Cert este că scenariul, într-o atmosferă după revenirea lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei, că Rusia era tot mai nemulţumită de aparenta sau eventuala uşoara liberalizare şi schimbarea în bine a relaţiilor atât între Rusia şi Moldova, cât şi în acest triunghi şi Rusia, Moldova-Germania-Uniunea Europeană, prin ştiţi dumneavoastră, procesul Meseberg. Cert este că modelul destabilizării ţării, fostei republici sovietice, prin oligarhi, a funcţionat foarte bine în Georgia, a funcţionat foarte bine în Ucraina şi aproape că este pe punctul de a funcţiona şi în Republica Moldova. Nu este singurul scenariu şi cred că în ştiinţele politice putem, eu personal fac acest lucru, urmări şi să găsim şi să găsim un răspuns la întrebarea: „Cui foloseşte?” Şi dacă punem întrebarea în momentul de faţă: „Cui foloseşte?”, atunci, politic vorbind, foloseşte numai Rusiei. Poate individual vorbind, mai foloseşte unuia sau altuia dintre politicieni. Dar tare mă tem că cel care, după umila mea părere, a acţionat cel mai de neînţeles, adică domnul premier Filat, nu poate să iasă prea glorios din această încercare pentru Moldova. Bineînţeles că nici ceilalţi actori politici, inclusiv chiar, hai să spunem de la toate partidele, nu au acţionat spre binele ţării, aş spune.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, chiar dacă politicienii ar fi parte a acestor scenarii, există o forţă care se poate opune, poporul, convins că doar el este suveranul care poate alege soarta, dovadă este reunificarea Germaniei. Moldovenii s-ar putea opune unor scenarii oculte?

Anneli Ute Gabanyi: „Cred că domnul preşedinte al Moldovei, Timofti, a şi sugerat o astfel de posibilitate. Sigur, dacă luăm exemplul Germaniei, poporul trebuie mobilizat, pentru a-şi exprima voinţa prin metode paşnice, bineînţeles, care îi stau la îndemână. Întrebarea este: dacă într-adevăr poporul, cel puţin, o parte din popor, este de această părere. Eu cred că ar trebui să se facă simţită vocea poporului, cum spuneam, în forme civilizate, paşnice. Şi, de altfel, şi presa poate să spună foarte răspicat şi clar ce se întâmplă, care sunt mizele momentului. Şi cum vă spuneam, sunt foarte mari. Nu este încă totul pierdut. Însă trebuie salvat, în momentul de faţă, ceea ce încă nu a fost pierdut.”

Europa Liberă: Pe final, v-aş ruga să traduceţi mesajele pe care le-am auzit ieri, citate de presă, care vin de la doamna Ashton, de la Ştefan Füle, ce ar trebui să însemne aceste mesaje?

Anneli Ute Gabanyi: „Bănuiesc că mesajele publice nu sunt unicele mesaje. De aceea mă şi întreb: este un comportament atât de contraproductiv, chiar şi pentru cariera unor oameni politici. Adică cine îşi închipuie că, după aceste evenimente, să mai aibă încrederea nu numai a celor din exterior? Până la urmă, Republica Moldova este o ţară independentă. Dar şi la alegeri cu ce capital electoral vor mai putea apare oamenii politici în faţa alegătorilor, bineînţeles, a unor alegători deştepţi, care au jucat soarta ţării la ruleta internă. Adică eu văd momentul, sigur comparaţia s-a făcut cu 1999, dar momentul este mult mai grav. Pentru că atuncea, spre deosebire de astăzi, a lipsit acest imens capital extern. Şi ne amintim şi ce s-a întâmplat şi cu aceia care, din partea dreaptă a spectrului politic, au susţinut atunci Partidul Comuniştilor. Până la urmă, nu a fost în folosul carierei lor.”

Europa Liberă: Nediplomatic vorbind, i-a făcut Uniunea Europeană din batistă Chişinăului sau mai există o speranţă?

Anneli Ute Gabanyi: „Speranţa nu este pierdută, cum spuneam eu, ceea ce, probabil, va lipsi, cel puţin, din partea politicienilor care s-au angajat, pe unii i-aţi numit, domnul Füle (nu-i aşa?), care primul a spus la Berlin anul trecut că Moldova are şansa la Vilnius să semneze Parteneriatul Estic. Dar sunt şi alţii, cum spuneam, probabil, şi cancelara ţării mele, care au investit în faţa opiniei publice foarte mult. Dacă numai mă gândesc la numărul invitaţilor, frecvenţelor, şi mă gândesc că vor rămâne, cel puţin, câteva persoane foarte decepţionate în Republica Moldova şi, de exemplu, din aparatul Ministerului de Externe şi al Ministerului Integrării care s-au angajat trup şi suflet, pentru această cale europeană. Sigur, nu totul a fost jucat şi cred că va depinde de comportamentul guvernanţilor de acum înainte cât se va mai putea salva.”

Europa Liberă: Şi mai puţin reformele, ca atare?

Anneli Ute Gabanyi: „Sigur că trebuie să vină. Dar ştiţi dumneavoastră, reformele Republica Moldova trebuie să le facă oricum. Şi au învăţat lecţia, şi au învăţat şi retorica, o retorică exprimând şi un adevăr politic: „În Republica Moldova noi nu facem aşa, spunea în ultima vreme, pe bună dreptate, nu le facem pentru a intra în Uniunea Europeană. Le facem pentru noi şi pentru că dorim să intrăm în Uniunea Europeană şi, în general, în spaţiul democraţiei occidentale, desigur că vom face reformele pe calapodul şi în felul în care democraţia şi economia de piaţă, socială funcţionează în Occident”. Nu poţi să faci reforme pe calapodul economiei ruseşti şi pentru a intra a intra în spaţiul euroasiatic. Este un nonsens. Este absurd.”