Şeful statului, care trebuie să numească un candidat la funcţia de premier, spune că nu va ceda presiunilor.
Rolul preşedintelui ţării în actuala criză de guvern este limitat la mediere, aşa că Nicolae Timofti s-a întâlnit în această dimineaţă cu liderii celor trei partide din AIE. Într-o scurtă declaraţie de presă, Timofti a declarat că discuţiile au fost mai mult organizatorice, că a trecut prea puţin timp pentru ca cineva să aştepte rezultate concrete şi că el, în nici un caz, nu va ceda presiunilor. În acest context, preşedintele s-a referit numai la presă, care pare să fie folosită de anumite grupuri de interes. Despre rolul preşedintelui, negocieri şi şansele de a evita alegeri anticipate, mai multe de la Valentina Ursu:
Liderii celor trei partide care au şi pus baza constituirii coaliţiei de guvernare au nevoie să mediteze şi apoi să ia decizii. Este opinia şefului statului Nicolae Timofti după ce s-a întâlnit cu Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Nicolae Timofti spune că nu va ceda presiunilor, indiferent din partea cui vor veni:
„Eu nu voi accepta nici un fel de presiune. Nu m-am dat niciodată la presiuni şi nu o să mă dau nici în acest caz.”
Asta după ce ieri liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că va cere demisia preşedintelui, dacă acesta îl va propune din nou pe Vlad Filat la funcţia de şef al executivului. Şeful statului a mai anunţat că dialogul va continua:
„O să continue dialogurile între conducătorii acestor formaţiuni şi atunci când se va ajunge la o înţelegere ei vor da semne pentru ca să ne mai întâlnim.”
L-am întrebat pe Mihai Petrache, expert constituţionalist şi fost consilier prezidenţial, dacă lui Nicolae Timofti îi reuşeşte să joace acest rol de mediere?
„Preşedintele este destul de echilibrat şi raţional în tot ceea ce face. El nu se grăbeşte să facă declaraţii. Eu cred că el va încerca să găsească o soluţie, în caz contrar vor fi alegeri anticipate. După două încercări de a propune un nou prim ministru dacă nu se reuşeşte atunci preşedintele va semna un decret privind dizolvarea parlamentului. Ulterior va fi stabilită data alegerilor anticipate. Preşedintele nu e atotputernic. Confruntările au ajuns atât de departe şi sunt atât de profunde că nu ştiu cineva ar putea să-i împace, nici Solomon nu cred că ar putea să o facă. Preşedintele s-a ferit să facă greşeli, pentru ca să nu fie el învinuit şi de aceea a decis să nu se implice în tot acest proces, în toată această gâlceavă inter-alianţă.”
Amintim că ieri guvernul a fost demis cu voturile comuniştilor, democraţilor şi a unor neafiliaţi. Vlad Filat a anunţat că va prezenta preşedintelui demisia executivului pe 8 martie. Mâine urmează să aibă loc ultima şedinţă a guvernului în actuala componenţă.