„Alegătorii şi deputaţii sînt două lumi paralele, care se intersectează timp de doar 2-3 săptămâni în cadrul unui ciclu electoral”

Un grup de alegători moldoveni și mesajul lor către deputați.

Cronica săptămânii în care a căzut guvernul.



Cornel Ciurea, director de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, se declară convins că moţiunea de cenzură, aplicată cabinetului Filat, este un eveniment cu consecinţe de durată.

Cornel Ciurea: „Cu siguranţă, evenimentul care a marcat această săptămână, dar, de fapt, cred că va marca întregul an politic, e votul din Parlament, de retragere a încrederii pentru guvernul Filat şi desigur prezentarea demisiei de astăzi, dar şi discuţiile la Preşedinţie, în vederea relansării dialogului în cadrul Alianţei. Cred că aceste 3 evenimente ne marchează profund. Şi, de fapt, Chişinăul trăieşte sub această impresie puternică.”

Europa Liberă: Sunt evenimente consumate sau vor reverbera şi cât?

Cornel Ciurea:
„Nu este consumat evenimentul, întrucât chiar şi negocierile, şi apariţiile în public ale liderilor politici demonstrează că ei încă se află în luptă, încă retrăiesc evenimentele care s-au produs în ziua de marţi, încă prea plinul emoţiilor îi covârşeşte. Faza demiterii chiar nu este consumată, pentru că am senzaţia că nici măcar ex-prim-ministrul nu-şi dă seama încă că a fost demis, întrucât el mai doreşte să mai pedepsească anumiţi miniştri, să arate că este în continuare la conducere. Cred că săptămâna viitoare va fi o perioadă în care actorii politici vor începe să înţeleagă ce s-a produs cu adevărat, odată cu demiterea guvernului.”

Europa Liberă: Adevăratele victime ale crizei, alegătorii, îşi dau seama ce se întâmplă şi cât de pregătiţi sunt să meargă din nou la alegeri?

Cornel Ciurea:
„Da, eu totuşi sper că vom evita alegerile anticipate. Dar îi văd pe alegătorii noştri nu sub forma unor analişti foarte migăloşi, care analizează evenimentele politice, ci sub forma unor spectatori care stau instalaţi confortabil în fotolii şi privesc televizorul. Cred că această săptămână şi viitoarele săptămâni le vor aduce mai multe plăceri lumeşti, ei asistând la scandaluri, la discuţii în contradictoriu. Din această cauză voi răspunde că nu cred că există o conştientizare a „pericolului” (îl iau totuşi în ghilimele) alegerilor anticipate.”

*

Vitalie Dogaru, jurnalist la Publika TV, este de părere că moţiunea de cenzură probează talentul moldovenilor de a irosi în van şansele.

Vitalie Dogaru: „Săptămâna aceasta am moderat un eveniment în care un regizor neamţ a prezentat filmul „Mama, ilegal”, despre soarta moldovenilor care sunt nevoiţi să fie infractori peste hotare, nu din proprie dorinţă, ci pentru a-şi salva viaţa lor şi a celor de acasă. Şi i-am întrebat pe cei prezenţi acolo, inclusiv pe ambasadorul Dirk Schuebel, dacă deputaţii noştri ar fi urmărit acest film, despre cele 3 femei, nevoite să muncească peste hotare, mă întrebam dacă deputaţii, după ce au urmărit acest film, ar fi votat demisia guvernului. Săptămâna aceasta Ministerul Educaţiei a demonstrat primul recensământ şcolar în Republica Moldova care a ridicat la suprafaţă mai multe probleme cu care se confruntă sistemul de educaţie, după câţiva ani de reformă. Descoperim că iarăşi am lansat reforma, fără ca să înţelegem în ce condiţii o lansăm. Maia Sandu spune că are soluţii pentru problemele indicate de recensământ. Dar, din păcate, descoperim că nu mai poate să facă nimic, pentru că face parte dintr-un guvern în demisie, nu poate lua hotărâri acum, pentru a salva ceea ce a mai rămas din sistemul de educaţie. Aşa suntem noi, chiar astăzi discutam cu un coleg, lansăm şi nu putem să ducem nimic până la capăt. Cred că e o problemă mai gravă a societăţii noastre. Această problemă este demonstrată în fiecare zi şi de către deputaţii noştri care pornesc ceva, dar nu mai au curajul sau nu mai au hotărârea să ducă lucrul până la capăt.”

Europa Liberă: Oare câtă răbdare mai au alegătorii?

Vitalie Dogaru:
„Nu ştiu câtă răbdare mai au alegătorii. Dar se pare că alegătorii şi deputaţii sunt astăzi două lumi paralele, care se intersectează doar timp de 2-3 săptămâni în cadrul unui ciclu electoral.”