Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Punţile nu sunt arse. Depinde cât de repede putem să revenim la normalitate”


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Vicepremierul și ministrul afacerilor externe şi al integrării europene răspunde întrebărilor Europei Libere.



După moțiunea de cenzură presa a speculat că un posibil candidat bun pentru postul de premier ar fi Iurie Leancă, ministrul de externe liberal-democrat cunoscut ca un politician civilizat. Într-un interviu acordat Valentinei Ursu, Leancă a demonstrat din nou de ce are această reputație, dar s-a ferit de pronosticuri și și-a apărat din greu șeful de partid.

Europa Liberă: Domnule Leancă, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, să vă întreb totuşi: această demitere a guvernului s-a produs acum, când într-adevăr se decide destinul Republicii Moldova, încotro merge aceasta?

Iurie Leancă: „Demiterea guvernului într-adevăr generează mai multe probleme decât soluţii. Şi aceasta este valabil, în mod special, pentru tot ce vizează agenda noastră europeană. Iar agenda europeană e una determinantă pentru viitorul Republicii
Demiterea guvernului generează mai multe probleme decât soluţii...

Moldova, fiindcă, dincolo de contextul geopolitic al acestei ecuaţii, integrarea europeană este sinonimul cuvintelor modernizarea, transformarea Republicii Moldova, înseamnă sprijin din afară: şi financiar, şi politic, şi cu expertiză, şi cu experienţă, şi înseamnă unica alternativă viabilă pentru a construi un sistem funcţional şi politic, şi economic, şi social. Iar tocmai din această perspectivă demiterea guvernului generează foarte multe probleme.

Premierul Filat a menţionat, în repetate rânduri, în zilele precedente acestei moţiuni de cenzură, că să aşteptăm, cel puțin, până finalizăm şi negocierile pe Acordul de Asociere, dar şi acelea pe zona de liber schimb, şi se finalizează procesul în care am fost deja şi suntem în curs de verificare de aceste misiuni de evaluare pe planul de vize. Fiindcă această situaţie de suspens, care s-a creat prin demiterea guvernului, bineînţeles că afectează capacitatea instituţiilor de a corespunde criteriilor, exigenţelor, creează o anumită confuzie şi bineînţeles creează şi o anume motivaţie şi la partenerii noştri.

Am avut un semnal foarte îngrijorător, care
În astfel de situaţii, şi prietenii noştri îşi pierd din motivaţie, fiindcă, în ultimă instanţă, dăm dovadă de insuficienţă de credibilitate...

a coincis cu demiterea guvernului, că iată oferta pe agricultură am putea să o primim ceva mai târziu şi nu aşa cum convenisem, în zilele acestea, astfel încât nu am fi putut finaliza negocierile. A trebuit să iau legătura cu comisarul european pentru agricultură, domnul Dacian Cioloş, meseriaş şi un politician de calibru, personalitate care înţelege foarte bine problemele şi provocările noastre, dar sigur că, în astfel de situaţii, şi prietenii noştri îşi pierd din motivaţie, fiindcă, în ultimă instanţă, dăm dovadă de insuficienţă de credibilitate.”

Europa Liberă: Dar, a propos, s-a pierdut din încrederea cu care partenerii de dezvoltare creditau această Alianţă pentru Integrare Europeană?

Iurie Leancă: „Partenerii noştri, prietenii noştri vor să ne susţină, pornind de la câteva premise. Prima premisă este că suntem oameni raţionali, care ştiu exact ce doresc să realizeze în politica internă şi externă şi oameni care dau dovadă de un comportament pe potriva acestor obiective. Doi: partenerii noştri vor să vadă o anumită coerenţă, în aceea ce facem. Şi în momentul în care toţi actorii principali de aici, de la Chişinău, spun că integrarea europeană este obiectivul fundamental şi înţeleg care este miza în acest an pentru Republica Moldova, în momentul în care toată lumea declară, fără s-ar părea, prea multă ambiguitate că doar actuala Alianţă ar putea să promoveze aceste obiective, în momentul în care toată lumea se declară împotriva alegerilor anticipate, dacă aceste elemente sunt foarte evidente, iar noi nu putem să ne înţelegem şi să avem, cel puţin, acest dialog necondiţionat, fără a veni cu anumite cerinţe inacceptabile apriori, atunci cum ar putea să ne trateze pe noi colegii din Uniunea Europeană?”

Europa Liberă: Dar acest dialog poate să existe, pentru că şi partenerii, am văzut şi Bruxelles-ul, şi Washington-ul cheamă, îndemnă la dialog oamenii politici din Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Nu există alternativă dialogului. Nu există alternativă compromisului şi nu doar bazându-ne pe experienţa noastră, pe experienţa oricărei alte alianţe, coaliţii
Nu există alternativă dialogului. Nu există alternativă compromisului... Fiindcă pe noi ne uneşte mult mai mult decât ceea ce ne dezbină la nivel, cel puţin, strategic...

care există în mod special în sistemele parlamentare europene, că nu fiece coaliţie este o căsătorie fericită. Tot timpul există probleme. Iată am fost vizitaţi de 3 miniştri: suedez, polonez şi britanic, toţi 3 reprezintă guverne de coaliţie şi toţi 3 au vorbit de probleme foarte importante, probleme de strategie, ceea ce nu-i împiedică pe ei să comunice, să găsească soluţii, să facă anumite cedări reciproce, dar să asigure că ţara se mişcă înainte. Şi atunci de ce noi nu am fi capabili? Fiindcă pe noi ne uneşte mult mai mult decât ceea ce ne dezbină la nivel, cel puţin, strategic.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, clasa politică de la Chişinău mai poate să promoveze valorile democratice, legea să fie în capul mesei, reformele să continue, după ce atât de mare a fost această confruntare în cadrul AIE, vorbindu-se despre marea corupţie, despre imoralitate, despre atâtea cazuri fără de precedent?

Iurie Leancă: „Trebuie să recunosc că, din păcate, retorica folosită, în ultimele zile, a depăşit bunul simţ. Totuşi suntem şi pretindem a fi politicieni într-un stat european şi ar trebui să dăm dovadă de decenţă. Şi cred că este o abordare pe care ar trebui să o partajeze toţi politicienii care se vor respectaţi în societatea moldovenească. Şi pe acest motiv ar fi extrem de important să mai diminuăm din acest patos şi din aceste abordări atât de emotive, pe alocuri nechibzuite.

De fapt, când facem aceste declaraţii, ele nu sunt orientate doar împotriva unei persoane, ci şi împotriva unui partid, unei fracţiuni. Şi, în ultimă instanţă, împotriva guvernului şi a statului. Dar totodată aceşti politicieni zic că noi doar cu o persoană nu vrem Alianţă, dar, de fapt, cu aceşti oameni şi cu această fracţiune am vrea să continuăm Alianţa. Păi, e totuşi bine să revenim la calmitate, să revenim în albia raţiunii şi să pornim de la ideea că în politică nu e bine să dăm dovadă de ipocrizie. Şi să ne mai uităm, din timp în timp, în oglindă.”

Europa Liberă: Dar punţile sunt arse.

Iurie Leancă: „Eu nu cred că punţile sunt arse.”

Europa Liberă: Arma războiului politic a fost îngropată?

Iurie Leancă: „Eu nu cred că punţile sunt arse. Există instituţia preşedintelui. Dacă vă uitaţi la comportamentul Partidului Liberal Democrat, în ultimele zile, cred că am
Eu nu cred că punţile sunt arse...

dat dovadă de multă raţiune, de flexibilitate, de o atitudine rezonabilă, fără emoţii, deseori nerăspunzând, de fapt, la atacuri absolut nejustificate. Dar ideea mea a fost că nimeni nu e sfânt, mai admitem şi greşeli. E omeneşte să faci greşeli şi e important să le recunoşti. Dar, încă o dată, să pui toată responsabilitatea doar pe seama unor membri ai executivului, doar pe seama liderului unui singur partid, cel care şi-a asumat cea mai mare parte a responsabilităţii, cel puţin, este incorect.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam de reforme. Mai e capabilă clasa politică de la Chişinău să promoveze aceste reforme, care sunt cerute de către Bruxelles, dar de care au nevoie cetăţenii?

Iurie Leancă: „Iarăşi, dacă toată lumea într-adevăr sincer crede – nu aşa cum făceau comuniştii, în 2006-2007, vorbeau despre integrarea europeană şi aici edificau un sistem care nu avea nimic comun cu principiile europene ale unui stat deschis şi cu instituţii funcţionale – deci, dacă într-adevăr se înţelege miza, care atunci este alternativa decât reformele instituţiilor de forţă în continuare, acolo unde a demarat procesul şi unde încă, de fapt, nu a început nimic.

Să trecem, odată şi odată, la o reformă foarte detaliată şi punctuală, să ne axăm pe ceea ce contează într-adevăr, să finalizăm negocierile la Bruxelles şi concomitent să continuăm acţiunile aici, de reformare a diferitelor sectoare, care ne-ar permite ca economia noastră să fie mai competitivă, să beneficiem de viitorul Acord de Liber Schimb, să ne pregătim pentru regimul fără de vize, fiindcă am făcut foarte şi foarte multe, dar ar fi păcat acum să se identifice anumite probleme care mai există în sistem, în mentalitatea noastră. Fiindcă iată că evaluatorii fac o analiză extrem de minuţioasă, nu stau doar în oficii aici, la Chişinău. Eu sunt în afara Chişinăului.

Nu se verifică doar ceea ce se vede, vârful aisbergului, ci se merge foarte în adânc. Deocamdată reacţiile sunt pozitive, dar nu avem dreptul să ne oprim aici. În 3,5 ani s-a acumulat un mare capital, s-au făcut lucruri enorme şi lucruri foarte pozitive. Vedeţi cum ne evaluează şi ce zic partenerii şi prietenii noştri europeni? Deci, acum dacă ne-am permite această masă critică, care poate să se transforme foarte curând în acţiuni şi în rezultate tangibile pentru cetăţeanul de rând. Deci, dacă nu beneficiem nici de data aceasta înseamnă că istoria nu ne-a învăţat pe noi nimic, înseamnă că suntem incapabili de a trage concluziile respective.”

Europa Liberă: Ce se poate de salvat totuşi în ajunul summit-ului de la Vilnius, vorbind despre scena politică din Moldova?

Iurie Leancă: „Chiar dacă colegii noştri europeni şi-au pus mai multe semne de întrebare vizavi de ceea ce se întâmplă şi, încă o dată aud unii politicieni de la noi spunând că: „Demiterea guvernului a fost tratată cu înţelegere în anumite cancelarii europene”, vreau să vă spun cu toată responsabilitatea şi comunic pe zi cu mai mulţi miniştri de externe, ştiu exact care este atitudinea. Şi nu am văzut pe nimeni
Chiar dacă am trezit mai multe semne de întrebare prin ceea ce au făcut o parte din colegii parlamentari, nimic nu e pierdut. Totul depinde cât de repede putem să revenim la normalitate...

deocamdată să trateze, cum se spune, cu înţelegere această demitere. Din contra, se tratează cu multă neînţelegere.

Ei nu văd care este motivul real, obiectiv, care ar face ca acest guvern să cadă. Fiind într-un proces foarte avansat, uitaţi-vă la declaraţia baronesei Ashton şi domnului Fule, unde foarte clar se spune că suntem aproape de punctul final de negociere a Acordului de Asociere şi Liber Schimb şi pe vize. Atunci care este motivul, dacă aceasta e ceea ce contează pentru toţi politicienii noştri? Deci aş vrea, în primul rând, să rog colegii să nu speculeze pe acest subiect.

Încă o dată, suntem într-adevăr evaluaţi, suntem monitorizaţi. Am fost sunat de cancelarii într-adevăr importante, peste 3-5 minute după ce guvernul a fost demis, cu unica menţiune făcută: „Cât de trist e că aşa ceva s-a întâmplat”. Dar ceea ce vroiam să spun, chiar dacă am trezit mai multe semne de întrebare prin ceea ce au făcut o parte din colegii parlamentari, nimic nu e pierdut. Totul depinde cât de repede putem să revenim la normalitate.”

Europa Liberă: Iar normalitatea ce înseamnă? Să selectaţi un premier şi să formaţi un nou guvern?

Iurie Leancă: „Să nu inventăm bicicleta, dacă iarăşi colegii noştri de Alianţă se declară ataşaţi principiilor democratice, unor practici care şi-au demonstrat viabilitatea, deci dacă suntem un sistem parlamentar, e suficient să ne uităm că oriunde există o coaliţie, şeful executivului este liderul celui mai mare partid. Să nu invocăm tot felul de motive şi să-i cerem liderului PLDM ceea ce nu se practică, este inacceptabil în orice ţară. Deci ideea este să ne aşezăm la masă cât mai curând
Oriunde există o coaliţie, şeful executivului este liderul celui mai mare partid. Să nu invocăm tot felul de motive şi să-i cerem liderului PLDM ceea ce nu se practică, este inacceptabil în orice ţară. Deci ideea este să ne aşezăm la masă cât mai curând posibil şi să recunoaştem că există probleme...

posibil şi să recunoaştem că există probleme.

Există şi în domeniul educaţiei, şi în domeniul medicinii, dar există foarte multe probleme în domeniul energeticii, în domeniul transportului şi aşa mai departe. Bineînţeles că există şi la Fisc, nimeni nu le ascunde, dar hai să o facem de o manieră colegială şi constructivă, şi civilizat. Ne aşezăm, ne uităm care este cauza problemei şi o abordăm constructiv.

Sunt de acord, poate nu e suficientă comunicare, şi trebuie să comunicăm şi eu, cu titlu personal, accept o parte din blam în sensul acesta, că nimeni nu ne împiedică să comunicăm mai mult în cadrul Alianţei, să explicăm ce facem, unde suntem, care sunt problemele şi aşa mai departe. Dar atitudinea aceasta trebuie să fie acum arătată şi de colegii noştri.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar susţinerea pentru apropierea Republicii Moldova de UE se va materializa în acest an?

Iurie Leancă: „Valentina, această întrebare cred că trebuie să fie reformulată.”

Europa Liberă: Occidentalii, europenii continuă să spună că susţin Republica Moldova pe calea eurointegrării, Moldova să îşi facă tema de acasă.

Iurie Leancă: „Şi aveţi motive să nu-i credeţi? Totul vorbeşte despre faptul că ceea ce se întâmplă în Moldova nu ţine doar de noi, că am reuşit să creăm o aşteptare pe plan intern şi o aşteptare pe plan extern. Şi în această aşteptare s-a investit. Şi s-au investit nu doar resurse, dar şi speranţe. Bineînţeles că se aşteaptă acum de la noi o acţiune raţională, rezonabilă, pe potriva acestor aşteptări şi, dacă vom da dovadă de o astfel de abordare, vom merge. Păi uitaţi-vă prin această demitere, de fapt, noi suntem acum într-o anumită stare de incertitudine.”

Europa Liberă: O majoritate stabilă, în interesul continuării integrării europene, poate să continue să fie?

Iurie Leancă: „Suntem datori. Este un imperativ, dacă iarăşi suntem sinceri şi dorim ca Republica Moldova şi cetăţenii din Republica Moldova să trăiască într-un stat liber, funcţional, economic prosper.”

Europa Liberă: Dar faptul că acum se aud voci care spun că, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, dacă vine o altă forţă la guvernare, cea care a fost până în 2009, Partidul Comuniştilor, ei uşor ar putea să schimbe vectorul politicii externe. Ce se întâmplă mai departe?

Iurie Leancă: „Eu aş prefera deocamdată să tratăm eventualitatea unor alegeri anticipate doar ca o abordare strict ipotetică. Fiindcă trebuie să ne dăm seama ce
Aş prefera deocamdată să tratăm eventualitatea unor alegeri anticipate doar ca o abordare strict ipotetică...

înseamnă alegeri anticipate. Într-un stat funcţional, într-un stat care este deja ancorat puternic în anumite structuri de securitate, economice şi aşa mai departe, unde instituţiile funcţionează, indiferent de faptul dacă există un guvern în exerciţiu sau există un guvern pe deplin funcţional, nu sunt astfel de pericole.

Pe când la noi, aceasta înseamnă, de fapt, o paralizie a instituţiilor pentru, cel puţin, o perioadă de 4-5-6 luni. Aceasta înseamnă, de fapt, că noi pierdem timp, în loc să ne axăm pe ceea ce acum trebuie să facem şi noi acum trebuie să ne mişcăm foarte repede.”

Europa Liberă: Dar luaţi în calcul că vectorul politicii externe poate fi schimbat, în eventualitatea venirii la putere a unei alte formaţiuni?

Iurie Leancă: „Dacă va fi un guvern de stânga, centru-stânga, deci nu e o chestie doar teoretică. Putem judeca în baza acţiunilor Partidului Comuniştilor de până în 2009. În 2009, când am preluat guvernarea, relaţia cu Uniunea Europeană era suspendată. Declaraţiile Partidului Comuniştilor din ultimul an iarăşi denotă că ei se mişcă în înţelegerile lor a ce ar fi interesul naţional, de la Vest la Est, ceea ce arată că dau dovadă mai mult de o abordare oportunistă şi mai puţin una care se bazează pe înţelegerea unor elemente fundamentale.”
XS
SM
MD
LG