„A vorbi despre încălcarea drepturilor omului în Transnistria înseamnă a-ţi aprinde paie în cap”

Activiştii transnistreni se plâng că sunt persecutaţi.

Administraţia de la Tiraspol a intrat din nou în vizorul apărătorilor drepturilor omului după ce săptămâna trecută apartamentul avocatului Stepan Popovschi a fost percheziţionat de coloaboratorii securităţii - KGB. Potrivit juriştilor Asociaţiei „Promo-Lex”, astfel, administraţia din stânga Nistrului ar fi vrut să împiedice organizarea unei conferinţe de presă la care avocatul, care apără drepturile a mii de săteni deposedaţi de terenuri agricole, intenţiona să facă publice mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului. Detalii are Diana Răileanu:

Stepan Popovschi spune că în repetate rânduri a fost supus ameninţărilor din partea autorităţilor din stânga Nistrului, iar două organizaţii internaţionale au cerut recent liderilor de la Tiraspol să oprească intimidările împotriva lui.

Într-un interviu acordat Europei Libere la finele lunii trecute, avocatul, care apără drepturile celor deposedaţi de pământuri în regiunea transnistreană, explica de ce activitatea sa ar nemulţumi autorităţile de la Tiraspol:

„Cel mai probabil autorităţile din stânga Nistrului cred că noi reprezentăm o ameninţare pentru ei. Eu aveam impresia că regimul lui Igor Smirnov era unul nepotrivit, însă astăzi nu mai sunt de această părere. În acea perioadă nu am fost supus urmăririlor şi intimidărilor. Aveam posibilitatea să le vorbesc oamenilor despre drepturile lor oriunde doream, chiar şi în aer liber. Până nu demult nici nu ştiam ce înseamnă ameninţări şi urmăriri.”

Despre încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană se vorbeşte cu jumătate de gură, susţine preşedinta Asociaţiei „Prosvet” de la Dubăsari, jurista Irina Sergheeva, şi ea ameninţată de câteva ori de miliţienii transnistreni:

„La noi se încalcă drepturile cetăţenilor la fiecare pas, iar dacă încercăm să vorbim despre asta ne aprindem paie în cap. Organizaţiilor internaţionale li se oferă informaţii despre cum stau lucrurile la acest capitol în stânga Nistrului, însă aceste informaţii nu întotdeauna corespund realităţii. Vin foarte mulţi experţi internaţionali, sunt duşi prin penitenciare, s-ar părea că autorităţile de aici sunt deschise şi foarte interesate să apere drepturile omului. Din păcate însă sunt foarte mari încălcări în sistemul de justiţie şi din partea persoanelor cu funcţii de răspundere, organelor de drept şi Procuraturii.”

În opinia preşedintelui Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, responsabile de încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană ar fi şi autorităţile de la Chişinău, care abordează superficial subiectul în cadrul negocierilor în formatul „5+2”.

Ion Manole: „Şi acest lucru se vede cu ochiul liber pentru că deşi se vorbeşte deja al doilea an despre paşi concreţi în ceea ce priveşte promovarea şi apărarea drepturilor omului în regiunea transnisterană, situaţia devine dacă nu mai rea, cel puţin este la fel ca şi în perioada în care la cârma administraţiei din regiune se afla Igor Smirnov.”

Europa Liberă: Şi ce soluţie vedeţi Dvs?

Ion Manole: „Autorităţile constituţionale trebuie să depună eforturi individuale pentru fiecare caz în parte atunci când acesta ajunge pe masa lor. În ceea ce priveşte situaţia locuitorilor din această regiune putem spune cu siguranţă că nu avem statistici la momentul de faţă, nu cunoaştem câte persoane suferă, câte persoane sunt abuzate, câte persoane la urma urmei, au decedat în instituţiile penitenciare.”

Recent, expertul Naţiunilor Unite, Thomas Hammarberg, care a monitorizat pe parcursul anului trecut respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, a cerut administraţiei de la Tiraspol să fie revizuit modul în care funcţionează sistemul judiciar în regiune, a solicitat reformarea sistemului penitenciar, reducerea numărului de deţinuţi şi abolirea măsurilor disciplinare inumane din închisori.