Alexei Busuioc: „Cred că agricultorii nici nu-şi dau seama ce înseamnă… Mulţi din ei nici nu înţeleg ce este aceasta.”
Despre aşteptata liberalizare a comerţului dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană şi eventualul impact al viitoarei Zone de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător asupra fermierilor şi agriculturii moldovene, Valentina Ursu a stat de vorbă cu primarul de la Capaclia, Alexei Busuioc:
Alexei Busuioc: „De fapt, pământul astăzi este proprietate privată şi fiecare om are grijă de pământul lui sau, cum este la noi, de exemplu, la Capaclia, avem liderul, care are contract cu fiecare cetăţean în parte şi, în linii generale, primarul acolo urmăreşte mai mult plata impozitelor. Dar, ţinând cont că totuşi avem inginer cadastral, avem toată informaţia care vine la primărie referitor la pământuri. La ora actuală, suntem departe de a fi cu agricultura acceptaţi în Europa, nemaivorbind de infrastructura pe care o avem. Nu avem drumuri, deci vreo 80% din toată ţara – nu mi-e frică să zic – nici apeducte nu avem, nici canalizare nu avem, nici iluminare stradală şi aşa mai departe.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Pentru că totuşi localitatea dumneavoastră e situată departe de Chişinău, ce ştiu producătorii agricoli despre această eventuală semnare a unui Acord de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care ar însemna deschiderea unei pieţe vaste, dar şi o concurenţă dură? Eventualul impact al viitorului Acord de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană asupra sectorului agroalimentar este cunoscut?
Alexei Busuioc: „Eu cred că agricultorii nici nu-şi dau seama: se semnează, nu se semnează, care sunt priorităţile. Mulţi din ei nici nu înţeleg ce este aceasta.”
Europa Liberă: Şi a cui e vina?
Alexei Busuioc: „Vina cred că e a noastră, a tuturor, inclusiv a mass-mediei, pentru că nu se duce un lucru explicativ. Eu la ai noştri le-am lămurit despre ce este vorba: se deschid frontierele pentru producţia noastră, deci producătorul nostru de pâine, de grâu, porumb îşi poate vinde deja producţia în tot spaţiul comunităţii europene. Deocamdată majoritatea agricultorilor sunt inhibaţi încă în spaţiul CSI. Şi aceasta pe ei poate să îi sperie la început, dar eu cred că lucrurile se vor schimba în 2-3 ani după semnarea Acordului, dacă va fi semnat.”
Europa Liberă: Dar dacă e semnat, accesibilitatea mărfurilor şi produselor moldoveneşti pe pieţele europene ar trebui să-i încurajeze totuşi pe cei de la pământ?
Alexei Busuioc: „Cei de la pământ, de fapt, produc numai. În Europa este şi cel care realizează producţia mai departe. La noi, până la ora actuală...”
Europa Liberă: Se zice că sunt intermediarii care jecmănesc ţăranii.
Alexei Busuioc: „Da, care jecmănesc ţăranul şi, până la urmă, îşi fac profitul lor, dar noi, în genere, suferim foarte mult în Republica Moldova, din cauza neinformării sau deseori dezinformării.”
Europa Liberă: Am văzut cum se exprimă această temere că pieţele din Moldova vor fi invadate de roşiile, merele, pătrunjelul, ceapa din UE şi ce vor face ţăranii cu producţia proprie.
Alexei Busuioc: „Păi dar noi şi aşa suntem invadaţi. Doamnă Ursu, noi şi aşa suntem invadaţi de produsele alimentare din Turcia. Se mănâncă pătrunjelul, mărarul din Turcia. Deci noi nu mai avem de ce ne teme. Şi vă mai zic alta, cei mai mari duşmani ai integrării europene sunt monopoliştii moldoveni, pentru că ei bagă zâzania aceasta într-un fel că are să vină la noi în Republica Moldova marfa şi se vor coborî preţurile la a noastră.”
Europa Liberă: Au să o facă necompetitivă.
Alexei Busuioc: „Aşa. Dar realitatea este complet alta, pentru că eu mă duc în Franţa şi îmi cumpăr şi pastă de dinţi, şi tot, tot, tot de acolo, mult mai ieftin şi îmi aduc acasă. Deci aici este un pic politica statului de echilibrare a preţului. Dar cei mai mari duşmani sunt monopoliştii noştri autohtoni care sperie lumea că, dacă se deschid graniţele, ne vor invada cu producţie străină, iar pe a noastră nu o vom putea promova încolo. Nicio problemă, producătorii noştri autohtoni, credeţi-mă, noi avem băieţi foarte deştepţi care ştiu să producă şi pâine, şi lucruri foarte bune, care pot să combată foarte multe lucruri acolo. Chiar şi vinurile noastre, eu m-am bucurat când le-am văzut în Polonia, când văd în România vinuri de ale noaste. Şi ele se cumpără. Semnarea Acordului acesta numaidecât va impune guvernul la nişte reforme radicale care se vor solda şi cu reforma agriculturii.”
Europa Liberă: Şi fondurile europene ar putea fi atrase în agricultură.
Alexei Busuioc: „Şi atunci avem acces la fondurile europene.
Europa Liberă: Dar e posibil astăzi să fie ridicată calitatea produselor la standardele din Occident?
Alexei Busuioc: „Da, răspunsul meu este da.”
Europa Liberă: Pentru aceasta trebuie investiţi bani, mulţi bani.
Alexei Busuioc: „Şi un pic de muncă, şi un pic de, cum zic francezii, savoire par, adică cunoştinţe, a şti ce faci. Dar răspunsul meu afirmativ este da.”
Europa Liberă: Ţăranul e conservator, se teme de schimbări, de reforme?
Alexei Busuioc: „Da, el se teme. Ţăranul acuma se teme de reforme.”
Europa Liberă: Şi cum ajungem la o performanţă în agricultură?
Alexei Busuioc: „Aceştia care vor avea 100-200-500 de hectare de pământ, aceştia, de fapt, vor...”
Europa Liberă: Dar terenurile nu sunt consolidate, domnule Busuioc.
Alexei Busuioc: „Aici e un haos total. Ca să vinzi astăzi cota ta, hai să zicem 1,4 hectare, cum e la Capaclia, să-l vinzi cuiva e o problemă extraordinară, pentru că tu poţi să fii în mijlocul câmpului şi toţi au vândut, dar tu nu vrei să-l vinzi şi nu poţi să-i faci nimic. Dar aceasta, de fapt, pentru o ţară agrară cum este Moldova, e una din cele mai stringente probleme, proprietatea. Noi nu ştim cum să vindem acuma. Iată cineva vrea să vândă pământul. Cum? Pentru că, până la urmă, totuşi noi mergem pe calea europeană pentru că sunt oameni care cumpără câte 3-5-6 cote, încearcă să consolideze pământul, dar el a cumpărat de la 6 oameni diferiţi 6 câmpuri diferite şi are 10 hectare. Cum să le unească? Iată aceasta e toată problema şi, până la urmă, noi oricum vom ajunge la consolidarea terenurilor.”
Europa Liberă: În sat cine investeşte în agricultură?
Alexei Busuioc: „La ora actuală nimeni, în afară de liderul care există, de exemplu, la Capaclia.”
Europa Liberă: Dar care sunt investiţiile lui?
Alexei Busuioc: „Mizere. Ei de ar putea să-şi plătească datoriile la bancă şi vai de capul lor. Mai umblă ei cu Jeep-uri, e drept că mai au maşini de teren, dar eu nu-i acuz, pentru că ştiu că sunt bucşiţi, putrezi de datorii, majoritatea din ei. Dacă noi reuşim să schimbăm mentalitatea, noi avem cea mai bună ţară din toată Europa.”
Europa Liberă: O agricultură performantă în cât timp, în câţi ani?
Alexei Busuioc: „Încă 20 de ani nouă ne trebuie.”