„Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei”

Leonid Litra: Moldova nu trebuie să încerce să balanseze interesul strategic, aşa cum a făcut Ucraina, tot timpul, până acum.”

Pentru Rusia, nu doar integrarea Republicii Moldova în NATO ar fi o problemă, dar şi în Uniunea Europeană. Este sensul unui studiu al IDIS „Viitorul”, întitulat „Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei”, ce analizează o serie de mesaje lansate cu diverse ocazii de oficialii ruşi despre incompatibilitatea care ar exista între integrarea europeană a Chișinăului şi statutul său de neutralitate. Am aflat mai multe detalii despre acest punct de vedere de la autorul lucrării, analistul politic de la IDIS Viitorul, Leonid Litra, acum şi expert al Institutului pentru politică mondială din Kiev.

Leonid Litra: există o paradigmă, o teorie în rândul experţilor, mai ales moldoveni, care spune în felul următor: Rusia este împotriva NATO, dar nu are pretenţii faţă de aderarea Moldovei la UE. Or, tot mai multe declaraţii şi acţiuni care s-au văzut din partea Federaţiei Ruse asupra Moldovei demonstrează faptul că există anumite rezerve foarte serioase faţă de aderarea Republicii Moldova la UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Leonid Litra


Europa Liberă: Deci, atunci când Rusia zice că vrem garanţii de neutralitate permanentă, veşnică, are în vedere NATO, iar atunci când spune că Moldova trebuie să rămână suverană - are în vedere că Moldova ar trebui să rămână departe de UE?

Leonid Litra

Leonid Litra: Exact. Este cel puţin ceea ce am simţit eu din mai multe declaraţii, că Rusia se împotriveşte aderării Moldovei la UE. Şi sunt două motive. În primul rând, faptul că unele sectoare în care se schimbă regulile în urma aderării la UE, chiar parţiale, foarte importante pentru Rusia, cel energetic dacă vreţi. Intenţia autorităţilor ruse de a anula implementarea Pachetului III Energetic, bunăoară. Şi al doilea argument este că 2013 este un an foarte important pentru Republica Moldova în vederea posibilei semnări a Acordului de Asociere, dacă vom reuşi în octombrie, care include şi Zona de Liber Schimb. Or, asta va lega Moldova foarte tare şi pe o durată lungă de UE şi de regulile care sunt cumva impuse, create de UE, sau, mă rog, negociate împreună.

Europa Liberă: Din punctul dvs. de vedere, de ce când e vorba de NATO, Rusia o spune pe şleau că nu ar accepta, iar când e vorba despre UE, una spune, şi alta trebuie să înţelegem?

Leonid Litra: Cu NATO este clar de ce. Cât despre UE, anterior Rusia nu privea UE ca organizaţie capabilă să-i creeze concurenţă, impedimente pentru interesele strategice ale Rusiei, fie energetice, fie militare, fie altele. Acum vedem că ceea ce se întâmplă în UE, de fapt, peste ani devine ceva tot mai ameninţător pentru Rusia. Or, asta înseamnă control asupra sectorului energetic, şi pachetul Energetic III, şi începerea investigaţiei privind acţiunile anti-monopol ale Gazprom-ului în spaţiul UE, crearea mai multor facilităţi sau mai multor dimensiuni de cooperare militară între ţările UE, crearea misiunilor pacificatoare – deci toate acestea indică faptul că UE nu mai este o uniune care lucrează în special la proiectul economic, dar se transformă tot mai mult o uniune politică.

Europa Liberă: Pentru că vă este acum mult mai familiară deja situaţia şi din Ucraina, care este impresia dvs., Moldova ce ar trebui să înveţe din lecţia ucraineană a raporturilor cu UE, Rusia, NATO?

Leonid Litra: Moldova nu trebuie să încerce să balanseze interesul strategic. Ucrainenii au făcut-o tot timpul până acum. Ceea ce spun ucrainenii este că: da, noi vrem să ne integrăm în UE, dar dorim să găsim o posibilitate de convieţuire gen 3+1, adică Rusia, Belarus, Kazahstan, plus Ucraina, deci o combinaţie între aceste două sisteme, care nu este posibilă în principiu. Ceea ce face Republica Moldova este clar: noi am spus că suntem pentru integrarea în UE. Şi ceea ce cred eu că nu ar trebui să se întâmple în Republica Moldova este să nu începem să balansăm şi noi. Adică, poate vedem, că UE are probleme, are criză, iar Rusia este acum pe val.