„Georgia a fost amenintata, supusa embargoului, bombardata, invadata si ocupata iar doua dintre regiunile sale au fost purificate etnic. Aceste este pretul platit pentru ca a ales calea integrerii euro-atlantice" a spus intr-un discurs rostit în fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei presedintele georgian Mihail Saakașvili. In cadrul unei scurte conferinte de presa, liderul de la Tbilisi a acordat un scurt interviu si corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Badilita
Europa Liberă: Dle Presedinte, ministrul de externe georgian Maia Panjikidze a declarat Europei Libere ca guvernul urmareste sa puna relatia Georgiei cu Rusia pe noi baze si in acelasi timp sa restabileasca integritatea teritoriala si suveranitatea tarii. Din experienta dvs. cat de realist este acest scenariu? Se poate discuta in acesti termeni cu Rusia?
Mihail Saakașvili: Toate guvernele de pînă acum au pornit la drum stabilindu-si o astfel de prioritate. Toata lumea vrea o relatie buna cu Rusia pentru ca este un vecin important cu care, asa cum dorim si cu Uniunea Europeană, dorim sa avem relatii foarte bune. Problema este ca Rusia nu este doar vecinul nostru, ci si o forta de ocupatie a teritoriului georgian, fapt care dureaza de 4 ani incoace. Schimbarea esentiala de viziune politica dintre mine si guvernul nou instalat este urmatoarea: actualul guvern este de parere ca Georgia este la acelasi nivel cu Armenia in raport cu Rusia si cu structurile euro-atlantice. Eu sunt de alta parere si as vrea sa o spun clar. In timp ce Armenia nu doreste sa se alature NATO, Georgia doreste acest lucru, iar aceasta prioritate nu trebuie sa se schimbe dupa model armean. Ceea ce doreste Armenia este optiunea tarii vecine care trebuie respectata. Dar noi dorim altceva. Noi dorim sa continuam drumul catre NATO si in acelasi timp sa avem relatii bune cu Rusia.
Europa Liberă: Ati spus aici la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei că Georgia a platit un pret mare pentru optiunea sa pro-occidentala.
Mihail Saakașvili: Georgia a platit un pret mare pentru ca a avut curajul sa isi urmeze calea sa europeana. Am fost sub embargo, sub un embargo militar. Nimic nu trebuie sa ne intoarca din drumul nostru european. Eu doresc relatii bune, dar normale cu Rusia. Si asta o spun multe dintre actiunile mele in calitate de presedinte: eu sunt acela care a contribuit la normalizarea acestor relatii de exemplu prin sustinerea facilitatii vizelor, am sustinut comertul intre tarile noastre si schimburile culturale. Insa niciodata nu voi sustine schimbarea directiei, orientarii politice a Georgiei care, ca sa fim clari: Vestul si integrarea in structurile euro-atlantice. In cele din urma este vorba de valorile noastre. Valorile noastre nu se regasesc in structurile autoritare din Comunitatea Statelor Independente si in regimul Putin. Iar aici nu se pot face compromisuri. donIntre autoritarism si democratie nu poate fi stabilita o cooperare.