Lista neagră a Rusiei legată de cazul Magnițky

Copreședintele Partidului Libertății Boris Nemțov cu portretul lui Serghei Magnițki protestînd în fața ministerului de interne, Moscova, 21 martie 2012.

Viaceslav Nikonov: „Și la Washington și la Moscova au fost capete înfierbîntate care au vrut umflarea listei la dimensiuni de negîndit.”


Autoritățile de la Moscova au dat publicității o listă cu cetățenii americani cărora le e interzisă intrarea în Federația Rusă, ca ripostă la publicarea anul trecut de către Washington a așa-numitei liste Magnițki. În 2012, congresul Statelor Unite a adoptat o lege care a mandat Casa Albă să facă o listă cu oficialități ruse legate de cazul Magnitski, dar nu numai, care se fac vinovate de grave încălcări ale drepturilor omului. Acest gest al autorităților americane a stîrnit mânia Moscovei, iar parlamentarii ruși au adoptat o lege care interzice adoptarea de copii ruși de către cetățeni americani. Lucian Ștefănescu rezumă depeșele agențiilor internaționale de presă legate de acest caz.

Sîmbătă, ministerul rus de externe a făcut publică o listă cu 18 actuale și foste oficialități americane, despre care diplomația rusă susține că se fac vinovate de încălcarea drepturilor omului.

Declarația oficială a ministerului rus de la Moscova spune că lista îi include în primul rînd pe cei care sînt „implicați în legalizarea torturării și a deținerii continue a prizonierilor de la închisoarea de la Guantanamo, sau în arestarea și răpirea de cetățeni ruși”.

Ministerul rus de externe caracterizează de asemenea lista Magnițki drept o măsură neprietenoasă, și spune că „relațiile bilaterale și încrederea reciprocă au primit o lovitură puternică”.

Purtătorul de cuvânt al diplomație ruse Aleksandr Lukașevici a spus la televiziune că această „listă de război” nu e alegerea Moscovei, și că Rusia nu a putut să nu răspundă la „un asemenea șantaj pe față”.

Lukașevici a adăugat că politicienii de la Washington trebuie să înțeleagă pînă la urmă că nu există prespectiva construirii de relații cu o țară ca Rusia printr-un „dictat pe față”.

Aleksei Pușkov, șeful comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova, a spus că această măsură a Rusiei este una normală, precizînd că țara sa nu dorește să „transforme asta într-un război politic” și că autoritățile ruse trebuie să acționeze „simetric”.

Înainte de asta însă Pușkov a anunțat pe Twitter un război al „vizelor”. El a spus că resetarea [relațiilor dintre Statele Unite și Rusia anunțată în 2009] este moartă.

Viaceslav Nikonov, adjunctul șefului comisiei pentru relații internale din Duma de Stat, este citat de agenția Interfax cu declarația că cele două părți au dat dovadă de reținere pînă acum, dar că „și la Washington și la Moscova au fost capete înfierbîntate care au vrut umflarea listei la dimensiuni de negîndit.”

Pe lista ruseasă sînt numele a patru persoane despre care se spune că ar fi implicate în abuzuri la centrul de detenție de la Guantanamo.

E vorba de David Addington, fostil șeful administrației vicepreședintelui american Dick Cheney, de John Yoo, fostă oficialitate de la ministerul de justiție din Statele Unite și autorul unor documente oficiale care autorizau utilizarea de tehnici de interogare violente, și de doi foști comandanți ai centrului de detenție de la Guantanamo: generalul în rezervă Geoffrey Miller și amiralul Jeffrey Harbeson.

Pe lista rusească se mai află alte 14 persoane despre care Moscova susține că au încălcat drepturile cetățenilor ruși din străinătate (între alții Viktor Bout, comerciantul de armament rus condamnat în America la închisoare în 2012).

Pe aceeași listă se află judecătorul districtual american Jed Rakoff, cîțiva procurori americani din statul New York, mai multe oficialități de la Administrația Anti-Drog din America, și agentul FBI Gregory Coleman.

Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a spus agenției Itar Tass că lista neagră a rușilor are un capitol secret cu mai multe nume, exact așa cum are și lista americanilor.

Vineri, Statele Unite au impus restricții de viză și înghețarea bunurilor pentru 18 persoane, multe dintre ele cu cetățenie rusă, acuzate că ar fi comis încălcări ale drepturilor omului.

Despre 16 dintre ele se spune că au legătură cu cazul lui Serghei Magnițki, avocatul rus implicat în demascarea unei fraude de 230 de milioane de dolari în care ar fi fost implicate mai multe oficialități din Rusia.

După ce a lansat acuzațiile în acest scandal al fraudei, Magnițki a fost el însuși acuzat de evaziune fiscală în 2008.

Magnițki a fost bătut și i s-a refuzat asistența medicală în timpul arestului preventiv, și a încetat din viață în 2009.

Singurele persoane de pe lista americanilor sînt doi bărbați din Cecenia.