Linkuri accesibilitate

Pavel Hodorkovski: „Sper că generaţia de astăzi nu va mai avea memoria guvernării sovietice (...)”


Pavel Hodorkovski în Parlamentul European
Pavel Hodorkovski în Parlamentul European

La zece ani de la arestarea tatălui său, fiul lui Mihail Hodorkovski nu renunță la efortul de a-i dovedi nevinovăția.

Anul acesta se va împlini un deceniu de când a fost arestat unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, Mihail Hodorkovski. Fostul șef al companiei energetice Yukos, care s-a declarat de la început nevinovat și victima unei răzbunări politice, a fost condamnat pentru fraude și evaziune fiscală, devenind probabil cel mai cunoscut deținut din Rusia. Fiul lui, Pavel Hodorkovski, are 28 de ani și face ce poate pentru a aduce la cunoștința lumii versiunea familiei despre cele întâmplate – așa cum veți auzi în interviul acordat corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță:

Presedinte al Institutului Rusiei Moderne, Pavel Hodorkovski, fiul fostului magnat rus Mihail Hodorkovski, condamnat la închisoare in urma cu 10 ani pentru frauda fiscala si spalare de bani, a inaugurat ieri, la Strasbourg, in sediul Consiliului Europei expozitia de fotografie „Vizionari rusi: in lumina rampei“.

Expozitia care s-a bucurat de patronajul Delegatiei Norvegiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei infatiseaza chipurile a 54 de lideri ai miscarii civice si luptatori pentru drepturile omului din Rusia.

Hodorkovski se afla pentru doua zile la Strasbourg unde incearca sa traga un semnal de alarma cu privire la „deteriorarea statului de drept in Rusia” si sa ii puna la curent pe membrii APCE cu privire la „injustitia” ce i-a fost facuta tatalui sau „al carui caz a devenit emblematic pentru Rusia.”

Activişti britanici cerând eliberarea lui Mihail Mihail Hodorkovski
Activişti britanici cerând eliberarea lui Mihail Mihail Hodorkovski
Fostul presedinte al gigantului petrolier Yukos, catalogat drept cel mai bogat rus, cu o avere estimata la 11 miliarde dolari (in anul 2004), Mihail Hodorkovski a fost condamnat la inchisoare in anul 2005 pentru frauda si evaziune fiscala. Oficialii si avocatul companiei au caracterizat acuzatiile ca avand o tenta politica, pentru ca omul de afaceri rus acordase sprijin rivalilor electorali ai presedintelui rus Vladimir Putin. Organizatia Amnesty International il considera pe Kodorkovski un „prizonier al constiintelor”, legitimand in acest fel ideea ca ar fi fost inchis pentru convingerile sale politice.

Europa Libera: Dle Hodorkovski, probabil ca sunteti la curent cu adoptarea de catre Congresul american si ratificarea de catre presedintele Obama a asa numitei legislatii „Magnitski”. Ce semnificatie credeti ca a avut aceasta pentru tatal Dvs.?

Pavel Hodorkovski: Legislatia de care vorbiti, care din cate stiu este luata ca exemplu si de Canada si UE, unde se pregateste, din cate stiu, adoptarea unei legislatii asemanatoare, arata ca aceste tari nu mai tolereaza oficiali corupti rusi care doresc sa viziteze tarile UE, Canada sau SUA in scopul de a-si pune la adapost in bancile de acolo veniturile. Tinand cont de asta, da, ne-am gandit ca aceasta piesa legislativa ar putea sa il ajute pe tatal meu, pentru ca submineaza acest sistem corupt de dependenta, birocratia din Rusia.

Europa Libera: Prezentati aici cateva figuri emblematice ale opozitiei si miscarii civice din Rusia. Cat de importante sunt aceste figuri in ochii publicului rus, daca este sa luam in calcul rezultatul ultimelor alegeri din Rusia?

Pavel Hodorkovski: Aceasta expozitie a fost gandita inainte de primul tur al alegerilor pentru Duma de stat din 2011. Acestia sunt oameni pe care societatea rusa ii urmareste. Nu sunt doar politicieni sau activisti in domeniul drepturilor omului, ci si realizatori radio si TV, actori, artisti, carora nu le este frica sa vorbeasca, sa isi formuleze si articuleze opiniile. Oamenii ii asculta si incet, incet asa se formeaza si modeleaza opinia publica. Cand aveam 18 ani speram ca generatia mea va fi ultima care va avea memoria unei Rusii pre-democratice. Acum cred ca generatia care ne-a urmat a fost intr-o oarecare masura corupta de ideea ca aproape orice poate fi cumparat sau vandut. Iar acesta este rezultatul faptului ca in Rusia legea nu este respectata. Nu avem un stat de drept. Sper ca generatia aceasta de astazi nu va mai avea nici memoria guvernarii sovietice si nici pe cea a Rusiei corupte. Proiectul meu, al generatiei mele, este sa facem in asa fel incat sa prevenim o perpetuare a acestor modele.

Europa Libera: Aveati 18 ani cand tatal Dvs. a fost inchis. Cum ati perceput acest eveniment? Dincolo de elementul emotional, căci, sigur, este vorba de tatal Dvs., ati perceput aceasta arestare ca pe un eveniment politic? Si, avand in vedere ca intre timp ati devenit activ atat civic, cat si politic, s-a schimbat ceva in interpretarea Dvs.?

Pavel Hodorkovski: Da, sigur ca s-a schimbat. Aveam 18 ani, abia intrasem la facultate si nu intelegeam intreaga insemnatate a situatiei pe care o traversa tatal meu. Si, sincer sa fiu, este usor sa spun acum cand ma uit in urma cu 9 ani, ca a fost clar ca aveam de-a face cu o arestare politica. Insa nu, nu ne era clar, cel putin mie, nu imi era clar atunci. Cu o luna inainte de a fi arestat, m-a vizitat in SUA unde imi faceam studiile. Si vroia sa se intoarca. Simtea ca se pregateste arestarea lui, stia, de fapt, ca existau sanse mari sa fie arestat, si cu toate acestea a vrut sa se intoarca in Rusia, desi l-am rugat sa ramana la mine, in SUA. Acum regret ca nu am incercat sa il conving sa nu se intoarca.
XS
SM
MD
LG