Curtea Constituțională, fotbalul și sănătatea

Moldova - Justice generic, undated

Ecaterina Mardarovici despre decizia CC împotriva desemnării lui Vlad FIlat ca premier interimar.


Socotelile partidelor implicate în criza politică au fost răsturnate la început de săptămână de decizia Curții Constituționale de a-l descalifica pe liberal democratul Vlad Filat să mai conducă guvernul. În cursul săptămânii, inițiativa a trecut dintr-o parte în alta, părînd să aparțină pe moment liberal-democraților și comuniștilor. Vasile Botnaru a discutat despre cele întâmplate cu fosta deputată Ecaterina Mardarovici, care și-a exprimat atitudinea politică față de criză în general și față de decizia Curții Constituționale în special.

Ecaterina Mardarovici: „Decizia Curţii Constituţionale a demolat aşteptarea noastră şi speranţa că vom avea un guvern. Decizia este discutată aşa cum ne pricepem toţi în sănătate şi în fotbal - am devenit mulţi specialişti în dreptul constituţional, şi e bine că a generat multe discuţii.”

Europa Liberă: Mai pune lumea mâna pe Constituţie poate.

Ecaterina Mardarovici: „Pe Constituţie şi îi determină poate să mai gândească ce se întâmplă cu adevărat şi cât de mult le poate influenţa viaţa oamenii pe care ei îi desemnează în anumite instituţii. Mi-am propus să nu discut pe partea juridică, constituţională a acestei decizii, însă eu o privesc ca pe o decizie nedreaptă, în raport cu ex-premierul Vlad Filat, pentru că nu a ştiut în ce condiţii sau că ar putea să cadă sub incidenţa unor prevederi a deciziei Curţii Constituţionale, mi se pare nedrept. Însă, din punctul meu de vedere, este un instrument bun pentru Republica Moldova pe termen lung această decizie. Întotdeauna situaţia politică şi crizele au fost generate în Republica Moldova din considerente de învinuiri şi suspiciuni de corupţie, trafic, contrabandă. Aşa s-a întâmplat în anii ’90, Sangheli a fost, apoi l-am avut pe Andronic care iarăşi a fost o cauză, vorba mâinilor curate ale lui Roşca şi tot aşa. După nu a urmat nimic. Au venit guverne noi, niciunul din cei suspectaţi nu au fost sancţionaţi din punct de vedere al dreptului penal. Şi atunci eu cred că este pertinentă această decizia a Curţii Constituţionale, ca instrument, pe termen lung, care îi va pune pe politicienii din Republica Moldova să gândească, atunci când îşi insinuează învinuiri în care ar putea cădea ei înşişi.”

Europa Liberă: Tămâiază clasa politică?

Ecaterina Mardarovici:
„Tămâiază clasa politică pentru că la noi în ţară totuşi prea uşor vin învinuirile de corupţie, banditism şi tot felul, şi nimic nu se întâmplă după aceasta.”

Europa Liberă: Şi riscul ca sub tăvălugul acestui motiv să cadă oameni nevinovaţi există?

Ecaterina Mardarovici:
„Atunci când te implici în politică, întotdeauna trebuie să conştientizezi că ai putea să fii jertfa unor învinuiri fără niciun suport sau fără argumente şi trebuie să ştii că ai putea să cazi. Americanii, din ce ştiu eu, la instruirile lor primare, în ceea ce priveşte persoanele care doresc să se implice în politică pornesc de la: să-ţi treci în revistă toate păcatele şi toate atuurile. Şi te uiţi bine la această listă şi decizi: acesta vreau să ştie el, poate să ştie, nu m-ar deranja, nu fac nimic în asta; asta n-aş vrea niciodată. Şi atunci îţi iei geanta şi te duci acasă şi nu te implici în politică.”

Europa Liberă: Spovedania publică o face politicianul nostru invers: întâi arată cu degetul la celălalt.

Ecaterina Mardarovici:
„Şi atunci se creează situaţii pentru care cetăţeanul plăteşte prea scump. Ceea ce plătim noi acum, în această perioadă, e prea scump, e prea scump pentru învinuirile lor şi scuzele pe care şi le aduc şi reciproc fie directe sau indirecte. Spre exemplu, pe mine nu m-a deranjat această săptămână şi chiar am susţinut şi am făcut pledoarie pentru ca să fie votat un nou guvern. Dar nicidecum nu mi-am dorit ca ei să iasă public şi să-şi spună: „Eu am greşit, tu ai greşit. Eu am zis că eşti, tu nu eşti”. Nu trebuie să se întâmple aceste lucruri. Noi, cetăţenii, înţelegem că sfinţi în politică nu există. Suntem oameni, vin oameni care au trăit timpurile acestea de tranziţie unde afacerile s-au făcut şi mai bine, şi mai rău. Unii s-au putut opri, alţii nu s-au oprit. Şi bineînţeles că am acceptat că nu sunt sfinţi, ne-am dat seama. Dar vrem, am apreciat, eu, cel puţin, anumite calităţi ale acestor politicieni. I-am crezut, pe lângă păcatele pe care le au, că ne pot aduce la Vilnius şi am zis să formeze un guvern. Dar nu mi s-a părut respectuos pentru mine, ca alegător şi ca cetăţean al Republicii Moldova, aceste scuze reciproce, interviuri şi aceste jocuri, care mie mi-au trezit un pic de dezgust. Apoi ceea ce a urmat pentru mine nu a fost surpriză. A fost previzibilă această deturnare a preşedintelui Parlamentului. Nu mi-aş fi dorit niciodată, dar nu mi-am dorit de la primul vot pentru demiterea lui Plahotniuc împreună cu comuniştii, nu mi-am dorit demiterea prim-ministrului, împreună cu comuniştii ori cine a făcut-o. Şi nu mi-am dorit nici această… şi nu-mii place ce se întâmplă. Pentru mine oricine votează cu comuniştii face un lucru prost.”

Europa Liberă: Parlamentul şi societatea în întregime este într-o febră periculoasă. Îşi va reveni Parlamentul după această criză?

Ecaterina Mardarovici:
„Eu sper ca ei acuma să fie asistaţi, că avem foarte mulţi europeni care ne susţin şi ar putea să îi asiste pe politicienii noştri, pe partidele politice şi ar putea servi o scuză această variantă zero la care s-a ajuns pe căi ortodoxe, mai puţin ortodoxe, dar, probabil că, dacă o făceau din prima, aşa, poate aveau mai multă demnitate politică. Acum dacă vor fi asistaţi şi vor încerca, ce mi-am dorit ieri, după această demisie, că fiecare va vorbi mai puţin, dar nu ştiu ce s-a întâmpla. Le-ar sta bine, în astfel de condiţii, să vorbească mult mai puţin.”

Europa Liberă: Să nu uite că suntem în post.

Ecaterina Mardarovici:
„Să nu uite că suntem în post, să nu uite că cei care urmăresc politica sunt nişte oameni care înţeleg şi au respectul de sine. O mare parte a alegătorilor sunt consumatorii de rezultate ale guvernării. Ei vor servicii sociale, ei vor un salariu mai bun, ei vor altceva şi mulţi apreciază guvernarea prin acest punct de vedere.”