„E la discreţia actorilor politici să-şi aleagă ipostaza pe care o are în vedere ţăranul care dezaprobă jocul de-a ţurca.” Vasile Botnaru în dialog cu Serghei Ostaf și Nicolae Andronic.
Amuzamentul politicienilor care îşi sparg unii altora ţestele, cu nonşalanţa unui copil care răstoarnă pe spate broasca ţestoasă, ca să vadă cum se va fi descurcând ori leagă de coada pisicii o tinichea zgomotoasă, ca s-o sperie de moarte – este o bună hârtie de turnesol care arată cât de matură este societatea moldovenească… Nu doar politicienii, ci întreaga societate se joacă de-a ţurca, vorba ţăranilor, şi aceasta pentru că le permite lor, politicienilor, elitei plătite din puţinul pe care îl are, să piardă timpul de pomană, în loc să fi pus mâna pe un hârleţ ori să adune nişte urzici. De altfel, „Dicţionarul Explicativ al Limbii Române”, care se accesează foarte lesne pe internet – spre deosebire de cel al limbii moldoveneşti care zace în câteva sute de exemplare în bibliotecile colecţionarilor de anticariat – zic „Dicţionarul Explicativ...” mai atestă încă un sens al cuvântului „ţurcă”, cel de „măscărici, paiaţă, mascat ce colindă pe la case în timpul sărbătorilor de Crăciun”. Aşadar, e la discreţia actorilor politici să-şi aleagă ipostaza pe care o are în vedere ţăranul care dezaprobă jocul de-a ţurca. Cred că e de la sine înţeles că astăzi vom încerca să formulăm o concluzie de sinteză după întâmplările de ultimă oră din domeniul politic. În studioul de la Chişinău astăzi se află Nicolae Andronic, fost deputat, fost vicepreşedinte de Parlament, fost viceprim-ministru, actualmente lider al Partidului Popular Republican şi Serghei Ostaf, cunoscutul expert în materie de drepturi ale omului şi formator de opinie din sectorul asociativ.
Nicolae Andronic: „Dincolo de consecinţele acuzărilor – că le porţi şi regreţi toată viaţa – nu-ţi mai vine să mai vii la putere, deoarece sunt două lucruri care mai persistă. Prima: politicienii, ca să ajungă în funcţie, nu vin cu programe, nu vin cu discuţii asupra impozitelor, asupra problemelor sociale, ei vin şi spun că ceilalţi toţi sunt hoţi. Şi aceasta este istoria Republicii Moldova, de câteva zeci de ani, şi ea discreditează, de fapt, ideea puterii în ţară.”
Europa Liberă: Adică „predecesorul a fost rău, eu am să mă pricep”.
Nicolae Andronic: „Da, aduceţi-vă aminte toate alegerile: aceia sunt răi. Şi niciodată nu s-au discutat nişte programe, nişte lucruri care ţin de interesul cetăţeanului. Şi partea a doua este: cetăţeanul vrea să audă aceasta. Cetăţeanul Republicii Moldova, din momentul proclamării independenţei, nu s-a deprins să judece politicienii după lucrurile realizate, după programele realizate. Aduceţi-vă aminte cazul Roşca, alte cazuri: cei care îl votau, aveau frica să recunoască că au greşit. Şi acum cetăţeanul nostru nu vrea să recunoască că a greşit, dar vrea să intre în problemă: care mai mult a furat... Or şi unul şi altul din politicienii cei de azi despre care mult se vorbeşte au venit în politică cu o istorie, o istorie negativă. Dar cu toate
Cetăţenii i-au acceptat aşa cum sunt. Or, astăzi cetăţenii trebuie să întrebe: „De ce nu v-aţi îndeplinit programul? De ce nu aţi luptat cu comuniştii, că aţi promis, de ce nu aţi luptat cu sărăcia?”
Europa Liberă: Bine, domnul Ghimpu a spus-o cumva mai nuanţat de curând că el a tolerat alături hoţii, de dragul integrării europene.
Europa Liberă: Adică cuvântul de ordine ar fi responsabilitatea. Dar cetăţeanul care votează nu are aparat de măsura această responsabilitate. Domnule Ostaf, dumneavoastră reprezentaţi o instituţie a societăţii care tocmai încearcă să dea acest etalon de responsabilitate. Cum să facem ca această responsabilizare să vină mai devreme decât ciclul electoral pentru că, dincolo de faptul că nu are exerciţiu de întrebat pe programe, e şi rar acest exerciţiu.
Societatea civilă, în opinia mea, acum este la răscruce pentru a înţelege ce face mai departe: în continuare foloseşte doar instrumentele civice care sunt mai puţin eficiente sau va încerca să găsească, să inventeze noi instrumente pentru a responsabiliza clasa politică.
Europa Liberă: Domnul Andronic a atins un subiect foarte sensibil: publicul într-adevăr, după ce, mai ales, stă în faţa televizorului şi îi ascultă pe cei la care a făcut trimitere domnul Ostaf, într-adevăr are acest reflex descris în Boris Godunov, da: „Ăti? Jos cu ei!”, în loc să se întrebe, de fapt, unde suntem. În acest moment exact vine Curtea Constituţională şi spune: „Iată borna kilometrică zero. De aici începem a construi statul de drept. De aici prezumţia nevinovăţiei este interpretată altfel decât v-aţi imaginat până acum”. Demersurile societăţii care a vrut stat de drept – atunci când se forma Consiliul Naţional al Integrităţii, atunci când se discuta
Un coleg jurnalist din străinătate mă întreabă dacă nu cumva, de fapt, se schimbă regula jocului în plin joc.
Nicolae Andronic: „Cred că orice politician, după ce pleacă din guvernare, el trebuie să fie gata pentru tot ce s-ar întâmpla ca să poată să dea nişte lămuriri şi să facă nişte declaraţii concrete. Dacă ţineţi minte, Curtea Constituţională ne-a jucat şi nouă festa, când a spus că jumătate din 101 sunt 52 de deputaţi. Aceasta a fost atunci o lovitură, o lovitură politică care a dus la căderea guvernului şi atunci.”
Europa Liberă: Nici Academia nu v-a ajutat atunci.
Nicolae Andronic: „Da, nici Academia nu a ajutat, nimic nu a ajutat. Şi noi am fost lipsiţi de susţinerea sau de critica persoanelor care sunt din societatea civilă, dacă ţineţi minte.”
Serghei Ostaf: „Atunci era mult mai puţin dezvoltată.”
Nicolae Andronic: „Dar am făcut mult mai mult. Nu de atâta ca să mă laud, dar aduceţi-vă aminte şi nimeni nu ne-a impus. Noi înţelegeam foarte bine în ’94 că trebuie petrecută reforma organelor de drept. Şi până acum nu mi-e ruşine de dânsa, dar, spre regret, nu este realizată. Această reformă a ţinut de poliţie, de armată, de tot, tot, tot. Ea a pus bazele acestui stat. Nimeni nu ne-a impus să petrecem reforma teritorială, când am format judeţele. Bine, a fost o presiune din partea organismelor europene, dar, spre regret, nu am avut susţinerea acestei comunităţi, cum sunt organizaţiile nonguvernamentale.”
Nicolae Andronic: „Bine, bine, am avut numai critici din partea unor oameni care gândeau că ne doboară pe noi, dar au doborât o guvernare. Aceasta e una, nu vreau mai mult să vorbesc despre aceasta. Dar mi-am dat întotdeauna întrebarea: de ce această guvernare, cu venirea căreia erau legate nişte speranţe foarte mari, a bătut pasul pe loc şi societatea civilă nu i-a bătut acolo în lucruri mari, dar în nişte lucruri de acestea mai mici. Şi părerea mea: sunt nişte fonduri europene care finanţează societatea civilă pe un segment foarte mic. Nimeni nu vorbeşte azi în stat şi eu, ca preşedintele Comisiei pentru reformă judiciară şi de drept, am vorbit de vreo două ori, dar nimeni nu mă aude, cu acea concepţie de reformare a sistemului judiciar. Doi ani jumătate acum e preşedintele în fruntea
Îmi pare mie că şi societatea civilă, şi cetăţeanul au fost atraşi de către politicieni într-o discuţie sterilă.
Europa Liberă: Adică aceasta se face deliberat?
Nicolae Andronic: „Da, cred că da. Şi aici, volens-nolens, suntem antrenaţi toţi, ca până la urmă, peste 3-4 ani să înţelegem că ne-au minţit încă o dată. Şi cel mai regretabil: că aceste constatări pot duce la schimbarea cursului. Şi noi cu dumneavoastră de acum, cu mulţi şi cu radio ascultătorii, şi cu cei care sunt prezenţi aici în studio, cam am îmbătrânit aşteptând aceste schimbări, această Europă. Atunci nu înţelegi: am inventat un perpetuum mobile, permanent ne lamentăm şi îl ascultăm pe acela care iese… Doar cum a fost? Din ’89 a ieşit o parte de politicieni care erau departe de problemele limbii, au folosit-o ca cal de bătaie, au lăsat-o la o parte – limba aşa şi nu a mai fost studiată, statul nu a mai dat fonduri – au plecat. După aceea cu ce poţi să mai ieşi la societate? Hai să le spunem că vom intra în NATO. Şi au mers pe bătaia aceasta. Pe urmă i-au minţit cu Europa şi aşa mai departe. Adică tot rămâne neîndeplinit.”
Europa Liberă: Domnule Andronic, pretindeţi copyright. Eu zic să înregistraţi noţiunea „perpetuum mobile moldovenesc – lamentarea”. Eu vreau să vă întreb, întrucât tocmai aţi lucrat în condiţii extrem de dificile, când, pe de o parte, existau unii care vă acuzau că aţi dat ce s-a putut pe mâna agrarienilor şi aşa mai departe: şi limbă, şi Palancă şi tot ce vreţi. Aţi avut adică un sistem de coordonate foarte dificil. Întrebarea mea este pentru politicianul Andronic şi omul din guvernare: cum se poate să fie combinate aceste interese şi opţiuni divergente, astfel încât tocmai să nu se penduleze dintr-o parte în alta sau să nu se dea perdele de fum, ca să se ascundă, de fapt, problemele esenţiale?
Nu a fost o coeziune între aceşti oameni. Ei au venit să-şi facă mai departe imagine politică, să se distrugă, dar nu să conducă cu statul şi iată aici sunt problemele pe care pe urmă le analizezi, după ce pleci de la guvernare: paşii pe care i-ai făcut au fost de un interes personal sau au fost de un interes.
Europa Liberă: Dar şi cu calea ferată, tronsonul şi aşa mai departe. Eu nu vreau să trec în revistă rechizitoriul public care s-a făcut. Întrebarea mea era cum se poate şi cum poate, mai ales, în condiţii moderne, un politician şi aţi dat, de exemplu, o soluţie, să nu vorbească, dar să facă, politicianul cum să împace interese divergente, că unii vor neutralitate, alţii vor peste noapte în NATO?
Europa Liberă: Deci şi-au protejat comoditatea. Domnule Ostaf, aceeaşi întrebare, cum? Şi în trecut a fost foarte dificili, când se puneau bazele statului, dar şi acuma, când există această răscruce pe care o evidenţiază cu lux de amănunte sondajele de opinie. Cum poate politicianul, cel care stă la guvernare şi ia decizii, să îmbine capra cu varza, cu lupul şi cu tot zooparcul?
Nicolae Andronic: „Ei au luat şi au „scos din barcă” Lupu…”
Serghei Ostaf: „Din ce înţeleg eu, una din cauzele de ce politicienii actuali nu pot să depăşească interesele lor individuale este că ei, o mare parte din cei care sunt pe prim-plan, de fapt, nu sunt politicieni noi, sunt cei vechi. Haideţi să vedem cine este Filat, haideţi să vedem cine este Lupu, cine este Plahotniuc, cine este Ghimpu – sunt oameni, de fapt, care au venit din deceniul precedent. Şi care s-au afirmat ca persoane publice de atunci. Se pare că ei nu au reuşit să depăşească acele tipare de comportament sau nu au asimilat comportamente noi în care există o viziune vizavi de anumite destine ale acestui pământ, în sensul în care trebuie să aducă cu orice preţ, care n-ar fi el, inclusiv în dezinteresul personal, departamental al anumitor partide sau interese economice, sau de altă natură în spaţiul european, care, în principiu, va schimba definitiv regulile de joc în acest spaţiu.”
Europa Liberă: Adică trebuie alţi politicieni?
Europa Liberă: În jargonul jurnalistic asta se numeşte că presa, de fapt, s-a „îngălbenit”. Presa şi-a făcut rating prin aceste cancanuri politice, prin tot felul de schimburi de replici.
Serghei Ostaf: „Dar şi al treilea argument: de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Cred că în relaţia aceasta cu partenerii de dezvoltare, partenerii de dezvoltare pleacă de la premisa că politicienii vin cu nişte mesaje autentice şi de bună credinţă şi construiesc relaţiile de negociere din această perspectivă. Şi eu îi înţeleg foarte bine, fiind expus foarte mult în relaţii cu cei din Vest. Se pare că politicienii noştri, de fapt, nu pleacă de la buna credinţă. Ei pleacă mai degrabă de la interese care nu sunt axate cu adevărat pe anumite principii de a aduce acest pământ în spaţiul european, în această zonă de siguranţă şi un stat de drept, supremaţia legii, respectarea anumitor norme europene. Dar mai degrabă folosesc aceste oportunităţi pentru a maximaliza interesele individuale şi personale.”
Europa Liberă: Pornind de la aceasta, daţi-mi, vă rog, nişte ochelari pentru electorul care se va duce la anticipate sau la ordinare, să-şi pună ca la cinematograful stereo, să-şi pună ochelarii şi să vadă unde sunt interese personale, unde sunt tertipuri, unde sunt manipulări şi cum eu să detectez adevăratele opţiuni?
Nicolae Andronic: „Domnule Vasile, dar puteţi să ţineţi minte întrebarea… Eu vreau să polemizez puţin cu domnul Ostaf. Categoric nu sunt de acord cu dumneavoastră.”
Serghei Ostaf: „Cu care din aceste trei?”
Serghei Ostaf: „Eu nu am spus că este clasă politică nouă. Am spus că este veche.”
Nicolae Andronic: „Nu, nu. El a fost nou la timpul cela.”
Serghei Ostaf: „El nu a fost politician. Serebrian nu a fost politician. Mai degrabă, un cadru academic.”
Nicolae Andronic: „Dar ce a fost, de exemplu, domnul Tănase sau Nagacevschi? N-au fost politicieni… Eu aici aş combate această teorie. Şi dacă aş mai reveni, dar nu am intenţii, aş lua nişte oameni care ştiu cum se formează bugetul în stat, aş lua nişte oameni care ştiu ce înseamnă agricultura. La noi vin din drum, îi ia, nu ştiu, cu nişte studii şi îi pune, de exemplu, la pădure. Îl ia de la veterinar şi îl pune la transport… Până când nu vom avea nişte specialişti şi uitaţi-vă în toată Europa şi toate ţările, în politică vine când de acum are ceva, şi-a făcut business şi pe la 50-60 de ani vine să facă politică.
Situaţia din 2013 este un déjà vu de acuma din 2009, ceea ce s-a întâmplat, în jocuri politice, unde am nimerit şi unde vom ajunge. Trebuia să ţii cont de toate acestea şi nu făceai greşeli. Trebuia, la urma urmei, să revii la nişte lucruri care au fost făcute.
Europa Liberă: Deci nu există memoria instituţională?
Nicolae Andronic: „Da, nu există şi este această ruptură şi aici nu sunt de acord. Vă stimez părerea, vă stimez.”
Serghei Ostaf: „Şi eu la fel, la fel, accept opinia dumneavoastră.”
Nicolae Andronic: „Dar Republica Moldova nu are nişte posibilităţi, de a pregăti, de exemplu, cadre, politicieni, el vine de acolo cu nişte clişee şi standarde. Dar eu până acum vă spun: cel mai bun ministru cred că al economiei până astăzi trebuia şi putea fi Alexandru Muravschi, care a mers prin procesele privatizării, care a mers prin tot, tot şi ştie nişte vectori de dezvoltare economică. Că, până la urma urmei, orice declaraţie de integrare europeană va fi valabilă în cazul când cetăţeanul va simţi această viaţă europeană şi Moldova îşi va îndeplini tema de acasă: va hrăni cetăţeanul, îi va da loc de lucru şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Vreau să revin la întrebarea sau exact întrebarea de final ar fi: cum îl ajutăm pe alegător să detecteze oamenii care ştiu să facă şi nu doar să promită, nu doar să apară în prima pagină, cum spuneaţi, domnule Andronic sau cum cetăţeanul le revendică partidelor să scoată în faţă miniştrii care ştiu a face treabă, domnule Ostaf?
Europa Liberă: Domnule Andronic, răspunsul dumneavoastră?
Nicolae Andronic: „În cazul când cetăţeanul se va coborî de pe sobă şi nu se va lenevi să citească lista parlamentară la următoarele alegeri şi nu numai pe primii trei, dar pe următorii şi că de la dânşii din raion nu-i cunoaşte nimeni şi sunt cei mai răi, în cazul când acest cetăţean din Moldova, alegătorul va citi şi programele electorale, îşi va aduce aminte, îl va citit pe cel vechi că ei nu au făcut nimic, dar nu se va duce la concert unde se dă câte 100 gr de rachiu şi a doua zi să-ţi fie ruşine pentru ce ai votat, dar să nu recunoşti, să
Toţi stau cu ochii în televizor şi discută, discută, îşi leagă cămaşa la buric şi stă cu paharul în mână: „I-ai văzut?” – „I-ai văzut?” Şi iată aceasta este, de fapt, reacţia cetăţenilor. Nu lipsa banilor în buzunar, nu locurile de muncă.
Europa Liberă: Mulţumesc tare mult.