Una dintre cele mai mari surse ale scepticismului şi nefericirii moldovenilor - lucrurile merg tot mai mult şi mai mult în direcţie greşită. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, cercetarea sociologică efectuată între 6 şi 21 aprilie arată că aşa consideră 84 la sută din populaţie, vizibil mai mult decât în toamnă. Ce altceva arată cifrele în care se regăsesc opiniile concetăţenilor noştri şi cum trebuie citite – în convorbirea cu Dr. Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, director coordonator al Barometrului.
Europa Liberă: Aşadar, Dle Cibotaru, în ciuda primăverii care inoculează prin definiţie optimism, doar vreo 16 procente din populaţie nu consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Ce ar trebui să citim în cifra de 84 la sută din populaţie care cred că toate în Republica Moldova se mişcă, în rătăcire, deloc în direcţia corectă?
Viorel Cibotaru: Eu cred că rezultatele din răspunsul la această întrebare trebuie privite în coeziune cu alte răspunsuri şi atunci vom avea un tablou mult mai întregit al unei uşoare înclinări a opţiunilor electoratului spre stânga, a acumulării unui potenţial de nemulţumire care ajunge cote maxime şi căutarea unor soluţii, altele decât se află în albia activităţii instituţiilor de stat. Practic, putem vorbi despre o prăbuşire foarte evidentă a încrederii în instituţiile de stat şi, ca alternativă, creşterea încrederii în instituţiile societăţii civile. Plus, o uşoară nemulţumire continuă. Spun uşoară, pentru că în condiţii de criză ne-am putea aştepta şi la o creştere mai mare a nemulţumirii de modul de viaţă cotidiană, confortabilităţii existenţiale, să spunem aşa. Aş adăuga aici, la această întrebare, şi indicele stabilităţii, care iarăşi ajunge la cote îngrijorătoare. Iată, în sumă, noi vedem că această expresie de la vârful piramidei aspiraţiilor şi opţiunilor oamenilor, barometrul indică foarte clar situaţia de criză, situaţia de incertitudine, de exasperare, care ar trebui într-un fel sau altul să mobilizeze clasa politică la unele soluţii c are depăşesc de acum cadrul unei desfăşurări normale a lucrurilor.
Europa Liberă: Observăm că, de fapt, concetăţenii noştri îşi menţin, - chiar dacă într-un număr mai mic, totuşi, de 58 la sută, – opinia că şi în lume lucrurile merg în direcţie greşită… În ce măsură totuşi cetăţenii moldoveni sunt mai puţin şi poate nejustificat predispuşi la gândire pozitivă? Uneori ai impresia că mulţi ar putea considera că şi în rai lucrurile nu merg chiar în direcţia care trebuie…
Viorel Cibotaru: Bine, şi acesta este un trend, şi aceasta este o abordare. Din această perspectivă noi suntem mult mai pesimişti decât cetăţenii Indiei, de exemplu, care sunt oameni extra optimişti, în pofida situaţiei în care trăieşte marea majoritate a populaţiei Indiei. Deci, există şi astfel de abordări. Poate în anumite privinţe noi, moldovenii, suntem mai pesimişti, mai lăsători, mai nu ştiu cum decât alte popoare, care sunt mult mai optimiste sau ştiu a-şi organiza inclusiv propriile dorinţe şi aspiraţii.
Europa Liberă: Pentru Dvs., care aţi coordonat numeroase sondaje de acest fel, ce este poate mai surprinzător în cel realizat între 6 şi 21 aprilie?
Viorel Cibotaru: Foarte bună întrebare. Din 2000 sunt în cadrul acestui program şi mă uimeşte modul ostentativ cu care actuala clasă politică şi-a demolat toate succesele pe care le-a obţinut la prima etapă de guvernare. Eu aici aş include şi opoziţia fără doar şi poate. Şi acest lucru pur şi simplu te dezolează. Atunci când vedem, într-un plan comparativ, rezultatele care vorbesc despre atitudinea oamenilor, modul lor personal de viaţă, la acele viziuni geopolitice pe care le au şi la fenomenele cu care se confruntă oamenii din ambianţa noastră externă, atunci vezi care e agenda oamenilor, ce formulează oamenii ca fiind probleme prioritare, sau grijile prioritare ale oamenilor şi ce fac de fapt politicienii. Şi este o descoperire absolut dezolantă. Practic politicienii, oamenii pe care noi îi alegem şi îi delegăm să ne reprezinte interesele noastre, de fapt demolează această încredere în capacitatea lor de a soluţiona problemele. Şi lucrul acesta este atât de evident că te miri pur şi simplu şi te întrebi unde este momentul la care ei se vor opri din aceste interminabile jocuri politice. Şi când se vor apuca de rezolvat problemele care îi deranjează pe oameni. Iată lucrul acesta încă o dată acest barometru îl arată. L-am conceput anul acesta parcă mai simplu. Nu am pus cireşele de acestea de pe tort care ar bulversa opinia publică sau care ar studia nişte fenomene exotice. Nu, ne-am concentrat pe dinamicele obişnuite. La limita posibilă am pus nişte întrebări noi, care ar testa anumite atitudini vizavi de reacţiile de după Pădurea Domnească, sau convorbirile telefonice, care numai ne-au confirmat aceste consecinţe dezastruoase ale unor acţiuni politice din ultimele luni, cel puţin jumătate de an.
Europa Liberă: Dar asemenea oscilaţii în audienţa unor partide, a unor lideri politicii, cât de fireşti sunt? Nu ne amintim să mai fi fost asemenea oscilaţii-căderi de 10 la sută în ratingul unor partide, a unor lideri?
Viorel Cibotaru: Aveţi perfectă dreptate şi aici eu aş fi prudent de 10 ori mai mult decât în situaţii similare. Probabil este o concentraţie foarte mare de evenimente contradictorii, care se desfăşoară foarte rapid şi eu cred că aici ar trebui să fim foarte prudenţi atunci când vorbim de exemplu despre şansele partidelor în eventualele alegeri anticipate, sau care ar fi tabloul real. Pentru că uneori situaţia politică se schimbă de la zi la zi şi se schimbă foarte radical. Eu cred că noi am reuşit să captăm nişte stări mai mult sau mai puţin stereotipizate, sau mai mult sau mai puţin stabile. Dar zona în care fluctuaţiile sunt cele la care vă referiţi şi care, eventual, s-ar produce şi în viitorul apropiat ar putea schimba foarte semnificativ acest tablou. Pentru moment, se pare că PCRM ar avea mai multe şanse să obţină o victorie categorică în alegeri anticipate. Dar după o campanie de exemplu activă, după o reformare a mesajelor, alte partide au nu mai puţine şanse să reducă la minimum acest avantaj pe care l-ar avea acest partid. Aici discuţiile sunt foarte interesante care au demarat ieri după prezentarea noastră.
Europa Liberă: Ca să facem o precizare: conform rezultatelor sondajului PCRM de opoziţie ar acumula cam tot atâtea voturi, dacă nu chiar mai multe, decât partidele coaliţiei…
Viorel Cibotaru: Desigur. Dar sunt cel puţin trei factori noi: o încercare de a modifica codul electoral care de fapt s-a săvârşit, dar care mai este încă contestat; plus efectele şocului privind relaţiile dintre partidele din alianţă, cum vor fi ele proiectate în viitor. Deci, aceştia sunt factori care pot iarăşi foarte semnificativ schimba tabloul electoral general.
Europa Liberă: Uitându-ne la acest sondaj, din punctul Dvs. de vedere, putem vedea explicaţia de ce partidele, foste aliate în AIE, au votat pentru schimbarea sistemului de vot?
Viorel Cibotaru: Eu cred că da. Fără doar şi poate. Pentru că animatorul acestei modificări a fost PD. PD practic prin această activitate furibundă pentru eliminarea lui Vlad Filat de pe arena politică şi reducerea ponderii PLDM, sau punerea sub control a acţiunilor acestui partid, de fapt şi-a lichidat platforma de încredere pe care ar putea miza acum şi în viitor acest partid. Deci, partidul are cel mai mic rating, nu se văd resursele de creştere, iar liderii acestuia, mai ales Vlad Plahotniuc practic a dispărut din sondaje. Deci, gradul de neîncredere faţă de politicianul Vlad Plahotniuc a ajuns cote nemaivăzute – de 82 la sută mi se pare. Deci, nu au oamenii absolut nici o încredere în acest politician. Din această zonă nu poţi să creşti într-un lider de partid, într-un lider vizibil în viaţa politică. Indiferent de faptul care este rolul tău real în societate. V-am dat doar un exemplu. Exact acelaşi lucru îl putem vorbi şi despre PLDM. Aici s-au văzut toate greşelile, erorile, ezitările, neducerile până la capăt, jumătăţile de măsură pentru care astăzi este acest partid criticat. Şi iată vedem reducerile suficient de mari în ratingul de încredere atât al liderului Vlad Filat, cât şi al partidului. Ceea ce încă nu este dramatic, sau ceea ce nu desfiinţează acest partid, dar este un semnal foarte serios.
Europa Liberă: Am dori să reamintim ascultătorilor, unde pot găsi datele în totalitate ale acestui sondaj?
Viorel Cibotaru: Toate datele sunt plasate pe pagina de internet a IPP – www.ipp.md – şi în cărţulia pe care compania care a efectuat acest sondaj, Magenta Consulting, a scos-o de sub tipar.