Europa Liberă: Preşedintele tarii, Nicolae Timofti l-a propus pe ministrul de externe în exerciţiu, Iurie Leancă, la funcţia de prim-ministru interimar. Anunţul a venit la o zi după decizia Curţii Constituţionale care a anulat decretul prezidenţial prin care candidat la funcţia de premier fusese desemnat Vlad Filat. A fost o surpriza pentru Dvs. aceasta nominalizare?
Dirk Schuebel: Mai întâi de toate, aş vrea să spun că noi, desigur, am fost puţin surprinşi de decizia Curţii Constituţionale. Eu îl cunoşteam pe domnul preşedinte (Nicolae Timofti - n.r.) ca pe un expert bun al Constituţiei ţării – sunt foarte puţine persoane care cunosc Legea Fundamentala mai bine. Faptul că domnia sa a luat o decizie care este în discordanţă cu Constituţia este cu adevărat surprinzător.
Europa Liberă: Dar de ce anume v-a surprins in decizia Curţii?
Dirk Schuebel: Aceasta este o întrebare pe care trebuie s-o adresaţi Curţii. Noi, desigur, respectăm decizia.
Europa Liberă: Este amestecat şi factorul politic aici?
Dirk Schuebel: Aş prefera să nu comentez această întrebare. În ceea ce priveşte nominalizarea lui Iurie Leancă, consider că aceasta este o alegere excelentă. Noi, în Europa, îl cunoaştem foarte bine pe Iurie Leancă şi îl apreciem. Sunt sigur că îşi va îndeplini funcţia de premier interimar de o manieră excelentă.
Europa Liberă: Chiar domnul Iurie Leancă, spunea că nu s-a așteptat la o astfel de turnură a situației politice. El declara ca s-a așteptat la o altă turnură, mai puțin dramatică. Se aștepta ca joi parlamentarii să voteze un guvern funcțional. De ce negocierile purtate nu s-au finalizat cu votarea unui guvern funcțional?
Dirk Schuebel: Bineînţeles că motivul a fost decizia Curţii Constituţionale pentru că, din câte înţeleg, partidele erau aproape de găsirea unei înţelegeri.
Europa Liberă: De ce oare atâta graba la votarea procurorului, sa facă poziția sefului CNA care a pornit dosare împotriva oamenilor PLDM inamovibila, sa voteze legea cu sistemul electoral mixt… De ce ar fi trebuit ca in câteva zile sa fie votat totul foarte repede in Parlament?
Dirk Schuebel: Cred că trebuie să analizăm separat aceste subiecte. Eu înţeleg că anumite decizii au fost luate rapid pentru că e nevoie de stabilitate politică în această ţară. Există nişte obiective foarte ambiţioase asumate pentru acest an, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Şi pentru a obţine aceste rezultate, este indispensabilă necesitatea unui guvern funcţional, respectiv, anumite decizii trebuie adoptate. Cât priveşte modificarea sistemului electoral, sigur că este o acţiune care trebuia precedată de consultări cu societatea civilă şi cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. Eu aş recomanda ca acest lucru să fie făcut acum, fără întârziere.
Europa Liberă: In ce condiții poate fi depășita instabilitatea politica?
Dirk Schuebel: În cei trei ani şi jumătate de când deţin acest post, am avut experienţa colaborării cu un guvern foarte bun, cu un guvern funcţional. Cu persoane care au avut reacţii rapide, cu care am conlucrat foarte bine. Sper din toată inima că această perioadă de instabilitate poate fi depăşită şi că un guvern nou, stabil, poate fi constituit până la alegerile următoare.
Europa Liberă: Se aud tot mai multe declarații din partea unor politicieni ca un singur om ar fi acaparat instituțiile democratice ale țării…
Dirk Schuebel: Aş prefera să nu comentez. Oricum este foarte important să existe un sistem de echilibru al puterilor care să existe atât în interiorul guvernului, dacă aveţi un guvern de coaliţie, cât şi în interiorul opoziţiei – ceva care încă nu există în Republica Moldova.
Europa Liberă: Vor putea, vor fi in stare partidele din Legislativ sa creeze o noua majoritate parlamentara?
Dirk Schuebel: Sper foarte mult că noul candidat la funcţia de prim-ministru va fi nominalizat de către preşedintele tarii şi că el sau ea să poată forma rapid un nou guvern care să obţină votul unei majorităţi în parlament.
Europa Liberă: Sunt păreri că Iurie Leancă ar putea deveni prim-ministru cu mandat deplin, dar exista si opinia ca alegerile anticipate bat la uşă. Care din aceste doua scenarii ar fi cu șansa?
Dirk Schuebel: Aş prefera să nu speculez la acest subiect. Este adevărat că există două opţiuni: sau noul candidat la funcţia de prim-ministru găseşte o majoritate care să-i sprijine echipa guvernamentală într-un cadru temporal prevăzut de constituţie, sau dacă acest lucru nu este posibil, vor trebui organizate noi alegeri.
Europa Liberă: Domnul Filat ar mai avea şansa să revină in functia de premier?
Dirk Schuebel: Este o întrebare pe care va trebui să o adresaţi Curţii Constituţionale. Sunt sigur că da, cum şi când, însă, trebuie întrebată Curtea Constituţională.
Europa Liberă: Ce nu i-a reusit pana acum guvernarii ca sa redreseze situatia social-economica?
Dirk Schuebel: Cred că îmi cunoaşteţi poziţia personală, exprimată în repetate rânduri – noi, Uniunea Europeană, am colaborat foarte bine cu prim-ministrul Vlad Filat şi echipa sa. Am avansat în relaţiile bilaterale spre un nivel fără precedent şi, bineînţeles, am dori continuarea acestei relaţii pentru a ajunge la semnarea acordului de asociere, care să prevadă intrarea Moldovei în zona de liber schimb şi abolirea regimului de vize pentru călătoria liberă a cetăţenilor moldoveni în Uniunea Europeană.
Europa Liberă: Ritmul implementarii reformelor e cel pe care si-l doreste si UE?
Dirk Schuebel: După cum ştiţi, relaţiile noastre bilaterale au fost excelente şi o serie de subiecte au fost administrate foarte bine. Oricum, este evident că situaţia internă nu a contribuit la avansarea în multe privinţe, de aceea stabilitatea politică este indispensabilă pentru continuarea reformelor.
Europa Liberă: Unii lideri de opinie cred ca Republica Moldova ar avea nevoie, in mod imperativ, de o alternativa la actualele partide parlamentare. S-ar cere acest lucru?
Dirk Schuebel: Cred că aveţi destule partide politice care îşi pot asuma această misiune. Aveţi un pluralism politic destul de larg – de la extrema dreaptă la extrema stângă. Aceste „ingrediente” sunt suficiente pentru a prepara o „mâncare” bună.
Europa Liberă: Sa va intreb daca ati participat la acea intalnire nocturna de la guvern in seara zilei cand Curtea Constitutionala a anuntat verdictul. Ce s-a discutat acolo?
Dirk Schuebel: Nu, eu nu am participat la acea întâlnire şi am fost foarte surprins să aud despre acest zvon din mass-media Dumneavoastră.
Europa Liberă: Unii politicieni va invinuiesc pe Dvs., dar si pe alti demnitari occidentali ca se amesteca in treburile interne ale R. Moldova. Ce reactie aveti?
Dirk Schuebel: Habar nu am unde intervenim noi. Noi nu intervenim în nicio dezbatere politică care are loc în această ţară. Noi respectăm în totalitate decizia liberă a cetăţenilor moldoveni de a hotărî asupra celor care îi guvernează.
Europa Liberă: Votul uninominal este un tip de scrutin, practicat în SUA și Marea Britanie, și reprezintă modul direct de alegere a unor deputati, opus sistemului de alegere pe liste, întocmite de către partide. Comuniştii aduc critici dure la implementarea sistemului electoral mixt. Sa fie atat de daunator acest sistem pentru Moldova?
Dirk Schuebel: Fiecare ţară îşi alege sistemul electoral pe care şi-l doreşte şi, apropo, constituţia dumneavoastră nu prevede noţiune de ce sistem electoral trebuie ales. Există o serie de ţări europene în care există sisteme mixte similare. Nu e nimic în neregulă cu decizia propriu-zisă. Cu toate acestea, maniera în care a fost adoptată această lege nu corespunde felului nostru de a vedea lucrurile. Pentru că experţii în acest domeniu, Comisia de la Veneţia, ar trebui să-şi spună opinia şi desigur că şi consultarea societăţii civile este indispensabilă. Încă o dată, aş vrea să solicit ca această lege să fie consultată atât cu societatea civilă şi cu Comisia de la Veneţia şi că potenţialele sugestii de modificări să fie luate în consideraţie.
Europa Liberă: Unii spun ca acest sistem ar impiedica democratizarea societatii moldave.
Dirk Schuebel: Categoric nu. Nu este vorba despre aşa ceva, ideea este că există nişte procese şi proceduri care trebuie urmate atunci când se adoptă o lege de o asemenea importanţă pentru ţară, pentru că se decide asupra felului cum cetăţenii îşi aleg liderii.
Europa Liberă: Tot mai multe voci vorbesc despre importanta reuniunii de la Vilnius pentre R Molodova. Care ar trebui sa fie asteptarile reale?
Dirk Schuebel: Acest lucru depinde de Moldova însăşi. Dacă stabilitate politică revine şi dacă elementele legislative necesare pot fi adoptate şi corect implementate, atunci eu continui să fiu optimist că summitul de la Vilnius poate fi unul de succes pentru Moldova. Ceea ce înseamnă că acordul de asociere ar putea fi semnat la Vilnius şi că negocierile pentru regimul liberalizat de vize să fie finalizate înainte de întrunirea din capitala Lituaniei.
Europa Liberă: Parafarea si ulterior semnarea acordurilor moldo-comunitare avantajeaza regiunea transnistreana?
Dirk Schuebel: Consider că acest lucru depinde foarte mult de conducerea de la Tiraspol. Dacă partea transnistreană va decide să se alăture acordului de asociere şi zonei de liber schimb, pentru că, după cum ştiţi, există multe companii transnistrene care fac comerţ cu Uniunea Europeană, este evident că ar avea sens să profite de sistemul autonom de preferinţe comerciale, de care se bucură actualmente, dar şi de acordul de asociere care le-ar oferi şi mai multe avantaje.
Europa Liberă: Prezenta observatorilor de la Tiraspol la aceste negocieri moldo-comunitare nu-i face mai cooperanti?
Dirk Schuebel: După cum ştiţi, în aceste negocieri există şi un observator din partea transnistreană, aşa că partea transnistreană este la curent cu subiectele discutate în cadrul acestor negocieri şi depinde de ei dacă să participe sau nu pe deplin în acordul de asociere. După cum am mai spus, continui să fiu optimist că vom fi pregătiţi pentru a porni procesul de asociere la Vilnius.
Europa Liberă: Corneliu Gurin a dat marea lovitură – el a fost ales, cu 51 de voturi ale deputaţilor, din 101, în funcţia de Procuror General, cînd nimeni nu se aştepta la acest lucru. Ce sanse are reforma la procuratura?
Dirk Schuebel: Mai întâi de toate, vreau să vă spun că sunt bucuros că a fost nominalizată persoana noului procuror general. Am văzut multe reacţii pozitive, dar şi negative. În privinţa acestora din urmă, aş vrea să spun că trebuie să-i dăm domnului Gurin o şansă să demonstreze că îşi va putea îndeplini bine obligaţiunile de serviciu şi sunt convins că Domnia Sa poate fi un bun procuror general şi că va putea promova considerabil procesul de reformă, ceva absolut necesar şi, apropo, noi sprijinim aceste eforturi prin intermediul unui consultant de nivel înalt care lucrează cu procurorul general zi de zi, ceea ce, sperăm, va ajuta la avansarea reformelor în Procuratura Generală de o manieră energică.
Europa Liberă: Odata cu schimbarea echipei de la conducerea Executivului, ne va fi dat sa auzim din nou cunoscutul refren al depolitizarii. De la vorba la fapta mai e mult?
Dirk Schuebel: Depolitizarea este atunci atinsă, când, în principiu, nu mai contează cine conduce instituţia, pentru că toată lumea va şti că indiferent cine o conduce, el sau ea va asigura funcţionarea legii şi nimic altceva.
Europa Liberă: Aceasta depolitizare poate sa ajute sau sa incurce la formarea AIE-3?
Dirk Schuebel: Aş prefera să nu fac speculaţii la acest subiect. Pentru mine, cel mai important lucru este ca procesul de reforme să continue astfel ca să atingem obiectivele comune.
Europa Liberă: Pe cat de cooperant trebuie sa fie domnul Ghimpu la crearea unei noi majoritati parlamentare?
Dirk Schuebel: Întrebaţi-l pe domnul Ghimpu dacă va fi sau nu mai cooperant. Eu cred că el este mulţumit de decizia Curţii Constituţionale pentru că el a fost iniţiatorul sesizării. Eu sper că domnul Ghimpu va participa plenar în procesul de reforme în viitor.
Europa Liberă: Care ar trebui sa fie prioritatile noului guvern?
Dirk Schuebel: Cred că sarcinile noului guvern sunt aceleaşi cu cele ale fostului guvern şi anume, să continue pe calea reformelor democratice şi să asigure supremaţia legii în Republica Moldova. În acest context, aş dori să menţionez prioritatea principală - lupta cu corupţia. Bineînţeles, îmbunătăţirea în paralel a condiţiilor economice, inclusiv prin îmbunătăţirea climatului investiţional pentru investitorii străini şi locali.
Europa Liberă: Ce alt ajutor urmeaza sa ofere UE pentru cetatenii R Moldova?
Dirk Schuebel: În acest an vom atinge un nivel fără precedent al sprijinului nostru. Deja am convenit asupra unui program de sprijin în valoare de 100 milioane Euro pentru ţară, care ar putea fi şi mai mare dacă Moldova se va califica pentru aşa-zisul principiu „more for more”. Există şi posibilitatea unor resurse suplimentare, în funcţie de gradul de avansare a reformelor.
Europa Liberă: In ce masura opozitia comunista poate si trebuie sa contribuie la depasirea crizei politice?
Dirk Schuebel: Am întâlniri periodice cu Vladimir Voronin. Uneori sper ca opoziţia comunistă nu doar să se opună şi să organizeze demonstraţii de protest, ci să participe activ şi să ofere o critică constructivă pentru a mişca lucrurile înainte. Mai devreme sau mai târziu, vor fi organizate noi alegeri şi desigur că oamenii vor fi cei care vor decide cine va câştiga puterea. În acest moment, Partidul Comuniştilor este în opoziţie, cu toate acestea, el poate avea un rol important aflându-se în opoziţie şi eu cred că, posibil, nu şi-a folosit toate şansele de participare în acest proces ca partid de opoziţie.
Europa Liberă: De ce se insista pe ideea ca alegerile anticipate nu ar fi o solutie buna pentru Moldova?
Dirk Schuebel: Eu nu am spus că alegerile nu sunt bune, ele sunt parte a unui proces democratic. Dacă ele contribuie la stabilitatea politică, atunci alegerile pot ajuta lucrurile. Întrebarea este dacă acesta este cazul în situaţia actuală?
Europa Liberă: Dar conteza daca aceste anticipate s-ar organiza pana sau dupa summitul de la Vilnius?
Dirk Schuebel: Acesta nu este un subiect de speculaţie, totul depinde de situaţia politică. Dacă va exista un candidat la funcţia de prim-ministru care va obţine sprijin parlamentar pentru echipa sa, nu vor fi organizate alegeri noi. Dacă nu va fi găsit un candidat nou care să obţină sprijinul majorităţii în parlament într-un timp prevăzut de Constituţie, atunci noi alegeri vor fi organizate.
Europa Liberă: Are nevoie Moldova de o noua Constitutie?
Dirk Schuebel: Cred că există câteva lucruri care trebuie schimbate în actuala constituţie, dar schimbarea trebuie făcută într-un mod calm, cu consultări cât mai ample cu putinţă a tuturor păturilor societăţii şi numai după acest proces, care poate dura ani de zile, schimbările să fie introduse.
Europa Liberă: Sa punem punct acestei discutii cu un mesaj pe care ati vrea sa-l transmiteti cetatenilor Moldovei.
Dirk Schuebel: Sper din suflet ca instabilitate politică actuală să se termine degrabă, astfel ca o viaţă politică normală să revină în această ţară, astfel ca cele mai importante lucruri – reformele, să poată fi continuate, ca oamenii să poată în sfârşit simţi schimbările, adevăratele schimbări, în viaţa fiecăruia dintre ei.