Linkuri accesibilitate

Vlad Socor: „Numirea domnului Leancă, în mare parte, salvează echipa pro-europeană”


Vlad Socor
Vlad Socor

Un interviu cu analistul politic american, stabilit la München,Vlad Socor, realizat de Valentina Ursu.


O zi extrem de agitată politic astăzi la Chișinău, după decizia de ieri seară târziu, a Curții Constituţionale, care preciza negru pe alb că preşedintele Nicolae Timofte nu putea să îl desemneze tot pe liderul liberal democraţilor Vlad Filat pentru a conduce un nou cabinet moldovean. Preşedintele Timofti a anunţat astăzi desemnarea ministrului de externe Iurie Leancă premier interimar. Domnul Leancă face parte din același partid ca şi Vlad Filat, liderul democrat. Iată ce i-a declarat corespondentei noastre, Valentina Ursu, analistul politic american, stabilit la München,Vlad Socor:


Vladimir Socor: „Personal salut numirea domnului Iurie Leancă în postul de premier interimar. Pot spune că îl cunosc pe domnul Iurie Leancă de 20 de ani, din vremea când dânsul era încă un diplomat de rang mediu. A lucrat mai mulţi ani în Ambasada Republicii Moldova din Washington. Era încă de atunci un diplomat deosebit de destoinic şi promiţător. Şi această promisiune s-a adeverit în decursul carierei sale.

Numirea domnului Leancă chiar în mare parte salvează echipa pro-europeană condusă de prim ministru de până acum Vlad Filat. Este deosebit de important ca anume această echipă să se menţină la guvernare, deoarece echipa lor – Filat-Leancă – a dus tot greul integrării europene. Ministerele cheie care sunt chemate să îndeplinească sarcinile integrării europene au fost şi sper că vor fi în continuare girate anume de către această echipă. În perspectiva summit-ului UE de le Vilnius în care Moldova încă mai are şanse să parafeze un acord de asociere, un acord de liber schimb şi aprofundat şi de liberalizare a vizelor ar trebui ca anume această echipă să rămână la conducerea guvernului, cel puţin până la summit-ul de la Vilnius.

Referitor la întrebarea dvs. de la început, dacă numirea domnului Leancă drept prim ministru interimar rezolvă criza politică din Republica Moldova, răspunsul meu este că nu, nu o rezolvă deloc. Hotărârea Curţii Constituţionale de ieri a arătat în modul cel mai dramatic proporţiile crizei din Republica Moldova. Nu este numai o criză guvernamentală. Este chiar mai mult decât o criză constituţională. Este o criză a întregului sistem. Verdictul Curţii Constituţionale este în mod evident un verdict politic, partizan. Este un verdict inspirat de interese politice partizane şi, în parte, chiar de interese de business. E o situaţie deosebit de gravă în Republica Moldova.

Instituţiile statului, începând chiar cu Curtea Constituţională se află în stare de colaps şi omul cel mai bogat din Republica Moldova este pe cale de a-şi adjudeca puterea supremă în stat, inclusiv datorită reformei Codului Electoral. Este o tendinţă pe care o observăm în mai multe ţări din vecinătatea estică a UE. e o tendinţă pe care eu am numit-o comercializarea alegerilor şi plutocratizarea puterii politice.”

Europa Liberă: Cine e omul cel mai bogat la care v-aţi referit?

Vladimir Socor: „Domnul Plahotniuc, bineînţeles.”

Europa Liberă: printre priorităţile domnului Leancă care din probleme ar trebui să se regăsească?

Vladimir Socor: „Trei probleme: summit-ul de la Vilnius, summit-ul de la Vilnius, summit-ul de la Vilnius.”

Europa Liberă: Alegeri parlamentare anticipate sau o majoritate parlamentară cu un nou Guvern?

Vladimir Socor: „Foarte greu de spus în acest moment. Alegeri parlamentare anticipate vor duce cu certitudine la creşterea puterii domnului Plahotniuc în Parlament. Deoarece alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale înseamnă alegerea unor oameni bogaţi. Ei îşi vor cumpăra locuri în Parlament, nu toţi, dar cei mai mulţi, sau cei care pot fi finanțați de către liderii politici şi de business. Am văzut acest sistem în Rusia în anii trecuţi. L-am văzut instalându-se în Ucraina. Şi recent l-am văzut instalându-se în Georgia unde oamenii cu cei mai mulţi bani, pătrund în Parlament prin intermediul acestor circumscripţii uninominale care trimit în Parlament jumătate din numărul deputaţilor. Şi deoarece domnul Plahotniuc are cei mai mulţi bani, el va avea posibilitatea aceasta să intre în noul Parlament cu un număr de deputaţi devotaţi dânsului mult mai mare decât cei pe care îi are acum.”

Europa Liberă: Ce rol va juca în continuare fostul premier Vlad Filat?

Vladimir Socor: „Rămâne de văzut cum vor fi dezbătute şi analizate în Republica Moldova rezultatele deciziei Curţii Constituţionale. După părerea mea e o decizie scandaloasă. Este evident inspirată de interese politice şi de clan. Fundamentarea acestei decizii de către Curtea Constituţională nu are nici un sens. Se renunţă la prezumţia nevinovăţiei, se citează pretinse precedente care nu sunt în nici un caz precedente.”

Europa Liberă: Dar nimeni nu va încerca să pună bețe în roate domnului Leancă?

Vladimir Socor: „Şi asta rămâne de văzut. Am vorbit despre capacitatea domnului Plahotniuc de a-şi folosi bogăţia pentru a-şi mări puterea politică. Pe de altă parte, eu nu ştiu, pentru că nu am avut onoarea să-l întâlnesc pe domnul Plahotniuc niciodată până acum, nu ştiu care sunt viziunile dumisale politice. Doreşte în Europa, nu doreşte în Europa? În funcţie de răspunsul la această întrebare putem vedea dacă partidul dânsului va pune sau nu beţe în roate. Probabil ca orice decizie politică în Republica Moldova ea va depinde şi de tranzacţionarea unor interese de business la nivelul care nu e vizibil publicului. Aşa e în Republica Moldova, aşa e în toate ţările, inclusiv Ucraina sau Georgia, în care sistemul de guvernământ parlamentar a fost introdus prea devreme şi fără să existe instituţiile necesare. Anume perioada de până la summit-ul de la Vilnius va fi un test pentru comportarea domnului Plahotniuc. Va sprijini dânsul şi partidul loial dânsului integrarea europeană în mod necondiţionat sau o vor face în mod tranzacţional, cerând ceva în schimb. Sau nu o vor face deloc. Rămâne de văzut.”

Europa Liberă: Dar să ceară în schimb, ce ar putea să ceară?

Vladimir Socor: „Satisfacerea unor interese particulare. Pentru că, repet, acesta e sistemul în Republica Moldova. Nu e numai sistemul partidului domnului Plahotniuc. E sistemul practic al tuturor partidelor. Interesul naţional trece pe planul al doilea atunci când e vorba despre interese de grup. Susţinerea interesului naţional de multe ori devine dependentă de satisfacerea unor interese de grup, de clan sau chiar personale. Excepţie în această privință face echipa noului premier interimar, echipa domnului Iurie Leancă. Este marea şi strălucita excepţie de la această nefericită regulă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Numele lui Iurie Leancă a fost şi pe buzele lui Mihai Ghimpu. Liderul liberalilor a insistat ca domnul Leancă să fie chiar desemnat candidat la funcţia de premier.

Vladimir Socor: „Nu acord nici o importanţă, sau nici o valoare declaraţiilor domnului Ghimpu. Domnul Ghimpu face declaraţii care de multe ori, de prea multe ori, stârnesc ilaritate. E un lucru foarte nefericit. Pentru că o guvernare în care domnul Ghimpu deţine un rol atât de important nu poate fi pe de-a întregul o guvernare demnă de un stat autentic când cel care se exprimă, se exprimă ca un clovn.”

Europa Liberă: Bine, dar domnul Leancă acum îi va avea în subordonare şi pe miniştri PL-ului?

Vladimir Socor: „PL-ul e scindat. Vă spun foarte sincer, am salutat faptul că jumătate din personalul de vârf al PL-ului a contestat conducerea domnului Ghimpu. Cred că o mare parte dintre alegători şi din public, inclusiv din publicul care în mod normal urmează PL-ul, a contestat conducerea exercitată de domnul Ghimpu, stilul său caracteristic. Aceasta se vede, de altfel, şi din scăderea partidului şi a domnului Ghimpu în sondaje din ultimii aproximativ doi ani. dar şi PL susţine integrarea europeană într-un mod condiţionat de alte interese. Cu altă ocazie am menţionat cazul demonopolizării pieţii călătoriilor aeriene. Demonopolizare cerută de UE ca una din precondiţiile integrării Republicii Moldova. Domnul Ghimpu şi partidul dumisale s-au opus deoarece dânşii controlau Ministerul Transporturilor, care într-un mod foarte profitabil administra un monopol asupra călătoriilor aeriene. Desigur pe socoteala cetăţenilor Republicii Moldova care din cauza monopolului trebuiau să plătească preţuri prea mari, preţuri excesive pentru călătoriile aeriene. Şi nu în ultimă instanţă dosarul acesta a demonopolizării pieţii aeriene a trebuit să fie transferat de la Ministerul Transporturilor la Cancelaria de Stat. pentru ca această cerinţă a UE să poată fi îndeplinită. Dar şi mai serios, şi îngrijorător, după părerea mea, în ultimele câteva săptămâni domnul Ghimpu a început să vină cu tot felul de idei trăsnite de a amâna durata integrării europene a Republicii Moldova pe câteva legislaturi electorale. Lucruri cu totul aberante care arată faptul că liderul PL pur şi simplu nu cunoaşte materia. Aceasta a şi contribuit de altfel la desprinderea unei jumătăţi din personalul de vârf al partidului, de sub conducerea domnului Ghimpu. Probabil că toată lumea până şi comuniştii, probabil, se declară a fi în favoarea UE, dar nu întotdeauna aceasta e prioritatea numărul unu. Prea deseori această prioritate cade pe planul al doilea şi e folosită pentru scopuri tranzacţionale. Sprijinirea integrării europene, sprijinirea unei legislaţii sau alta e condiţionată de satisfacerea unor interese înguste.”

Europa Liberă: Comuniştii vor insista pe alegeri anticipate?

Vladimir Socor: „Dacă alegerile anticipate au loc conform noului Cod Electoral comuniştii vor înregistra pierderi foarte mari. Deoarece ei nu vor fi în stare să cumpere locuri de deputaţi în Parlament pentru că nu mai au resurse. Nu mai au nici un fel de resurse, nici măcar mediatice, dar nici resurse de business. Şi nu vor putea să facă faţă concurenţei financiare pentru a obţine locuri în Parlament. Mai mult decât atât, încetarea valabilităţii paşapoartelor sovietice înseamnă că poate 200 de mii de alegători nu vor mai putea să voteze cu acest tip de paşapoarte. Unii dintre ei îşi vor face probabil paşapoarte noi, dar foarte mulţi dintre ei nu vor mai vota. Deci este încă o pierdere pentru PCRM. De aceea comuniştii au votat atât de aprig împotriva modificării Codului Electoral. Pentru că vor avea şanse foarte mici în circumscripţiile electorale pe baza mandatelor uninominale.”
XS
SM
MD
LG