Agricultorii care decid să-şi protejeze culturile de „piatră” şi ploi, beneficiază de la stat de o subvenţie în mărime 30 la sută.
An de an ploile cu grindină ameninţă munca agricultorilor, distrugând sute de hectare de culturi şi livezi. Pentru a-şi proteja pământurile de asemenea calamităţi naturale experţii de la Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală ACSA, îndeamnă producătorii agricoli să utilizeze aşa numitele plase anti-grindina. La un seminar despre beneficiile acestui sistem de protecţie, organizat pentru proprietarii de terenuri din Nordul ţării, a fost prezentă şi corespondenta Europei Libere Diana Răileanu:
Your browser doesn’t support HTML5
„Câteodată ne afectează piatra, anul acesta până când ne-o păzit Dumnezeu, am scăpat de piatră, dar pe alţii din vecinătate i-a afectat.”
Europa Liberă: Dar cît de distrugătoare poate fi grindina?
„Complet! Şi o sută de procente poate distruge. Ea dacă o bătut o livadă de măr, gata, acel fruct îl dai doar la suc.”
Europa Liberă: Dar până în prezent cum vă protejaţi de asemenea fenomene?
„Dumnezeu ne protejează.”
Europa Liberă: Cu semnul crucii, deci?
„Da, altceva noi nu avem. Când nu faci nimic e mai greu decât atunci când faci ceva. Dacă începi a lucra, te descurci. Greu, dar fără muncă nu se face nimic.”
„Anul acesta a fost pericol de grindină la noi. S-au distrus plantaţiile de roşii, de ceapă, pur şi simplu am avut noroc că norul nu a mers pe suprafaţa mea. Atunci am înţeles că dacă ajungea grindina peste mine eram falimentată, de aceea am hotărât să cumpăr şi eu plasa antigrindină pe care să o instalez pe plantaţia de căpşuni. Rar, dar se întâmplă grindină foarte puternică deoarece avem nişte iazuri în jur care atrag norii. Se merită de a investi în ceea ce vine de peste hotare pentru că sunt lucruri bune, chiar această plasă e minunată.”
În Europa, observă experţii agricoli, plasele antigrindină sunt populare printre agricultori. În Republica Moldova însă puţini se încumetă să-şi ocrotească recolta cu un asemenea sistem de protecţie. Datele cu care operează Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală ACSA arată că doar 3 din 10 producători agricoli din Moldova au instalate plase antigrindină. De ce atât de puţini, l-am întrebat pe coordonatorul de proiecte ACSA, Anatol Fala:
Europa Liberă: Păi dacă e atât de bună această plasă, de ce puţini producători moldoveni o au instalată?
„Investiţiile sunt destul de costisitoare per hectar, costul investiţiei variază între 12 şi 16 mii de euro. De aceea le sugerăm producătorilor care au suprafeţe consolidate şi mai mari de 5 ha să purceadă la astfel de tehnici de atenuare a grindinei.”
Anatol Fala spune că agricultorii care decid să-şi protejeze culturile de piatră şi ploi, beneficiază de la stat de o subvenţie în mărime 30 la sută. La fel, cu suportul Băncii Mondiale experţii ACSA oferă şi consultanţă producătorilor interesaţi de sistemele moderne de protecţie a culturilor.