Valentina Ursu în dialog cu Vera Ciuchitu, Veronica Ştefăniuc, Victor Cobăsneanu și mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender.
În această săptămână, la Viena, a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, pe tema conflictului transnistrean. Convorbirile de două zile au fost primele în acest format de la sporirea tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol din cauza intenţiei guvernului de la Chişinău de a controla migraţia la Nistru, dar şi a „legii transnistrene despre frontiera de stat”. Cum înţeleg oamenii simpli apropierea celor două maluri ale Nistrului? Căutăm răspuns la acest sfârşit de săptămână.
Premierul Iurie Leancă declara, în această săptămână, că Republica Moldova nu va ceda niciun milimetru din pământul care îi aparţine conform dreptului internaţional, făcând referire la regiunea transnistreană.
El a adăugat că integrarea europeană va crea premise mult mai bune pentru a creşte atractivitatea Chişinăului în raport cu cei de la Tiraspol şi, astfel, va ajuta la facilitarea reglementării conflictului transnistrean.
Iar liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, sugera că Transnistria se poate integra în Republica Moldova dacă ţara va fi în cadrul Federaţiei Ruse.
Conflictul este la nivel politic, însă între oameni acesta nu persistă. Este un gând desprins din discuţia cu Vera Ciuchitu, specialist în cadrul aparatului preşedintelui raionului Căuşeni, care spune că lumea nu se duşmăneşte.
Europa Liberă: Dar acum cu ce sentimente treceţi în partea stângă a Nistrului?
Vera Ciuchitu: „Trec cu o pregătire foarte bună, profesională, în partea cealaltă, deoarece sunt şi preşedinte al unei asociaţii obşteşti, Asociaţia Psihologilor „Tighina”. Avem beneficiari şi în Transnistria şi trec hotarul în Bender, şi în Tiraspol, cu o revoltă lăuntrică: de ce ar trebui eu să arăt actul de identitate, de ce ar trebui eu să completez această fişă de trecere a hotarului, dacă eu mă aflu la mine acasă? Acelaşi sentiment vreau să vă zic că îl au şi cetăţenii din Transnistria, deoarece, în cadrul unui proiect, în care am lucrat cu grupe de iniţiativă din Bender, Tiraspol, Parcani, tinerii care participau la instruire aici, în raionul Căuşeni, se revoltau de faptul că nu au putut să ajungă că şi-au uitat buletinul acasă, nu au putut să ajungă pentru că nu au reuşit să completeze fişa, au trebuit să se întoarcă înapoi că au pierdut această fişă. Este o umilinţă şi o violare a demnităţii noastre naţionale.”
Europa Liberă: Ce reacţii au localnicii, după ce liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, insistă pe ideea că trebuie să existe acest hotar administrativ care ar delimita cele două maluri?
Europa Liberă: Ce reacţii ar trebui să aibă autorităţile de la Chişinău, guvernarea ţării?
Vera Ciuchitu: „Ştim că este un dialog, dar dacă în acest dialog doar o parte îşi apără interesele cetăţenilor, cealaltă parte apără nişte mofturi, cred că trebuie să fie o implicare mai mare a organismelor internaţionale. Şi poate că se vor găsi modalităţi ca să depăşim această criză. Eu înţeleg foarte bine că niciun conducător de ţară nu va ridica poporul la luptă... Se pune accent pe dialog.”
Europa Liberă: E un dosar greu, dosarul transnistrean. Sunt discuţii şi în Parlamentul Republicii Moldova despre situaţia din această zonă. Lumea ce aşteaptă din partea celor de sus să se mai facă?
Europa Liberă: Dar la un pahar de vorbă, simplul cetăţean mai discută despre acest conflict?
Vera Ciuchitu: „Nu se mai discută despre acest conflict şi nu se mai discută despre posibilitatea că s-ar mai găsi careva forţe care să ne despartă.”
Europa Liberă: Acţiunile domnului Şevciuk sunt susţinute de către populaţia din stânga Nistrului?
Vera Ciuchitu: „Acele organizaţii cu care noi colaborăm, acei are beneficiază de asistenţa noastră nu dau nicio valoare acestei intenţii a lui Şevciuk.”
Europa Liberă: Dar, pe fundalul acestui separatism, oricum se vede dezbinare: pro-autorităţi tirapolene, pro-autorităţi de la Chişinău, pro-Uniunea Europeană, pro-Uniunea Euroasiatică.
Vera Ciuchitu: „Cetăţeanul este preocupat de problemele pe care le are. Faptul că mai încearcă şi Şevciuk să mai spună ceva poate că este o revoltă a lui Şevciuk că pierde influenţa asupra cetăţenilor.”
Europa Liberă: Şi chiar credeţi că o pierde? Totuşi există un val de cetăţeni care merg să-şi ia şi cetăţenia aşa-zisei „rmn”, în speranţa că ar putea să beneficieze de o pensie mai mare, de anumite privilegii pentru serviciile pe care le achită.
Vera Ciuchitu: „Refugiul acesta cu o pensie în Transnistria, cu serviciu în Transnistria este o găselniţă pentru mulţi cetăţeni de a-şi soluţiona problema materială. Ca valoare pe această regiune nu pun de a fi cetăţean. Fiindcă, până la urmă, şi foarte mulţi cetăţeni din Transnistria au venit la noi, la Căuşeni, au depus
Prioritar pentru noi este să colaborăm în continuare şi să fim împreună. Şi niciodată nu zicem: „Voi, cei din Transnistria şi noi, cei din Moldova” , spunem: „Noi, cei din Moldova”.
Europa Liberă: Bine, dar Moscova susţine regimul separatist.
Vera Ciuchitu: „Moscova susţine regimul separatist atâta timp cât aici, noi, în Moldova, îi dăm voie acestui regim separatist să existe.”
Europa Liberă: Dar ce înseamnă să nu-i dai voie?
Vera Ciuchitu: „Să nu luăm atitudine de toate intenţiile lor, să nu reacţionăm, totuşi ca să păstrăm acele relaţii de colaborare: cetăţean-cetăţean, organizaţie-organizaţie.”
Vera Ciuchitu: „Acesta şi este mărul discordiei între politicieni, fiindcă nici politicienii de la Chişinău nu vor să piardă un partener şi un susţinător cum este Uniunea Europeană şi nici Transnistria care nu are nicio şansă să mai existe, dacă pierde susţinerea economică din Rusia.”
***
Veronica Ştefăniuc este director al Centrului pentru copii în situaţii de risc de la Varniţa, localitate aflată în imediata apropiere a Tighinei. A abandonat politica, în speranţa că în calitate de ONG-istă poate face mai mult bine pentru localnici.
Majoritatea oamenilor înţeleg că nu ne trebuie certuri, nu ne trebuie război.
Europa Liberă: Dar cu instituţiile Moldovei colaborarea o vedeţi?
Veronica Ştefăniuc: „Nu ştiu. Cam greu. A trecut prea mult timp şi, ştiţi, ca rana cu cicatrice: cu cât e mai proaspătă rana, mai repede se poate de cicatrizat. Dacă au crescut deja şi generaţii, vă închipuiţi, peste 20 de ani... S-ar putea hotărî şi aceeaşi federaţie, eu nu ştiu, dar totuşi sperăm să fie o Moldovă, deşi e mai greu. Eu vă spun, a crescut o generaţie care nici nu-şi închipuie altceva.”
Europa Liberă: Şi acum a devenit mai pronunţată şi această opţiune: regiunea din stânga Nistrului ar opta mai mult pentru Uniunea Euroastiatică, autorităţile de la Chişinău insistă să ducă, totuşi, Republica Moldova pe acest drum european.
Europa Liberă: Şi din moment ce unul e cu ochiul la făină, altul cu un ochi la slănină, această reintegrare devine mai problematică.
Veronica Ştefăniuc: „Da. Dar sperăm. Noi ştim şi nişte exemple de la alte ţări, de exemplu, Ciprul, care a avut aşa zone, dar au fost integraţi. Statul trebuie să garanteze securitatea la hotarele acestea, aşa-zisele hotare. Toată lumea inteligentă care cunoaşte, doreşte integrarea europeană, înţelege că aceasta este o schimbare. Clar că noi suntem o ţară şi o republică.”
Europa Liberă: Şi la ce vă gândiţi? Unde să meargă Moldova?
Veronica Ştefăniuc: „Multă populaţie de aici, mai ales, cei care lucrează în Rusia, clar că cetăţenii de la Tiraspol tind mai mult spre Rusia, dar tineretul, persoanele care lucrează sau copii care învaţă peste hotare, dorim o direcţie pro-eropeană şi sperăm la aceasta.”
Europa Liberă: Vector pro-european înseamnă o viaţă mai bună la Varniţa? Cum înţelegeţi acest lucru?
***
Cercetările sociologice făcute, în ultimul timp, arată că moldovenii nu sunt interesaţi de problema transnistreană, un subiect care nu se află în topul priorităţilor lor. Iată cum explică acest lucru jurnalistul Victor Cobăsneanu, redactorul-şef al săptămânalului „Observatorul de nord”, care apare la Soroca, localitate situată chiar pe malul Nistrului.
Europa Liberă: Şi ce e de făcut?
Victor Cobăsneanu: „Nimic nu este de făcut decât de pus graniţa pe Nistru. Dar şi aici avem probleme: rămânem cu Benderul (Tighina), cu multe sate, nu ştiu... Chiar mă gândesc că unica ieşire din situaţie ar fi ca Republica Moldova, inclusiv Transnistria, să fie primită în Uniunea Europeană. Numai astfel graniţele vor deveni străvezii şi conflictul va fi rezolvat. Altfel eu nu văd...”
Europa Liberă: Domnule Cobăsneanu, în aceşti 21 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, cum a fost mediatizat în presă subiectul ce ţine de reglementarea conflictului transnistrean?
Victor Cobăsneanu: „A fost oglindit periodic, despre nişte întâlniri bilaterale sau în formatul „5+2”, fără niciun rezultat, pentru a mima o activitate a Ministerului cu pricina sau a părţilor implicate în conflict. Şi vreau să spun că fraţii noştri ziarişti fac o greşeală foarte şi foarte gravă, spunând că la Tiraspol sau la Chişinău au avut
Nimeni nu a recunoscut Transnistria şi nu avem noi dreptul, ziariştii, să o recunoaştem.
Europa Liberă: În afară de aspectul politic, alte probleme sunt abordate de către jurnalişti? Ce aspecte ar trebui să fie în vizorul mass-mediei, când vorbim despre relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol?
Victor Cobăsneanu: „Aşa-zisa diplomaţie populară, adică la nivel de cetăţeni. Acolo unde politicienii sunt neputincioşi, acolo îşi poate spune cuvântul omul simplu.”
Europa Liberă: Credeţi că lumea de acolo e dată uitării?
Victor Cobăsneanu: „Am spus-o şi eu, de dragul spusului, că diplomaţia populară. Dar nici cetăţenii de pe partea dreaptă, nici din stânga Nistrului nu doresc această unire, fiindcă această unire ne va da bătaie de cap încă pentru mulţi, mulţi ani înainte.”
Europa Liberă: Ce înseamnă bătaie de cap?
Victor Cobăsneanu: „Am trăit cu o ideologie la Tiraspol şi acuma să-mi schimb ideologia cu Chişinăul şi invers...
Problema poate fi rezolvată numai atunci când în Uniunea Europeană va intra Republica Moldova cu regiunea transnistreană.
Europa Liberă: Când aţi fost ultima dată în regiune?
Victor Cobăsneanu: „Am fost la Camenca. Am avut impresia că am nimerit în Uniunea Sovietică. Exact ca în Uniunea Sovietică: drapele, autobuze de acelea vechi, galbene, oamenii cu mentalitate rămasă acolo, în anii ’60-’70. Adică eu nu îmi închipui să trăiască în condiţiile, cum n-ar fi Moldova, malul drept, dar nu cred că transnistrenii se vor acomoda vreodată.”
Europa Liberă: Partea dreaptă a Nistrului este atractivă pentru cetăţeanul din stânga Nistrului?
Victor Cobăsneanu: „Poate să fie atractivă politica statului.”
Europa Liberă: Dar vedeţi şansa reintegrării Republicii Moldova?
Europa Liberă: Pentru că Soroca e la o aruncătură de băţ de Ucraina, Ucraina poate interveni ca această problemă să aibă şi rezolvare?
Victor Cobăsneanu: „Am văzut un film documentar despre puterea de la Kiev: acolo e mai ceva decât la noi. Şi nu consider că rusofonii, rusofilii vor fi vreodată de partea noastră. Ucrainenii tot vor fi de partea Transnistriei. Şi, în general, în toată istoria, moldovenii, românii niciodată nu au avut sprijin. Tot timpul au fost de unii singuri. Şi a crede că astăzi Ucraina ne va întinde o mână de ajutor este, cel puţin, eu ştiu, o iluzie deşartă. Noi suntem foarte mici. Pentru Uniunea Europeană integrarea Moldovei nu costă nimic, inclusiv dacă spunem de bani şi dacă spunem de oameni. Noi suntem mai puţin decât o picătură în mare.”
***
Recent s-a împlinit un an şi jumătate de când Evgheni Şevciuk şi echipa sa au preluat puterea în regiunea de est a Republicii Moldova. Înlocuindu-l pe Igor Smirnov în fruntea administraţiei de la Tiraspol, noul lider a promis, între altele, să stopeze declinul economic, să restabilească respectul faţă de lege, să extindă libertăţile individuale. Ce i-a reuşit şi ce nu i-a reuşit, până acum, Europa Liberă a căutat să afle de la mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender.
– „Обещания которые были произведены Шевчуком они на самом деле не осуществлены. Ужесточились меры, подняты налоги. Я, как владелец бизнеса, у меня фирма коммерческая, налоги достаточно высоки, то есть малому предпринимательству и предпринимательству среднего уровня очень тяжело у нас развиваться. Пока нам очень, очень тяжело. И те обещания, которые нам выдавались, к сожалению, не видим.”
– „Мне не нравится вот этот новый закон о пересечении границ для россиян и украинцев. Я к ним отношусь как раз. И мне бы хотелось чтоб наша власть эту проблему решила. Для меня вот это важно. Зачем закрыли социальный форум? Откройте назад. Потому что это не есть метод. Бороться с чем то, зачем? Пусть все будет открыто и гласно.”
– „Меня все устраивает. Ухудшений не вижу. А то что человек старается, трудится, я это вижу.”
– „Честно я не вижу никаких особых изменений. Нет уверенности в будущем. То есть видно что это не мнение одного человека. Многие люди, даже в соцсетях, очень негативно относятся к нашему новому правительству. То есть идут одни разговоры только, а действий особых никаких нет. У нас по новостям все всегда хорошо, у нас какие то праздники, у нас какие то концерты, наш уважаемый Евгений Васильевич, он везде есть, но тем не менее на рабочем месте, мне кажется, вот именно по факту ничего не происходит. Одни только обещания не более того.”
– „Хотелось бы по больше власти народу, если честно, открытой демократии, активного студенчества по больше.”