John Kerry: Statele Unite cred că e nevoie de o înţelegere politică pentru a pune capăt conflictului din Siria

Refugiați sirieni în tabăra Majdal Anjar din estul Libanului.

Bașar al-Assad: un război în Siria ar fi împotriva interesului american


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat din nou Statele Unite că o eventuala intervenţie militară în Siria va duce la izbucnirea unor noi acte de terorism în regiune.

Lavrov a făcut declaraţia la o conferinţă de presă comună de la Moscova cu şeful diplomaţiei siriene:

„Din ce în ce mai multe state şi figuri politice împărtăşesc opinia noastră că folosirea forţei va duce la o explozie a terorismului in Siria şi in ţările vecine şi la creşterea masivă a numărului de refugiaţi, ceea ce deja se întîmplă.”

După ce Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a ataca Siria, Lavrov a spus că Rusia e gata să îi invite pe toti participanții la criză la Moscova, la masa dialogului.

La reuniunea G 20 de săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ţara sa ajuta Siria, daca va avea loc un atac american, declaraţie care a fost salutată luni de ministrul sirian de externe Walid al Muallem.

Într-un interviu pentru o televiziune americană preşedintele sirian Bașar al-Assad a ameninţat Statele Unite cu represalii dacă America va ataca Siria, şi afirmat că un război în Siria ar fi împotriva interesului american.

Administraţia Obama susţine că o acţiune militară împotriva autorităţilor siriene este necesară, preşedintele american și ministrul său de externe spunînd că sînt convinşi, din datele pe care le au, că guvernul de la Damasc a folosit arme chimice în atacul din luna august.

Moscova spune însă că nu este convinsă de acest fapt.

Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american John Kerry a spus că țara sa înțelege poziţia autorităţilor britanice, după ce Camera Comunelor a respins prin vot o intervenţie militară în Siria.

Kerry a repetat însă că cei care au folosit arme chimice trebuie traşi la răspundere şi că alianţa dintre Washington si Londra continuă să fie la fel de puternică ca întotdeauna:

„Să fim bine înţeleşi, Statele Unite, preşedintele Obama, eu şi altii sîntem de acord că e nevoie de o înţelegere politică pentru a pune capăt conflictului din Siria. Nu există o soluţie militară şi nu ne facem iluzii despre asta.”

În opinia şefului diplomaţiei americane, riscul de a nu acţiona este mai mare decît riscul de a acţiona.

Înaltul comisar pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite Navi Pillay a avertizat şi ea asupra pericolului unei acţiuni militare în Siria, spunînd că ar putea duca la un conflict regional de proporţii.

Pillay a adăugat însă că trebuie identificaţi cei care se fac vinovați de atacul cu arme chimice care a avut loc la 21 august în apropiere de Damasc, în urma cărui peste 1400 de persoaen ai fost ucise, între care mai mult de 300 erau copii.