„Femeile în afaceri” – eficienţă cu sprijinul BERD

Prin fiecare întreprindere finanţată, iniţiatorii programului speră să reuşească o echilibrare vizibilă pe piaţa afacerilor din R. Moldova, dominată încă de bărbaţi.

Un studiu lansat în această săptămână de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare arată că femeile din Republica Moldova, care vor să iniţieze afaceri, au parte de un acces redus la finanţare şi de o concurenţă neloială. Tocmai pentru a omite aceste obstacole, BERD Moldova a lansat anul trecut un program destinat femeilor care au o afacere sau planifică să lanseze una. Diana Răileanu a mers la o companie susţinută financiar de BERD şi relatează:

Elena Maşcova, directoarea companiei „NetInfo” s-a lansat în afaceri în 1996, iar domeniul pe care l-a ales este predominat în mare parte de bărbaţi: tehnologiile informaţionale. În urmă cu 17 ani, avea în echipă doar zece angajaţi, iar astăzi se poate lăuda cu o întreprindere în care muncesc peste 50 de oameni.

Odată cu majorarea numărului de muncitori, Elena Maşcova a înţeles că pentru dezvoltarea, dar mai ales menţinerea afacerii, cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor nu sunt de ajuns şi că ar avea nevoie de consultanţă pentru gestionarea companiei, dar şi pentru transformarea acesteia în una de talie internaţională. A apelat la serviciile programului „Femeile în afaceri” al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare:

„Prin intermediul programului am reuşit să angajăm un consultant care ne-a ajutat să obţinem un şir de certificate de calitate internaţionale, necesare oricărei companii serioase. Ne-a ghidat cum să ne gestionăm mai bine munca şi, prin urmare, să fim mai eficienţi. Ştiu sigur că am crescut în ochii partenerilor noştri internaţionali care văzând că avem certificare internaţională nu pun la dubii calitatea serviciilor noastre. Pun la îndoială că fără ajutorul unui consultant am fi reuşit să obţinem aceste certificate de calitate.”

Grupul ţintă al programului „Femeile în afaceri” sunt companiile care sunt la început de cale sau care întâmpină greutăţi. Reprezentanţii BERD Moldova îndeamnă managerii întreprinderilor să ceară sfatul consultanţilor, pentru ca provocările pe care le întâmpină să nu genereze pierderi. Ion Serbuşca, managerul programului „Femeile în afaceri” spune că prin intermediul BERD companiilor selectate li se rambursează până la 70 sută din cheltuielile pentru consultanţă:

„Beneficiarii programului sunt companiile administrate de femei, sau mai mult de 60 % angajaţii companiei să fie femei. Deci, avem posibilitatea să finanţă, companii finanţate de bărbaţi, dar unde majoritatea angajaţilor sunt femei. Pot fi finanţate şi companii start-up sau nou create, dar cu condiţia ca întreprinderea să aibă o viziune clară privind activitatea sa pentru următorul an sau perioada care urmează.”

Programul „Femeile în afaceri” a fost lansat anul trecut are un buget de peste un milion de euro, oferit de Guvernul Suediei. De la Nina Orlova, coordonatoare în cadrul Ambasadei Suediei, am insistat să aflu de ce a fost nevoie de un program care să ofere sprijin femeilor din Republica Moldova:

„În cazul dat, noi promovăm drepturile economice ale femeii şi încercăm să încurajăm o abilitare economică. Din statistica globală se cunoaşte că femeile sunt în multe domenii dezavantajate. Deci, aici este o abordare nu discriminatorie faţă de bărbaţii antreprenori, dar noi vrem să creăm aceleaşi condiţii pentru femeile care au aptitudini, capacităţi, energie, dorinţa de a contribui la dezvoltarea economică a ţării.”

De la începutul anului trecut, peste 55 de companii conduse de femei sau în care sunt mai multe angajate decât angajaţi, au fost susţinute de programul realizat de BERD Moldova şi finanţat de guvernul Suediei. Prin fiecare întreprindere finanţată, iniţiatorii programului speră să reuşească o echilibrare vizibilă pe piaţa afacerilor din Republica Moldova, dominată încă de bărbaţi.