Valentin Balan: „Situația de acolo încă nu se răsfrânge asupra Republicii Moldova”

Valentina Ursu în dialog cu președintele Asociatiei Profesioniștilor în Comunicare despre evoluțiile din Ucraina.




Valentin Balan: „Încerc să analizez situația din altă parte, comparând-o cu ceea ce se întâmplă la noi. Noi, de exemplu, am depășit situația Kievului, am depășit-o prin faptul că, dacă la noi exista un anumit antagonism etnic, acum am trecut la antagonism politic. Adică sunt mai multe ideologii, sunt mai multe partide și, într-un fel, pe cei care erau de stânga i-au scos în opoziție. Acum vedem că deja antagonismul este strict politic, nu se mai pune accent pe dezbinare etnică. În Ucraina acum tocmai se pune accentul pe aceasta. Ianukovici încearcă acum să dezbine ucrainenii în ruși și, cum spun ei, pro-vest. El nu încearcă să zică: ruși și ucraineni, dar aceștia care sunt pro-vest și rușii sau ucrainenii de bună credință, cum îi numește el. Nu e atât de simplă situația acolo pentru că suntem în secolul XXI și nu vreau să cred că vor merge până la război. Deși tot ce vedem acolo, acea imagine post-apocaliptică pentru că am impresia că Kievul este ca și după cutremur. Vedem ruine ale orașului, vedem baricade, vedem focuri, ruguri peste tot și oameni exaltați în stradă.”

Europa Liberă: E un început de război civil?

Valentin Balan:
„Da, este un început de război civil pentru că avem mai multe simptome pentru lucrul acesta. Este nesupunere totală, este nesupunere nu doar în Kiev. Vedem partea vestică, deja sunt informații că mai multe orașe sunt preluate de către manifestanți. Chiar am văzut și anumite declarații de demisii ale sus-pușilor din partea lui Ianukovici. Adică au încercat să plece. Mulți au fost impuși să plece. Adică practic vestul este răsculat, vestul Ucrainei.”

Europa Liberă: Cine este Ianukovici astăzi?

Valentin Balan:
„Ianukovici este un biet, este un biet rătăcit pentru că el a făcut câteva mișcări foarte diferite. Când a venit la putere, eu eram contra lui Ianukovici, bine, nu ține de mine, dar, ca dintr-o parte, mie mi se părea Iușcenko cu foarte multe greșeli, dar mult mai bun ca Ianukovici. Pentru că Iușcenko, cel puțin aparent, era pro-occidental. Ianukovici era strict pro-rus.”

Europa Liberă: El a încercat să joace la ambele poluri.

Valentin Balan:
„Exact. Mai târziu, a încercat să joace. Și am văzut niște mișcări foarte, mie mi s-au părut inteligente și raționale pentru interesul Ucrainei. El și-a dat seama acum că el este a nimănui. De ce spun că este „biet”? Pentru că, dacă el încerca să joace și pe o parte, și pe alta separat, discutând sau negociind poziția sa, acum, la un moment dat, Occidentul i-a spus că îl boicotează. Rușii îl boicotează din nou, pentru că a întrecut măsura. Doi: Rusia are Olimpiadă acum și rușii încearcă să se distanțeze de el, să zică că, de fapt, ei nu au nicio implicație acolo. Într-un fel, este lăsat de capul lui. El a cercat să joace, eu v-am spus un pic mai devreme, pe situația cu gazul. Pentru că lui i s-a promis, când a fost ales, când el a dat portul rușilor iar în chirie, pe o perioadă, dacă nu greșesc, de 35 de ani. Lui i s-a promis atunci scăderea prețului pentru gaz. Putin l-a dus de nas. Ultimele mișcări pe care le făcea astă iarnă cu Europa și cu Moscova era un gen de joacă, ba cu unul, ba cu altul, pentru a câștiga și dintr-o parte, și din alta. Mie mis-a părut, cum spuneam eu, o mișcare inteligentă pentru că el vroia și să intre în Europa, dar, pe altă parte, și să treacă iarna grea cu rușii, ca, în primăvară, să îi spună la revedere lui Putin și să semneze Acordul de Asociere. Și, până la urmă, vedem că situația s-a complicat. Acum Europa îl boicotează, Putin se ferește de el. El e lăsat de unul singur. S-a investit foarte mult în Olimpiadă. Știm că americani iau zis: „Noi venim la Olimpiadă, în caz când voi acceptați corăbiile noastre militare în Marea Neagră. Pentru că noi venim acolo, dar vrem să protejăm sportivii noștri. Nu acceptați corăbiile noastre – corespunzător nu vin sportivii noștri”. E o mișcare șmecheră a americanilor, inteligentă, până la urmă. Și rușii se crucesc și încearcă să se ferească de dracuʾ, îl lasă pe Ianukovici din capul lui. Și atunci, neavând strategi, pentru că el era, într-un fel, ghidat, o perioadă, a rămas de unul singur, el pierde Ucraina. Și el își dă seama că, dacă merge la anticipate, ceea ce se cere acum, în ultimul timp…”

Europa Liberă: Și bat la ușă anticipatele în Ucraina?

Valentin Balan:
„Da. Aceasta e unica soluție pentru Ianukovici să iasă fără pușcărie. Dacă opozanții cereau: „Jos guvernul!”, acum deja cer anticipatele. Pe ei nu-i mai interesează prim-ministrul sau cabinetul miniștrilor, cer anticipatele.”

Europa Liberă: Opozanții cer aceasta pentru că niciuna din revendicările pe care le-au înaintat nu a fost luată în seamă.

Valentin Balan:
„Exact, nu au fost respectate, așa e. Chiar ultimele negocieri care au fost ieri ne-am dat seama, inclusiv opoziția a văzut că ei nu sunt percepuți drept egali în negocieri.”

Europa Liberă: Situația de acolo se răsfrânge asupra Republicii Moldova, în vreun fel?

Valentin Balan:
„Situația de acolo încă nu se răsfrânge asupra Republicii Moldova pentru că, cu părere de rău, nu simt nicio reacție a Republicii Moldova: nici societatea civilă nu se manifestă, nici guvernanții noștri.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să se manifeste?

Valentin Balan:
„Haideți să spun exact de ce ar trebui să se manifeste. Pentru că, slavă Domnului – ar fi bine să nu fi fost – dar, slavă Domnului, Ucraina este ziua de mâine în care ar fi nimerit Republica Moldova. Adică noi avem posibilitatea să prevedem ce ar fi fost cu noi. Noi am avut marele noroc de un cadou, că există acea țară tampon dintre noi și Rusia, Ucraina, ei sunt jertfele pentru care am primit noi cadoul acesta. Noi intrăm în Europa atât de rapid, fără să o merităm. Noi suntem un popor prea docil. Noi vedem Ucraina care luptă. De ce luptă ei? Pentru că ei au memoria aceasta a poporului, memoria națională. Noi știm foarte bine că al Doilea Război Mondial în Ucraina s-a terminat în 1956, nu în 1945. Pentru că vestul Ucrainei tot a luptat și a luptat, practic, ei au durerea aceasta în sânge. Ei nu au uitat că au fost bătuți, pe timpuri, de moscali și au fost exterminați cum o fac Cecenia cu Moscova. Adică ei știu că, să îi spunem, acea gură de aer proaspăt, acel licăr sau acel chibrit într-o cameră întunecoasă li s-a aprins și ei văzut că au șansa să scape, în sfârșit, de Moscova. Au șansa, în sfârșit, să fie și ei în familia europeană, în familia valorilor. Dacă moldovenii noștri nu ar veni elementar să aducă un gest de stimă și respect față de poporul care ne salvează pe noi acum, care ne dă nouă lecție acum, dacă societatea civilă ar putea să vină cu un mesaj de susținere a opoziției și să zică că noi suntem alături de voi, noi vrem și noi în Europa, noi susținem, respectăm valorile europene și noi vă susținem pe voi, în calea voastră de libertate, noi suntem alături de voi. O face societatea civilă. Bănuiesc că guvernanții noștri trebuie să fie un pic mai diplomați, ar trebuie să vină și ei cu un mesaj, cu o scrisoare deschisă către Ianukovici să respecte pacea între națiuni, să respecte integritatea țării, să respecte voința poporului. Și să propună, în mod normal, e clasic, să propună reglementarea situației pe cale pașnică. Adică cale pașnică, dacă vorbim cu dedesubturi, este alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Nu se va reuși scindarea Ucrainei pentru că aud tot mai multe voci care spun că, din moment ce nu a reușit Kievul să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, atunci Rusia va încerca totuși să scindeze Ucraina.

Valentin Balan:
„Nu Kievul sau Ucraina nu vrea să intre în Europa, să semneze Acordul de Asociere. Există două părți, există oamenii. Vedem acea mulțime în stradă, pestriță, în haine colorate, exaltați care nu își găsesc locul pentru că simt că pierd ceva, ei pierd viitorul, pierd libertatea. Și avem acele măști, avem acele veste antiglonț, acei roboți fără de expresie pe față, fără de milă, fără de emoții. Același lucru este când vedem declarația lui Ianukovici la televizor. Bine, până la urmă, fața este jucată pentru că îmi dau seama că îi tremură pământul sub picioare, el își dă seama. El ar aplica forța dură, dar vede că anumite momente sângeroase deja merg în defavoare, în loc să liniștească situația, să o calmeze, într-un fel, se pornește invers, adică vestul Ucrainei pleacă. Și el este conștient că Partidul său, al Regiunilor, într-un fel, nu va rezista, nu va putea să îi țină piept. Și, fără îndoială, există tot genul de institute la Moscova care se ocupă și de zona noastră, și de Ucraina și, fără îndoială, există structuri, noi vedem că nu ar fi fost acele vărsări de sânge, dacă nu ar fi implicate anumite persoane, grupuri venite, special pregătite din Rusia. Este, într-un fel, paralela cu 7 aprilie la noi. Bine, că noi am avut poate inteligența, poate Voronin a avut frică, inteligența sau experiența sa de ministru de interne și a știut că orice picătură de sânge poate să aducă urmări foarte grave. În cazul dat, nu a fost. Bine, noi vedem acele schimbări de forțe, pentru că, dacă acei copii din școlile militare care au fost puși în primul rând, la început, în primele zile, au fost bătuți cu pietre, cum s-a întâmplat la Chișinău, acum forțele se schimbă, vedem că sunt aduse autobuze de forțe speciale, poliție specială, miliție specială, Berkut-ul venit din partea estică, adică persoane care… am văzut imaginile video, am văzut imaginile foto, ce își permit, ce fac . Adică ei nu au milă față de popor. Am văzut cum strigă ei: „Suntem ucraineni! Ce faceți?! Nu omorâți!”. Nu sunt ucraineni, că ei se simt un pic alții. Ei sunt acei roboți care sunt alături de altă cultură, alături de altă civilizație, ei văd altfel lumea. Ei ascultă alte posturi, ei se dau manipulați, merg influențați de către altă informație.”

Europa Liberă: Dar am auzit declarație venită de la Kremlin care cere Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană să se așeze la masa tratativelor și să găsească o soluție.

Valentin Balan:
„Așa. Și Transnistria tot este, într-un fel, reglementată și negociată cu ajutorul Rusiei. Și vedem că, în 20 de ani, noi nu suntem nici cu un pas înainte, tocmai invers, înapoi. Pentru că atât timp cât vine lupul în stâna de oaie să facă regulă, nu va fi regulă. Ei pot declara, acum vor încerca chiar cumva să medieze relațiile acestea, dar au să o facă pentru că trebuie să arate foarte bine, înainte de Olimpiadă. Pentru că s-au investit miliarde grele. Rușii sunt în situație la fel de complicată. Ei știu că l-au lăsat pe Ianukovici, ei știu că Ianukovici este de capul lui și ei știu că, chiar dacă Ianukovici rămâne, el nu se mai întoarce cu fața la Moscova, va rămâne, nu știu, cum spunem noi, statalist, atât, nici în Vest, nici în Est, că el a doua oară este păcălit de ruși. Nu va ierta lucrul acesta. Dar Ianukovici pleacă, va pleca, îl vor da jos pentru că noi la moment vedem mai mult de o treime de Ucraina este deja de partea opoziției. Tot vestul este cu opoziția.”

Europa Liberă: Și totuși sunt două părți beligerante: puterea și opoziția. Acum vectorul politicii externe al Ucrainei depinde de cine și de ce?

Valentin Balan:
„De marile cancelarii europene. Și vedem că se implică nu doar guvernele țărilor occidentale, dar vedem și anumite persoane publice. Azi am văzut pe net și m-a mirat foarte mult, dar și mă bucură, câteodată o vorbă grea spusă de un politician nu ține atât de mult cât ar fi o persoană publică, cum Arnold Schwarzenegger, azi a declarat: „Popor ucrainean, eu sunt alături de voi, victorie, pace!”. Într-un fel, eu văd că lumea privește Ucraina ca o țară europeană, o țară cu viitor pro-european, într-o familie civilizată. Toată lumea civilizată vede, să-i spunem, granița aceasta dintre o lume și altă lume, dintre Europa și Asia, vede că Ucraina are viitorul doar în Europa. Și atunci vedem că acele personalități publice, într-un fel, sunt mult mai credibile, sunt credibile de cetățeanul de rând pentru că politicienii fac politică și ei nu tot timpul sunt crezuți de simplii cetățeni, pe când persoanele publice, fiind adorate de oricine, sunt mai credibile.”

Europa Liberă: Dar credeți că forțe pro-ruse din Ucraina se vor împăca cu gândul că Ucraina merge spre Vest?

Valentin Balan:
„Nu se vor împăca. Mai este încă ceva. Se vorbește despre cine ar fi mai puternic: o țară cu armată bine plătită sau o țară mică, cu armată mică, dar care luptă pentru libertate. Acele mici grupuri sau bandele acestea sunt plătite, ele nu sunt venite din capul lor. Ele sunt pregătite, plătite, finanțate și trimise în Kiev. Persoanele, care luptă pentru propria viață, pentru propria țară, pentru propriii copii, pentru propriul sânge sau jertfă care au căzut, ei vor lupta, până la urmă. Adică unii au ce pierde, alții – doar banii. Și adică nu se pune banul contra vieții…”