Este sau nu solidară societatea civilă din Moldova cu protestatarii de la Kiev?, l-a intrebat Valentina Ursu pe Victor Chirilă.
Europa Liberă: Se pare că cei de la guvernare ezită să comenteze ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar cum ar trebui să procedeze societatea civilă din Moldova? Este ea sau nu solidară cu protestatarii de la Kiev?
Victor Chirilă: „Fără îndoială este solidară. A fost deja o declaraţie prin care au fost condamnate acele legi. O declaraţie elaborată de platforma naţională a Parteneriatului Estic. Cred însă ce e nevoie în continuare de susţinerea partenerilor noştri din Ucraina şi, în special, a manifestanţilor de la Kiev. Cred eu că societatea civilă din Republica Moldova ar trebui să se solidarizeze cu partenerii din toate statele Parteneriatului Estic şi cu partenerii din UE care fac parte din forumul societăţii civile a parteneriatului Estic. O platformă europeană de susţinere a societăţii civile din Ucraina cred că este necesară. De asemenea cred că se pot iniţia un şir de acţiuni de solidarizare în capitalele europene, de mobilizare a opiniei publice europene în susţinerea partenerilor din Ucraina.”
Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă în Ucraina se răsfrânge în vreun fel şi asupra situaţiei din Republica Moldova?
Victor Chirilă: „Fără îndoială. Uitaţi-vă ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Ieri, comitetul de securitate aşa numitul KGB din regiunea transnistreană, a emis un ultimatum Chişinăului prin care forţele de menţinere a ordinii de la Bender sunt somate să plece din acest oraş. Cred că acest lucru nu ar fi fost posibil dacă Ucraina ar fi fost o ţară stabilă, dacă Ucraina ar fi avut mai multă influenţă în regiunea transnistreană acum.
Din păcate, trebuie să spunem că în ultimele luni imaginea, credibilitatea şi influenţa Ucrainei atât pe plan european, cât şi regional a scăzut dramatic. De acest lucru se folosesc astfel de forţe precum regimul separatist de la Tiraspol.”
Europa Liberă: Domnule Chirilă, se pare că Europa cere preşedintelui Ianukovici să dizolve Rada Supremă şi să organizeze alegeri anticipate. Ce evoluţii preziceţi dvs.?
Victor Chirilă: „Este greu de prezis. Una este clar – domnul Ianukovici nu vrea să plece de bună voie. Dânsul va încerca toate posibilităţile de a se menţine la putere. Personal mă aştept la înrăutăţirea situaţiei şi la o agravare a confruntării între Ianukovici şi Partidul Regiunilor şi opoziţia, şi societatea în general. Sper foarte mult că nu vor fi noi jertfe şi că un astfel de scenariu va fi evitat în cele din urmă. Din ultimele ştiri totuşi opoziţia şi Ianukovici continuă negocierile. Se pare că va fi o sesiune extraordinară a Radei Supreme de la Kiev unde poate vor fi discutate inclusiv şi demisia actualului Guvern. Din punctul meu de vedere demisia actualului Guvern nu va soluţiona criza politică din Ucraina. Doar plecarea domnului Ianukovici ar putea să aducă o rază de lumină în această situaţie.”
Europa Liberă: Situaţia din Ucraina aminteşte despre romanul „Război şi pace”? ce e mai mult pace sau război?
Victor Chirilă: „Din păcate este mai mult război. Acest lucru trebuie să ne îngrijoreze, inclusiv pe autorităţi. Cred că autorităţile noastre, în primul rând, preşedintele Republicii Moldova ar trebui să convoace o sesiune a Consiliului de securitate unde să discute situaţia din Ucraina şi posibilele consecinţe politice, de securitate asupra Republicii Moldova. O Ucraină slabă, o Ucraină răvăşită de confruntări interne este o provocare mare pentru Republica Moldova şi cu consecinţe imprevizibile.”
Europa Liberă: De ce s-a ajuns la această violenţă din partea organelor de drept din Ucraina îndreptate asupra oamenilor paşnici care susţin procesul de integrare europeană a Ucrainei?
Victor Chirilă: „Din cauza lipsei de clarviziune şi de înţelepciune de om de stat a domnului Ianukovici. Dânsul porneşte nu de la interesele naţionale ale Ucrainei, ale cetăţenilor, refuză să vadă creşterea neîncrederii faţă de el din partea societăţii, nu neapărat din partea celora care susţin integrarea europeană, dar şi din partea celor care susţin apropierea de Federaţia Rusă. Dânsul porneşte în schimb de la interesele personale, ale familiei sale, ale grupului pe care se menţine la putere în prezent. Cred că în cele din urmă societatea ucraineană va câştiga.”
Europa Liberă: Şansele pe viitor sunt mai mare ca Ucraina să se apropie de Vest sau de Est?
Victor Chirilă: „Cred că acum lupta nu se duce pentru vectorul de politică externă a Ucrainei. Lupta se duce pentru esenţa democraţiei, pentru însăşi
Asistăm la criza democraţiei dirijate sau a democraţiei post-sovietice din spaţiul nostru în Ucraina....
Cred că de rezultatele sau de modul în care va fi rezolvată această criză va depinde şi faptul cum va arăta nu doar Ucraina de mâine, dar şi regiunea în întregime şi Republica Moldova. Cred că ceea ce se întâmplă în Ucraina ne va afecta într-un fel sau altul şi pe noi.”
Europa Liberă: Domnule Chirilă, există o diferenţă între Revoluţia portocalie din 2004 şi ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina?
Victor Chirilă: „Cred că da, pentru că în prezent cetăţenii îşi exprimă nemulţumirea şi indignarea faţă de Ianukovici, dar această indignare vizează realităţile din Ucraina, vizează democraţia, modul cum funcţionează democraţia, cum funcționează instituţiile şi clasa politică. Este o nemulţumire mult mai generală. Nu este legată de rezultatul unor alegeri aşa cum a fost în 2004.”