Iolanda Bădiliță în dialog cu președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Comitetul permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (organizație din care, alături de alte 45 de state membre, fac parte și Ucraina si Rusia) s-a reunit vineri la Paris pentru a discuta situația din Ucraina. Acesta este unul dintre eforturile internaționale de a-i aduce la masa negocierilor pe ruși si pe ucrainieni pentru găsirea unui compromis prin intermediul diplomației. La finalul reuniunii Comitetul Permanent a emis un comunicat în care își exprimă „deosebita îngrijorare” pentru folosirea, de către Rusia a forței militare în Crimeea și regretă „declarațiile făcute de ambele camere ale parlamentului rus care au susținut cererile de separatism și separatismul într-o regiune deja tensionată”. Adunarea își exprimă sprijinul deplin pentru autoritățile legitime noi în Kiev și le felicită pentru reținere lor. Între timp, o delegație a unei alte organizatii, OSCE, a încercat, fără succes, să intre în Crimeea pentru a evalua situația din peninsulă. Într-un interviu în exclusivitate acordat Iolandei Bădiliță imediat dupa această reuniune, președinta APCE, Anne Brasseur, spune că pentru a vedea cum stau lucrurile la fața locului, va efectua, împreună cu o delegație a APCE o misiune în Ucraina.
Europa Liberă: Doamnă Brasseur, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a pus față in față astazi, la Paris, pe deputații ruși și pe cei ucrainieni. Cu ce rezultate?
Anna Brasseur: „Comitetul Permanent al Adunarii Parlamentare a avut astăzi o întrunire la sfârșitul căreia ne-am exprimat susținerea pentru intergritatea teritorială si pentru unitatea națională a Ucrainei. I-am adus pe ucraineni și pe ruși în aceeași cameră. Nu știu dacă și-au vorbit dar s-au comportat într-un mod decent. Înainte, insă, eu am vorbit la telefon cu președintele Dumei de Stat și cu cel al Radei de la Kiev, și mi-au spus ca, la rândul lor, au discutat între ei, și sper ca vor continua să o facă pentru a găsi o soluție. Trebuie sa menținem dialogul și asta incercăm noi să facem la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.”
Europa Liberă: În comunicatul de presă emis la sfârșitul acestei întâlniri, spuneți ca „acțiunile forțelor militare rusești din Crimeea, ca și amenințările armate din alte parți ale teritoriului ucrainean violează legislația internațională, inclusiv Carta Organizației Națiunilor Unite, Actul final de la Helsinki al OSCE, statutul Consiliului Europei”, toate documente semnate de Rusia, în cadrul unor organizații din care Rusia face parte. Ați constatat aceste violări, ce se poate face mai departe? Rușii recunosc că au încălcat aceste tratate ?
Anne Brasseur: „Noi le reamintim rușilor că atunci când, in 1996, au devenit membri ai Adunării Parlamentare, s-au angajat ca respectă valorile Consiliului Europei. Acum, trebuie sa se țină de acest angajament. După cum trebuie sa respecte Memorandumul de la Budapesta, semnat împreuna cu Ucraina, SUA si Marea Britanie, prin care se angajau că respectă integritatea teritoriului ucrainean. Câtă vreme vrea să fie parte din familia noastră europeană, Rusia trebuie să se țină de respectarea angajamentelor sale. Nu este vorba de a alege între vest si est, ci despre valorile pe care noi toți ne-am angajat să le respectăm : democrație, domnia legii, lucru care înseamnă că trebuie să respecți atât legislația internă cât și cea internațională.”
Europa Liberă: Dar Dnă Brasseur, după cum probabil că știți, Federația Rusă nu recunoaște că acele trupe din Crimeea sunt rusești. Ei declară, si autoritățile locale din Crimeea confirmă, ca este vorba de niște miliții locale, niște trupe de auto-apărare ale celor din Crimeea.
Anne Brasseur: „Tocmai pentru ca am auzit despre asta, am decis să trimitem o misiune la fața locului, nu numai la Kiev, ci și in Crimeea și in estul Ucrainei. Vrem să vorbim cu oamenii de acolo. Din păcate, până acum, organizațiile internaționale nu au putut să se miște liber in Ucraina, pentru a afla de la oameni care este situația. Cei doi raportori APCE cu referire la Ucraina, reprezentanți ai Comitetului Politic al APCE si cu mine vom merge in zilele urmatoare in zonele de care am amintit mai sus.”
Europa Liberă: Dar tocmai pentru a va asigura ca veti fi lasati sa va faceti treaba, ca vi se va permite aceasta misiune, ați avut contact până acum cu autoritățile din Crimeea ?
Anne Brasseur: „Nu, nu am luat până acum legătura cu autoritățile locale din Crimeea. Presedintele Radei Supreme m-a asigurat că ei vor lua legătura cu cei din Crimeea pentru organizarea misiunii noastre acolo.”
Europa Liberă : Care este poziția APCE cu privire la constitutionalitatea, validitatea referendumului care va fi organizat peste mai putin de 10 zile in Crimeea ?
Anne Brasseur: „Sigur, oricine poate organiza un referendum, însă in cazul de față validitatea lui este sub semnul întrebării. Nu sunt expert în drept constituțional, dar este în contradicție cu orice lege internațională ca o parte a unei țări să decidă de una singură să se separe. O astfel de mișcare nu are nici o baza constituțională, și, ca atare, rezultatul unui astfel de referendum nu poate fi recunoscut la nivel internațional.”