Linkuri accesibilitate

Hannes Swoboda: „În Ucraina nu trebuie să se schimbe o garnitură de oligarhi cu alta”


Eurodeputatul austriac la o conferință de presă
Eurodeputatul austriac la o conferință de presă

Un interviu de la Strasbourg cu Hannes Swoboda, liderul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.



Ucraina are de ieri un nou guvern, care se grăbeşte să semneze Acordul de Asociere cu UE, după cum declara de curand proaspătul vice-prim-ministru pentru integrarea europeană - Borys Tarasiuk. Până acum UE s-a ferit să scrie în vreun document negru pe alb că ţările Parteneriatului Estic au o perspecivă clară a integrării. Au schimbat evenimentele din Ucraina ceva din felul in care UE priveşte apropierea de ţările din Parteneriatul Estic? Este una dintre întrebările Iolandei Bădiliţă într-un dialog ce a avut loc la Strasbourg cu Hannes Swoboda, respectat politician austriac, liderul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, cunoscut şi ca „Grupul Socialist.

Europa Liberă: Domnule Swoboda, ca lider al celui de-al doilea grup politic ca pondere în PE, dar şi ca expert în relaţia UE cu Rusia, cum vedeţi ultimele evoluţii din Ucraina?

Hannes Swoboda:
„Cred că ar trebui sa fim foarte multumiţi de faptul ca vremea guvernului format din oligarhi îmbogăţiţi a apus. Dar asta nu înseamnă ca sfârşitul unei ere coincide cu începutul alteia, unde toate lucrurile merg foarte bine. Este o muncă foarte grea de acum. Şi un lucru trebuie reţinut: ţara trebuie să ramâna unita. Ar trebui să se întindă o mână tuturor oamenilor nevinovaţi care au făcut prin efortul lor posibil ca regimul Ianukovici sa cadă. Şi acestor oameni să le fie oferită şansa de a schimba Ucraina.”

Europa Liberă: Si Uniunea Europeana cum poate ajuta?

Hannes Swoboda:
„UE poate să fie de ajutor spunându-le, în primul rând politicienilor ucraineni ca ei trebuie să îşi facă treaba. Şi, în aceste condiţii noi ii vom ajuta. Dar trebuie sa se abţină de la acţiuni împotriva unei părţi a populaţiei - cei vorbitori de limba rusa, de exemplu; trebuie sa garanteze independenţa justiţiei, trebuie sa respecte şi reglementarile si acordurile internaţionale. Trebuie să aibă viziunea să meargă mai departe catre o noua Ucraina, care nu înseamnă schimbarea unei garnituri de oligarhi cu alta. Noua putere trebuie sa dea răspunsuri clare cetăţenilor care au demonstrat pe Euromaidan.”

Europa Liberă: După experienţa cu Ucraina, va regândi UE strategia sa cu privire la Parteneriatul Estic? Le va oferi acestor ţări o perspeciva mai clară de aderare la UE?

Hannes Swoboda:
„Nu cred ca toate problemele pe care le are Ucraina s-ar rezolva dacă ar deveni membra a UE. Şi oricum, aceasta nu ar fi decat o promisiune deşartă, pentru că nimeni nu o poate face în anii care vin. În plus, cei care nu doresc intrarea in UE nu vor fi fericiţi cu o astfel de decizie, astfel ca societatea s-ar diviza şi mai mult.

Ceea ce putem spune la acest moment este că, pe termen lung, dacă Ucraina se ţine de treabă va exista aceasta posibilitate să solicite calitatea de membru, lucru care, de altfel, se gaseşte in Tratatul UE, şi ar trebui sa spunem foarte deschis acest lucru.

Între timp putem face alţi paşi: cooperare economică, liberalizarea vizelor etc. Daca vrem sa fim seriosi cu cetatenii nostri si cu cei ucrainieni trebuie sa spunem ca DA, Ucraina are aceasta posiblititatea in viitor, insa depinde de leadershipul Ucrainei care trebuie sa indeplineasca criteriile ca o precondiție a aderarii ţării in viitor.”
XS
SM
MD
LG