Adjuncta şefului diplomaţiei SUA, Victoria Nuland, la Chişinău: acum relaţiile moldo-americane sunt mai strânse ca niciodată

Victoria Nuland

Statele Unite şi-au reconfirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Adjuncta şefului diplomaţiei americane Victoria Nuland a declarat la Chişinău că acum relaţiile moldo-americane sunt mai strânse ca niciodată. Nuland a salutat decizia Moldovei de a se alătura țărilor care, prin rezoluția Adunării generale a ONU, au condamnat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Înalta oficialitate americană a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a încurajat Chişinăul să-şi continue calea aleasă de integrare în Uniunea Europeană. Victoria Nuland a spus că se bucură că cetățenii moldoveni, inclusiv cei din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză, în curând vor punea beneficia de regimul liberalizat de vize al UE.

Victoria Nuland a anunţat că Statele Unite vor mări investiţiile în Moldova şi vor oferi un sprijin financiar suplimentar pentru securizarea frontierelor.

Asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland a făcut declaraţiile la o conferinţă de presă, susţinută împreună cu şefa diplomaţiei moldovene Natalia Gherman, după ce a purtat discuţii şi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă. În timpul vizitei a fost însoţită de adjuncta asistentului ministrului apărării, Evelyn Farkas, şi de directorul pentru politici, planificare şi parteneriat din cadrul Comandamentului Forţelor Armate ale Statelor Unite din Europa, generalul-maior Randy Kee.

Anterior, înalte oficialităţi NATO şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu o posibilă invazie rusească în regiunea transnistreană. Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove a spus că armata rusă are acum la granița de est a Ucrainei suficiente trupe care pot intra în regiunea transnistreană dacă primesc un asemenea ordin.

Vineri seara, preşedintele Barack Obama și președintele Vladimir Putin au avut o discuţie de o oră la telefon pe tema crizei din Ucraina. Obama l-a îndemnat pe Putin să-şi retragă armatele de la frontiera ucraineană şi să dea un răspuns în scris la propunerile americane pentru depășirea crizei din Ucraina.

La rândul său, președintele Rusiei i-a atras atenția lui Barak Obama asupra „tulburărilor extremiste care continuă în Ucraina”, precum şi asupra a ceea ce Putin a numit „blocada externă” a regiunii transnistrene a Republicii Moldova. „Rusia pledează pentru o reglementare echitabilă şi cuprinzătoare a problemei transnistrene, şi este interesată de activitatea eficientă a actualului format de negocieri 5+2”, a spus liderul de la Kremlin, citat de serviciul său de presă.

Sâmbătă, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a declarat la postul de televiziune de stat că Moscova nu are de gând să trimită trupe în Ucraina, dar a adăugat că Rusia este gata să protejeze drepturile cetățenilor ruși şi ale vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina. Totodată, Lavrov a acuzat Occidentul că ar încinge spiritele în jurul Transnistriei, trecând sub tăcere ceea ce el a numit blocada de facto impusă regiunii de către Chişinău şi Kiev. Declarațiile cum că după anexarea Crimeii va urma Transnistria, a spus Lavrov, sunt „provocatoare şi revoltătoare”. „În realitate, ei încearcă să creeze condiții insuportabile pentru Tiraspol, încălcând anumite libertăți, cum ar fi cea a circulației şi activitatea economică externă”, a spus Lavrov.

În cursul serii, secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ar urma să continue, la Paris, negocierile privind criza din Ucraina.