După model rusesc: în Transnistria continuă să fie limitată libertatea presei

Ernest Vardanean: „Spațiul virtual informațional al Transnistriei este aproape „curat” de critici față de Șevciuk și echipa sa”

Regiunea transnistreană se pregătește să adopte o nouă lege a presei, după modelul celei din Rusia. Proiectul a fost finalizat, dar încă n-a fost dat publicității. Recent, unii deputați au propus ca paginile internet sau forum-urile on-line care difuzează puncte de vedere critice nefondate şi denigratoare, inclusiv la adresa puterii, să fie închise fără decizia judecătorească. În vara anului trecut, cele mai populare forum-uri şi publicații on-line din Transnistria au fost închise, iar în toamnă a urmat închiderea redacției din Tiraspol a agenţiei ruse de ştiri Novîi Reghion. În acest condiţii, de ce este nevoie de o nouă lege a presei, l-a întrebat Radu Benea pe jurnalistul din Tiraspol, stabilit la Chişinău, Ernest Vardanean.

Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „Mai întâi de toate, vreau să spun că legea cu privire la mass-media în Transnistria ar trebui modificată demult pentru că prima ediție a fost adoptată în consiliul suprem al Transnistriei, în anul 2003, și a fost un proiect de lege, propus de deputatul de atunci Alexandr Radcenko. Și, din mai multe considerente, această lege pare a fi depășită, dar și una insuficientă din punct de vedere al clasificării mass-media. Deci în legea de atunci este stipulat că mass-media reprezintă doar un birou sau o redacție cu un număr anumit de persoane. Adică nu era vorba de post de televiziune sau post de radio, sau un ziar și așa mai departe. Și în lege lipsea totalmente noțiunea de internet sau de agenție on-line. Deci legea trebuie modificată, aceasta e una. Și a doua: evident că Transnistria merge pas în pas cu Federația Rusă și, dat fiind faptul că în Rusia deja a fost introdus un număr de amendamente și, mai întâi de toate, este vorba de proiectul de limitare a accesului copiilor la anumite informații care țin de pornografie, sex, violență ș.a.m.d., era vorba de protejarea societății și a minorilor de un șir de informații, să zicem așa, neplăcute, nefavorabile. Acum Transnistria merge spre aceeași direcție. Totodată, transnistrenii acum vor să introducă și noțiunea de internet, surse de internet și cum trebuie să se procedeze cu astfel de surse de informații.”

Europa Liberă: Ernest, în contextul dezbaterilor asupra proiectului, credeți că noua lege ar putea să pună mai multă presiune asupra presei din regiunea transnistreană?

Ernest Vardanean: „Da, din acest aspect, evident că legislația transnistreană devine tot mai severă și îmi pare rău că se întâmplă așa pentru că, din nou, trebuie să spun că Transnistria merge în aceeași direcție cu Rusia, pentru că noi știm foarte bine că recent în Duma de Stat a fost înaintat un proiect de lege cu privire la lichidarea site-urilor, surselor de informații de pe internet care țin anumite critici în fața guvernării de la Kremlin sau, în genere, a guvernării moscovite. Eu știu că, în Rusia, există o sumedenie, enormă, de site-uri diferite care totuși își permit să critice guvernarea Federației Ruse, dar în Transnistria acest segment de internet este mult mai îngust și, după cum ați menționat dumneavoastră, anul trecut, au fost închise mai multe forumuri care tocmai criticau guvernarea de la Tiraspol și eu nu prea văd acum care este rostul ca legislativul de la Tiraspol să introducă noi restricții în acest sens. Deja, aș spune eu, spațiul virtual informațional al Transnistriei este aproape „curat” de oarecare critici în fața lui Șevciuk și a echipei lui. Deci nu prea văd sensul acestui amendament, dar, dacă există asemenea discuții și sunt asemenea intenții, înseamnă că, pur și simplu, cineva de la Tiraspol dorește să prevină apariția unor noi critici în fața guvernării. Așa o înțeleg eu.”

Europa Liberă: Cum ați caracteriza acum situația presei din regiunea transnistreană?

Ernest Vardanean: „Eu aș spune că situația cu libertatea exprimării în Transnistria este una dublă. Pe de o parte, după cum am menționat deja, spațiul virtual informațional este curățat de critici. Dar, pe de altă parte, presa oficială de la Tiraspol care ține de echipa lui Evgheni Șevciuk totuși este puțin mai liberă decât a fost în timpul lui Smirnov. Adică presa transnistreană de acuma nu se teme să discute probleme acute cu care se confruntă regiunea. Deci ei înșiși permit, adică guvernarea permite ca presa să scrie mai liber, mai deschis, mai echidistant, aș spune, dar numai prin limitele care au fost puse de către echipa lui Șevciuk. Adică o libertate mai mare, dar totuși în limite. Nu se teme lumea să vorbească, dar nu depășește anumite limite – autocenzură, aș spune așa.”