Mungolian Jet Set

Un mozaic care își schimbă forma și dimensiunile la infinit, într-o improvizație nesfîrșită.




Mungolian Jet Set e un duo norvegian alcătuit din dj-ul Pål „Strangefruit” Nyhus și producătorul Knut Sævik.

Sunetul lor e asociat îndeobște, unii spun că pe nedrept, cu muzica electronică, în special techno și dance, dar această apropiere e doar un văl care acoperă ceva aproape imposibil de clasificat.

Nyhus este ceea ce în zilele noastre limba engleză numește un turntablist: un termen imposibil de tradus într-un singur cuvînt, și care se referă la „omul de la platane”, omul care se folosește de pick-up-uri. Se folosește însă de ele, dar și de tehnologia modernă, ca de niște instrumente muzicale alternative: muzica de pe discurile vinil și colecțiile de mostre sonore sînt transformate în peisaje de sunete construite din fragmente „cusute” unele de altele ca piesele unui mozaic, însă un mozaic care își schimbă forma și dimensiunile la infinit, într-o improvizație nesfîrșită.

Nu e de mirare deci că găsim referințe la Mungolian Jet Set și în publicații de jazz. John Kelman de la All About Jazz îl asemuiește pe Pål Nyhus cu un sculptor de sunete, care, asemenea lui Brian Eno și John Cage, găsește zgomote din care face muzică în fiecare colț al realității ce îl înconjoară.

Tot Kelman descrie albumul de debut al trupei Mungolian Set, „Beauty Came to Us in Stone”, apărut în 2006, ca pe un continuum muzical în a cărui șerpuire stiluri complet diferite conviețuiesc confortabil într-o improvizație neîntreruptă.

Nu e întîmplător, adaug eu, că în ultimi zece ani Mungolian Jet Set au concertat acompaniați de unele din cele mai mari nume ale jazzului norvegian, dintre care îi amintesc aici pe guitaristul Eivind Aarset, pe trompetistul Nils Peter Molvaer și pe pianistul Bugge Wesseltoft.