În dialog cu economiştii Victor Ciobanu şi Ion Decuseară.
„Aventuroasa” călătorie a vicepremierului rus Dimitri Rogozin la Tiraspol, de Ziua Victoriei, şi schimbul tensionat de replici pe care l-a provocat, ar fi putut rămâne o anecdotă în istoria relaţiilor dintre Republica Moldova şi Rusia, dacă la mai puţin de o săptămână nu ar fi venit invitaţia oficioasă a Uniunii Europene ca Moldova să semneze Acordul de Asociere şi Liber Schimb pe 27 iunie.
Data semnări a fost anunţată ieri, la Chişinău, de preşedintele Comisiei Europene, Herman von Rompuy. La conferinţa de presă comună, premierul Iurie Leancă a comentat şi viitorul relaţiilor cu Rusia, - acum că s-a stabilit data semnării Acordului de Asociere -, şi a reafirmat că speră într-o relaţie bazată pe „respect reciproc” şi că toate problemele vor fi discutate, din nou, la reuniunea şefilor de guverne CSI se la sfârşitul acestei luni.
După care, astăzi, premierul Leancă a marcat şi mai puternic îndepărtarea Moldovei de spaţiul post-sovietic, declarând la reuniunea BERD că „Moldova nu se mai vede ca o republică post-sovietică”.
Va accepta Rusia emanciparea Republicii Moldova, vor putea cele două ţări întreţine relaţii bazate pe „respect reciproc”? Alla Ceapai a stat de vorbă cu economiştii Victor Ciobanu şi Ion Decuseară:
Mai întâi, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, după care şi premierul Dmitri Medvedev au avertizat că relaţiile economice dintre Chişinău şi Moscova s-ar putea înrăutăţi, dacă Moldova semnează Acordul de Asociere cu UE. Editorialistul de la „Ziarul Naţional”, economistul Victor Ciobanu spune că dacă declaraţiile lui Dmitri Rogozin pot fi luate mai în glumă, mai în serios, atunci cele ale premierului rus Dmitri Mevedev nu trebuie trecute cu vederea, mai cu seamă că Moscova ar avea suficiente pârghii, cum ar fi migranţii moldoveni, gazele naturale şi tot felul de restricţii sau embargouri, bunăoară, la fructe, care în proporţie de 80 la sută ajung pe piaţa rusă:
„Embargoul la vinuri deja se vede că nu va mai fi ridicat. Iată am citit că şi Crimeea recent a interzis vinurile moldoveneşti. După embargoul vinurilor ar putea urma un embargo de exemplu la fructe şi legume, ceea ce ar fi chiar dureros pentru exportatorii moldoveni. Cred că totuşi Rusia nu va recurge la expulzarea migranţilor, ar fi chiar o depăşire a limitei. Dar la embargouri chiar cred că ne putem aştepta aşa ca o amplificare a presiunilor asupra Republicii Moldova. Moldova va suporta anumite pierderi economice, dar oricum trebuie să meargă să semneze Acordul de Asociere fiind conştientă că va fi necesar să restructureze exporturile în alte direcţii şi să-şi modifice capacităţile economice.”
Referindu-se la gazele naturale care sunt partea leului în importurile din Federaţia Rusă, editorialistul de la ziarul „Economist”, Ion Decuseară, exclude o eventuală scumpire a gazelor naturale al căror preţ de import este aproape de media europeană:
„Să zice o închidere a ţevii nu cred că este posibilă pentru că există un contract între doi agenţi economici, iar din câte ştiu noi suntem cu plăţile la zi. Aici nu aş vedea o problemă.”
Ion Decuseară se arată sceptic şi că Rusia va întreprinde acţiuni drastice faţă de migranţii moldoveni:
„Că vor fi întorşi migranţii eu nu cred că se va face în timpul apropiat. Dar dacă s-ar face o campanie de contorizare, de numărare, de punere în evidenţă a tuturor migranţilor se va vedea că nu sunt acolo milioane de cetăţeni moldoveni. Şi atunci se va vedea situaţia reală. Pentru aceste ameninţări şi vorbă că vor fi toţi trimişi acasă sunt numai vorbe. Nu se va face în viitorul apropiat, pentru că fără dânşii este un deficit de forţe de muncă în Rusia. chiar sincer aş vrea să fie introdus regim de vize pentru moldoveni şi să se vadă în realitate câţi oameni sunt acolo.”
În opinia economistului Ion Decuseară, Kremlinul avertizează cu privire la înrăutăţirea relaţiilor economice doar pentru a încerca să ademenească autorităţile de la Chişinău să renunţe la UE în favoarea celei Vamale cu Rusia. Iar în fond, spune expertul, Moscova aproape că nu are acum pârghii prin care ar putea lovi fatal economia Republicii Moldova:
„Nu aş vedea prea mari înrăutăţire în comparaţie cu situaţia care este creată astăzi. Pe ce filieră să ne prindă? Cu migranţii – deja îi prind şi îi expulzează pe cei care încalcă, mai rău nu poate fi. Cu vinurile – mai rău nu poate fi. Cu fructele şi legumele – la moment ele nu se exportă că nu sunt. Nu are Rusia canale sau ferestre, sau căi de a impune restricţii mult mai dure vizavi de Republica Moldova decât sunt acum.”
Deşi premierul Iurie Leancă a dat asigurări ca la reuniunea şefilor de gverne CSI de la finele lunii va încercă să dispute toate problemele din relaţiile moldo-ruse împreună cu omologul său rus Dmitri Medvedev, experţii, cu care am stat de vorbă, se arată sceptici cu Rusia va da dovadă de prea multă bunăvoinţă şi va respecta cursul european al Moldovei.