Tinerii premianţi la concursul de eseuri organizat de Ministerul Educaţiei, cred sincer în viitorul european al R. Moldova.
Încercarea administraţiei de la Comrat de a prezenta pretinsa opţiune pro-răsăriteană a populaţiei din Gagauzia este contestata de tineri cu viziuni
„Eu am pus un accent pe ţările care au intrat deja în Uniunea Europeană şi care au înregistrat schimbări pozitive foarte multe, de aceea cred că şi Moldova va avea aşa destin în Uniunea Europeană.”
Pornind de la rezultatele contestatelor referendumuri organizate la începutul acestui an în autonomie, care sugerau că majoritatea locutorilor din regiune nu agrează parcursul european al Republicii Moldova, poziţia Anei aminteşte despre zicala cu cioara albă. Cum de a reuşit să aibă ea o poziţie care se pare că nu e împărtăşită de o bună parte din regiune?
„Da, eu ştiu, şi cred că după interviul meu cineva mă va vorbi de rău, fiindcă acolo atmosfera nu e foarte pozitivă şi chiar şi başkanul nostru, dar eu cred că trebuie să lucrăm cu oamenii. Opiniile oamenilor se bazeză pe mituri, că dacă intrăm în UE vor fi doar mişcări de gay sau că vom fi nevoiţi să acceptăm legi care nu sunt agreate de populaţie. Dar noi putem să le explicăm că nu este acolo atât de rău. Eu cred că dacă noi ne integrăm în Uniune şi oamenii din Găgăuzia vor vedea schimbările pozitive, fiindcă Uniunea Europeană susţine foarte mult minorităţile.”
La concurs a fost remarcat şi eseul semnat de studentul Universităţii Academiei de Ştiinţe, Nicu
Tânărul nu se arată deloc deranjat de faptul că o parte dintre cetăţenii moldoveni nu îşi văd viitorul alături de ţările din comunitatea europeană: „Da, desigur, există aceste voci, însă întotdeauna acestea vor fi, pentru că niciodată, în nicio ţară, nu va exista doar o singură părere. Asta deja e comunism, ori o formă de totalitarism. În democraţie toţi au dreptul să vorbească, să-şi expună ideile, însă, până la urmă, cred că conducerea ţării, elita politică va lua o decizie destul de bună, în avantajul cetăţenilor, şi cred că aceasta va fi calea europeană.”
Prezentându-se drept … un consumator activ de ştiri, Nicu admite că autorităţile au restanţe la capitolul „explicării pe înţelesul oamenilor” despre beneficiile eurointegrării, fără să combată informaţia care prezintă apropuerea de comunitatea europeană drept o ameninţare în adresa ţării: „În primul rând, ar trebuie să explice avantajele Uniunii Europene, ar trebui să explice că noi trebuie să mulţumim Europei că ne primeşte în acest bloc de ţări, alte ţări înaintea noastră au avut de înfăptuit foarte multe reforme până a intra în Europa, nouă ni se propune foarte uşor să intrăm şi noi nu avem dreptul să dăm înapoi. E o propunere de nerefuzat. Şi noi ar trebui să facem reforme, însă ar trebuie să acceptăm şi să fim informaţi corect, pentru că cea mai mare armă împotriva Europei este dezinformarea, după părerea mea.”
Activi, cum le stă bine tinerilor, studenţii cu care am stat de vorbă s-au ferit să se plângă pe lipsa locurilor de muncă sau a condiţiilor europene din universităţi.
Europa Liberă: Ai rude plecate peste hotare?
„Da, în Federaţia Rusă şi Europa. Noi avem acum parcursul integrării europene, însă îmi doresc mult şi neutralitatea cu ţările CSI. Nu am nimic împotriva la nicio ţară, însă politica câteodată pe noi ne desparte. Asta este rău, însă cred ca politicienii noştri să facă treabă.”
Tinerii premianţi la concursul de eseuri organizat de Ministerul Educaţiei, cred sincer în viitorul european al Republicii Moldova. Dovada e că învingătorii în concurs nu s-au ales cu premii băneşti ci doar cu o diplomă şi o poză alături de viceministrul Educaţiei.