Vasile Bumacov: „Vinurile noastre sunt foarte bine apreciate aici, în Statele Unite”

Moldova - wine, Cricova cellars, December 4, 2013.

Interviu cu ministrul moldovean al agriculturii – un prim bilanţ al vizitei sale în SUA.

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov întreprinde o vizită în Statele Unite, în perioada 26 iulie și 3 august, cu un grup de vinificatori moldoveni, în căutarea unor oportunități de export. Luni 28 iulie delegația moldoveană s-a întâlnit cu distribuitori de vinuri din Statele Unite, iar marţi ministrul moldovean avea programate discuţii la sediul Băncii Mondiale despre posibilități de ajutorare a fermierilor moldoveni, mai ales a celor specializați în mere și prune, despre care se crede că vor fi cei mai afectați de noul embargou anunțat de Federația Rusă.

Europa Liberă: Aflându-se într-o vizită la Chișinău, Secretarul de Stat american, John Kerry, promitea producătorilor moldoveni să ajungă să își exporte vinurile peste Ocean, în Statele Unite ale Americii. Efectuați acum această vizită în SUA. Ar putea producătorul moldovean să își redirecționeze producția care nu mai e solicitată pe piața rusă sau care are restricții pe piața estică?

Vasile Bumacov: „Domnule secretar Kerry s-a ținut de cuvânt în tot ce a promis. Iată, acest grup de vinificatori este acum în Statele Unite ale Americii. Li s-au organizat întrevederi la partide de degustare cu mulți distribuitori din Statele Unite. Am semnat un Acord între Ministerul Agriculturii și Biroul de taxare a produselor vitivinicole din Statele Unite, un prim document foarte important. Tot acest Birou acum face școlarizare pentru toți producătorii din Republica Moldova care sunt cerințele în piața americană. Deci, se face tot ce este posibil pentru a promova vinurile noastre care, vreau să vă spun, sunt foarte bine apreciate aici, în Statele Unite. Majoritatea celor care au participat la degustări s-au arătat încântați de calitatea și gustul deosebit al vinurilor noastre. Rămâne să depunem efort ca să găsim parteneri mai mulți aici, în Statele Unite, să putem vinde mai mult vin.”

Europa Liberă: Care a fost reacția vinificatorilor care vă însoțesc? Le este frică de condițiile care se cer pentru vinurile moldovenești în SUA?

Vasile Bumacov

Vasile Bumacov: „Producătorii noștri au rămas plăcut surprinși de faptul că cerințele pentru produsele vitivinicole în Statele Unite sunt mult mai simple decât în Uniunea Europeană, decât ceea ce se aplică în Republica Moldova. Chiar astăzi s-au început aceste discuții. I-am rugat să nu discute ceea ce este mai ușor, dar să se gândească la ceea ce este mai complicat fiindcă la noi și în Uniunea Europeană cerințele sunt mai dure pentru vin.”

Europa Liberă: Cât ar putea, în cifre, să înghită piaţa americană din producţia de vinuri din Moldova?

Vasile Bumacov: „Pentru piaţa americană nu este nicio problemă să înghită tot vinul din Republica Moldova. Important este să ne putem promova. Fiindcă cei care nu cunosc vinul, venind într-un supermarket, nu se vor atinge de el dacă nu ştiu că există aşa ceva, dacă nu ştiu de Republica Moldova. Acesta este scopul şi, de fapt, domnul Kerry foarte bine a înţeles cu ce pot să ne ajute Statele Unite, prin această promovare care pentru un producător, vă daţi seama numai un bilet la avion cât costă să ajungă aici. Prin acest program au adus producătorii gratis, au închiriat aici localuri în hoteluri unde vin distribuitori importanţi din Statele Unite şi deplasarea de aici la New York, unde la fel vor fi organizate întrevederi. Deci, acest efort făcut din partea Statelor Unite oferă o şansă producătorilor din Republica Moldova care, de fapt, unii dintre ei, deja demult exportă în Statele Unite, dar ne dorim un export mai masiv.”

Europa Liberă: Distanţa mare dintre Chişinău şi Washington ar putea să sperie pe unii, pentru că această distanţă adaugă la preţul de cost al mărfii.

Vasile Bumacov: „Totul depinde de cantitate. Distanţa contează mult la început, atunci când trebuie să începi acest business. Odată pornit, distanţa nu mai contează şi mai ales atunci când sunt cantităţi.”

Europa Liberă: Aţi găsit cumva potenţiali investitori care ar vrea să vină cu bani în acest domeniu în Moldova?

Vasile Bumacov: „La moment important este să găsim consumatorul, să fim puşi în relaţii cu consumatorii din Statele Unite. Restul va conta ulterior. Dar acum este important ca acei care produc vin de calitate din Republica Moldova, sub auspiciile brandului naţional, să fie apreciat în Statele Unite. Misiunea de bază nu este numai promovarea vinului. Am vizitat patru departamente importante ale Statelor Unite – USAID, Departamentul de comerţ, Departamentul agricultură, mergem la Banca Mondială. Noi căutăm acum soluţii, negociem şi apar primele speranţe că vom găsi bani să compensăm pierderile producătorilor de fructe.”

Europa Liberă: Domnule ministru, putem înţelege că este o mână întinsă de către SUA după ce Rusia a ridicat acest embargou?

Vasile Bumacov: „Sigur. Ei foarte bine înţeleg în ce situaţie s-au trezit producătorii noştri, mai ales de prune, mere, struguri, în acest moment complicat, o intervenţie atât de brutală pentru a crea probleme pe parcursul integrării europene este ceva care în Statele Unite, de fapt, este privit foarte prost, atunci când o ţară puternică poate crea aşa probleme unei ţări, să spunem, mai mici. Şi spun sincer, apreciază faptul că am venit personal să povestesc despre aceste probleme şi se caută soluţii.”

Europa Liberă: Acum nu supăraţi şi mai tare partenerul rus prin această vizită?

Vasile Bumacov: „Dar ce ar trebui să facem? Să aşteptăm până când toată producţia se va strica pe câmp? Noi trebuie să găsim soluţii, să ajutăm producătorii noştri agricoli, să ne facem datoria faţă de aceşti oameni care au muncit ani de zile, care au investit şi acum sunt într-o situaţie de a-şi pierde afacerea. Sigur, noi niciodată nu am încercat să stopăm, să nu continuăm dialogul cu Federaţia Rusă, noi întotdeauna vom dialoga cu partenerii noştri din Federaţia Rusă ca să revenim şi cu vinurile, şi cu fructele, fiindcă consumatorul rus întotdeauna a apreciat calitatea produselor noastre. Dar trebuie să depăşim această perioadă, care, cred, mulţi şi din Federaţia Rusă o privesc nu prea bine.”