Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție privind strângerea legăturilor cu Republica Moldova și sprijinirea integrității ei teritoriale. În text se vorbeşte şi despre relaţiile complicate ale Moldovei cu Rusia, inclusiv despre ultimul embargo impus după semnarea Acordului de Asociere. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu Igor Munteanu, ambasadorul Republicii Moldova la Washington.
Igor Munteanu: „Constatăm cu acest prilej că lumea se schimbă şi se schimbă şi doza de atenţie pe care cele două camere ale Congresului american o atribuie regiunii noastre, regiunii din care Republica Moldova face parte, Europa de Est. Nu am avut precedente anterior când rezoluţii privind exclusiv Republica Moldova ar fi adoptate în discuţii prelungite şi procedurale în ambele camere ale Congresului, Senat şi Camera Reprezentanţilor. Evident, ne aşteptăm ca săptămâna viitoare să fie adoptată cealaltă rezoluţie în Cameră, care în linii generale continuă firul important pe care-l întrezărim în această rezoluţie - sprijinul ferm, necondiţionat pentru dezvoltarea democratică şi europeană a Republicii Moldova, pentru transformările interne, pentru integritatea şi inviolabilitatea frontierelor sale şi pentru ceea ce noi considerăm corect şi just, pentru cetăţenii ţării noastre, puterea şi capacitatea de a lua decizii suverane, fără amestecul unor părţi terţe şi fără a accepta controlul sau impunerea injustă a unor decizii din afara hotarelor asupra populaţiei din Republica Moldova.”
Europa liberă: În ultimii doi ani, între Republica Moldova şi Statele Unite au avut loc nişte contacte diplomatice fără precedent în această relaţie. Această rezoluţie este totuşi o încununare a acestor contacte, un fel de apogeu sau mai degrabă un prim pas spre o relaţie de o altă calitate şi un alt nivel?
Igor Munteanu: „Cu siguranţă nu este apogeu, dar este pentru prima dată când Republica Moldova este tratată într-o rezoluţie a Senatului drept un partener valoros şi credibil care promovează securitatea globală prin participarea în cadrul unor misiuni de pacificare şi sunt menţionate toate ţările în care am avut asemenea contribuţii. Şi evident atunci când se trasează pentru administraţia curentă a Statelor Unite linii importante de strategie, de avansare şi adâncire a cooperării cu ţara noastră, aceasta vorbeşte despre faptul că nu vorbim despre o potenţialitate a relaţiilor ci despre faptul că dialogul strategic şi valorificarea avantajelor pe care acest dialog îl presupune este o realitate existentă, nu una inventată. Şi din acest punct de vedere cred că ceea ce am făcut noi, echipa ambasadei, Ministerul Afacerilor Externe, a fost să aducem credibilitate în dialogul bilateral cu Statele Unite, care reprezintă pentru est europeni şi central europeni un partener strategic extrem de valoros.”
Europa Liberă: Dacă mă uit pe textul rezoluţiei, e vorba despre sporirea cooperării moldo-americane în domeniul informaţiilor, sprijin american mărit pentru societatea civilă, pentru mass media independentă, schimburi culturale, cetăţeneşti mai frecvente. La modul practic ce acţiuni ar trebui să urmeze unei rezoluţii care prevede aşa ceva?
Igor Munteanu: „Valoarea practică a acestei rezoluţii este că corpul politic stabilit pentru americani, stabileşte direcţiile, asta înseamnă schimburi educaţionale mai complexe, sprijin pentru Republicii Moldova în condiţii de criză. Suntem afectaţi de acest embargo nedorit pe domeniul exporturilor agricole, suntem alături de o ţară care se confruntă cu o insurgenţă susţinută de părţi terţe, respectiv toate domeniile care sunt delineate în dialogul strategic - securitate, comerţ, energie, sunt valorificate prin această constatare a faptului că Republica Moldova este un partener strategic. Partea practică sau recuzitoriul de lucruri care se va întâmpla ţine de imaginaţia Republicii Moldova şi de disponibilitatea agenţiilor, departamentelor de profil ale administraţiei Statelor Unite de a identifica aceste nişe de cooperare. Ştiţi foarte bine că până la această rezoluţie mai multe departamente au vizitat Chişinăul şi chiar anumite oraşe din Republica Moldova pentru a-şi oferi asistenţa, şi pe domeniul energiei, şi pe domeniul exporturilor. Trebuie să menţionez că în săptămâna care urmează Ministrul Agriculturii, domnul Bumacov va însoţi un grup numeros de companii din domeniul vini-viticol pentru un program foarte complex de angajare a distribuitorilor de vinuri din Statele Unite, cu degustări de vinuri, cu prezentări, cu semnarea unui acord de cooperare în domeniul vinurilor. Asta vorbeşte despre spaţiul existent de cooperare pe care îl putem extinde spre lucruri şi mai ambiţioase, dacă avem dorinţa şi dacă păstrăm coerenţa faţă de reformele interne, faţă de menţinerea coaliţiei ca entitate conştientă de obiectivul integrării plenare a Republicii Moldova în toate instituţiile politice ale occidentului şi prin conştientizarea populaţiei că nu mai putem să pendulăm între est şi vest. Trebuie să fim coerenţi în vectorul pe care ni l-am asumat.”