Europa Liberă: Pachetul de sancţiuni pe care le aplică Putin împotriva Occidentului lumea spune că este un bumerang. Și Putin s-a alăturat de fapt sancţiunilor aplicate de Occident, nu pune interdicţie pe exporturi, ci pe importuri, în speranţa că va resuscita sau va reanima industria alimentară a Federaţiei Rusă. Or, aceasta nu se întâmplă peste noapte, pe când Rubliovka şi anturajul are nevoie de Bourgogne, de brânzeturi franţuzeşti, şi vor suferi mai ales cei care nu pot să urce în avion să tragă o fugă la Londra ca să servească o cină europeană. De aici multă lume prognozează creşterea nemulţumirilor, pentru că o nemulţumire la Rubliovka trage mult mai mult decât întreaga Siberie orientală. Aşa este sau nu?
Igor Boţan: „Sancţiunile impuse de Federaţia Rusă de fapt arată că Federaţia Rusă este neputincioasă în această situaţie.”
Europa Liberă: Ce calambur bun: „ne-Putin-cioasă”.
Igor Boţan: „Putin este mare, iar Rusia este neputincioasă. Dumneavoastră aţi observat, eu nici nu mi-am dat despre jocul de cuvinte, dar cred că este la locul lui. Este vorba despre faptul că este singura posibilitate a Federaţiei Ruse să răspundă cumva cu sancţiuni împotriva sancţiunilor Occidentului. Industria alimentară a Federaţiei Ruse într-adevăr se încearcă a fi resuscitată, dar scopul lui Putin a fost să dea o lovitură sau o înţepătură cât se poate de dureroasă. Aceste sancţiuni au intervenit exact în perioada când apar fructele şi legumele perisabile, care trebuie consumate rapid sau procesate rapid.”
Europa Liberă: Dar Kremlinul a stat şi a pus pe cântar, probabil, cineva dintre sfătuitori, ce contează mai mult: nemulţumirea moldovenilor şi francezilor, olandezilor sau nemulţumirea cetăţenilor care au rămas fără aceste fructe.
Igor Boţan: „Cred că noi exagerăm atunci când vorbim despre nemulţumirea cetăţenilor ruşi, când invocăm Rubliovka. Vedem sondajele, vedem că societatea rusească, din păcate, a devenit una revanşardă, ratingul lui Putin, de peste 85%, demonstrează acest lucru. Ar fi foarte curios să vedem cine din elita rusească de pe Rubliovka sau din alte cartiere din Moscova sau Sankt-Petersburg vor încerca acum să-şi exprime nemulţumirea. Dimpotrivă, toţi vor susţine aceste iniţiative şi vedem că, chipurile, aceste iniţiative consolidează şi mai mult societatea Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Adică, sunt gata să mănânce doar castraveţi muraţi şi să strige: „Крым наш!”?
Igor Boţan: „Noi vorbim despre o situaţie, când o societate întreagă a nimerit în zona revanşismului sau a sentimentelor revanşarde. Acestea nu sunt lucruri de glumit. Ei, probabil, cred că astfel în consolidează societatea mai departe şi singurul lucru pe care îl pot face, unde pot da un răspuns Occidentului, este să încerce, aşa cum aţi menţionat dumneavoastră, să resusciteze sectorul agrar. În alte domenii Federaţia Rusă, pur şi simplu, este incapabilă acum măcar să viseze că poate da un răspuns pe potrivă.”
Europa Liberă: Vladimir Soloviov, un portavoce notoriu al Kremlinului, a dat o fisură într-un dialog radiofonic matinal, s-a arătat foarte nemulţumit de această decizie de a interzice importul de produse alimentare străine, care nu vor putea fi substituite sub nicio formă.
Igor Boţan: „Eu nu am niciun motiv să-l cred pe Soloviov. Noi ştim că Soloviov, Kiseliov sunt propagandişti, iar propagandiştii joacă roluri distribuite de administraţia de la Kremlin în avans. Faptul că el face un fel de opoziţie doar pune în evidenţă că Putin a distrus, în general, opoziţia politică din Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Deci, face parte din spectacol?
Igor Boţan: „Sigur. Eu cred că face parte din spectacol şi generează argumente la care ceilalţi propagandişti vor găsi cu succes contraargumente ca să demonstreze că Federaţia Rusă poate să-şi resusciteze sectorul agrar.”
Europa Liberă: Un alt figurant notoriu, Dmitri Medvedev, zice că poate să meargă şi mai departe Kremlinul, să interzică importul de automobile. Vezi Doamne, sunt gata să circule cu Jiguliurile sau cu Kamazurile, cu ce o fi, sau cu inexistentul lui Ё-моби́ль.
Igor Boţan: „Iarăşi, ceea spuneţi dumneavoastră sunt motive pentru ironii şi chiar pentru atitudini sarcastice faţă de astfel de declaraţii. Domnul Medvedev are şi porecle renumite, şi bancuri pe seama declaraţiilor sale. Domnul Medvedev ar trebui să răspundă cetăţenilor ruşi şi cel puţin să-şi refacă imaginea după declaraţiile lui cu Skolkovo, cu dezvoltarea nanotehnologiilor şi să vadă unde se regăseşte Rusia...”
Europa Liberă: Dar chiar vreau să-l văd pe Medvedev renunţând la Mercedesul lui fortificat sau să-l vedem pe Putin circulând cu altceva decât cu Mercedesul prezidenţial.
Igor Boţan: „Tocmai de aceasta spuneam că este vorba despre pretexte noi pentru ironii şi atitudini sarcastice. Am văzut că şi gigantul Avtovaz, conducerea de vârf a acestui gigant acum o lună de zile afirma că toată conducerea va renunţa la automobile de import şi se vor folosi de propriul produs. Sunt lucruri care provoacă ironii şi atitudini sarcastice. Este dificil de comentat la modul serios astfel de lucruri.”
Europa Liberă: Deci, dacă ar fi să tragem o concluzie, credeţi că nu va apare un val de nemulţumire puternic din cauza acestei interdicţii?
Igor Boţan: „Eu vreau să-mi precizez punctul meu de vedere – nu acum. Dacă această situaţie de alunecare a Rusiei spre izolaţionism va dura un an, doi şi mai mult, sigur că se vor profila nemulţumirile. Acum pe acest val cred că dimpotrivă, societatea rusă se va consolida în jurul liderului Vladimir Putin. Este un fenomen foarte-foarte periculos, noi îl ştim din istorie, mai cu seamă că și comemorăm acum 100 de ani de la Primul Război Mondial, ştim toate mecanismele cum se declanşează astfel de conflicte şi cum înapoi cei care au mândrie, sau cum zic ei, demnitate naţională, nu mai pot da înapoi şi ieşi din criză, care duce la conflagraţie. Acum Rusia intră pe acest făgaş foarte-foarte periculos. Deocamdată, cred că cei din Federaţia Rusă îşi dau seama despre aceste lucruri, dar nu pot da înapoi, iar nemulţumirile vor apărea peste o perioadă anumită de timp.”
Europa Liberă: Unii, care fac analiză politică în zaţ de cafea, spun că istoria aceasta cu alimentele este o fumigenă care să distragă atenţia de la Doneţk şi Lugansk, de la schimbarea de atitudine faţă de Ghirkin & Co. Și Kremlinul chiar ar fi gata să pună pe jar conflictul din Karabah ca să distragă atenţia.
Igor Boţan: „Admit astfel de scenarii, dar cred că lucrurile sunt mult mai complexe. Rusia îşi pierde şi imaginea, dar pierde şi aşa-zisa Novorosie. În schimb, vedem o societate ucraineană care se consolidează în baza unor atitudini naţionaliste antiruseşti. Mai vedem un fenomen foarte interesant în Ucraina, că s-au consolidat oligarhii şi acum oligarhii, care de fapt alimentează financiar această acţiune antiteroristă în Donbas şi Lugansk, au oportunitatea să se înnobileze. Deci, este un fenomen foarte interesant, care numai nu serveşte intereselor Federaţiei Ruse şi subminează ceea ce se numeşte „lumea rusă”.”
Europa Liberă: Iar Kliciko, între timp, a neutralizat rămăşiţele de Maidan.
Igor Boţan: „Exact. Deci, sunt lucruri în defavoarea şi strategiei Federaţiei Ruse, al cărei pilon este constituirea lumii ruse. Deci, acesta este un element foarte important şi o lovitură pentru preşedintele Putin. În privinţa Karabahului, noi ştim foarte bine că Federaţia Rusă s-a angajat într-o joc foarte periculos, acum exact un an de zile, atunci când a introdus embargouri împotriva Ucrainei, a vândut armament de mai bine de 1 miliard de dolari Azerbaidjanului, după care, la 3 septembrie, s-a întâlnit cu preşedintele Armeniei, spunându-i că trebuie să renunţe la asocierea cu Uniunea Europeană, pentru că Azerbaidjanul se întăreşte militar şi doar Rusia o poate apăra. Deci, Federaţia Rusă, într-un fel, a pus vreascuri pe acest conflict care mocnea în Karabah. Acum Federaţia Rusă trebuie să întreprindă măsuri pentru a-şi salva un potenţial aderent la Uniunea Vamală. Între timp, Rusia a mai suferit o pierdere de fapt dorind să-şi apere imaginea, la 29 mai a fost semnat Acordul privind constituirea Uniunii Economice Euroasiatice şi Rusia a făcut concesii inimaginabile, pentru Belarus în primul rând. Noi ştim că Belarusul profită în proporţie de 10% din produsul intern brut de pe urma importului de ţiţei din Rusia, rafinarea şi vinderea acestor produse ca produse belaruse. Belarusul a pus condiţie că va semna Acordul de constituire a Uniunii Economice Euroasiatice dacă Rusia nu pretinde să ia înapoi 4 miliarde de dolari. Deci, Belarusul are câştig net 10 miliarde de dolari numai din această tranzacţie, făcând o gaură foarte mare în bugetul Federaţiei Ruse. De aici şi problemele cu finanţarea Transnistriei. Noi vedem ce se întâmplă în Transnistria, vedem că Rusia deja renunţă să achite suplimentul la pensii. Rusia a fost nevoită acum să anunţe că nu vor mai fi indexate pensiile pe propriile teritoriu al Federaţiei Ruse. Sunt un şir de lucruri care, iată, vin în lanţ. Deci, dacă luăm lucrurile per ansamblu, această aventură în care a intrat Vladimir Putin acum exact un an de zile are efecte nefaste.”
Europa Liberă: Acesta este preţul pe care a hotărât Kremlinul să-l plătească pentru „Крым наш”. Vorbind despre partenerii strategici de pe spaţiul postsovietic, totuşi, în câteva cuvinte, dacă puteţi să ne spuneţi, este sprijinit sau nu Putin în acţiunile sale de către Belarus şi Kazahstan, care sunt alături în Таможенный Союз?
Igor Boţan: „Răspunsul este „nu”. Am văzut că Belarusul încearcă să manevreze. La început, la rugămintea Rusiei, a introdus un fel de embargouri împotriva Ucrainei, după care a avut loc întâlnirea preşedinţilor Ucrainei şi Belarusului şi Belarusul a renunţat la toate.”
Europa Liberă: Şi atunci este adevărat că Belarusul va furniza, bine mersi, pe teritoriul Rusiei toate produsele interzise de Kremlin?
Igor Boţan: „Ne putem aştepta la aşa ceva. Autorităţile Belarusului aceasta şi spun, că Belarusul se transformă acum într-un fel de Klondike din cauza acestor interdicţii pe care le-a introdus Vladimir Putin. Dar Belarusul, pe de altă parte, aşa cum vă spuneam, are un comerţ anual de 3 miliarde de dolari numai cu produse rafinate din ţiţei care provin din Federaţia Rusă şi Belarusul nu vrea să renunţe la acest comerţ. Mai mult decât atât, Belarusul şi Kazahstanul insistă că Federaţia Rusă nu s-a consultat cu partenerii din Uniunea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală, atunci când a declarat aceste sancţiuni împotriva Occidentului şi împotriva Ucrainei. Deci, sunt motive de conflict în interiorul acestei comunităţi. Dacă ne uităm atent, vedem că preşedintele Putin, prin politica sa, în ultima jumătate de an a stricat tot ce s-a putut strica.”
Europa Liberă: În schimb, în America Latină are o sumedenie de prieteni.
Igor Boţan: „În America Latină are prieteni care au propriile probleme şi vor să profite din relaţia cu Rusia.”
Europa Liberă: Deja au profitat. Au fost iertate nişte datorii.
Igor Boţan: „Exact. Dar nu să susţină cumva Federaţia Rusă. Este un val de probleme care vin peste Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Deci, a rămas tigrul chinez?
Igor Boţan: „Da. Dar ştiţi că China îşi promovează propria politică. China s-a ridicat în ultimii 30 de ani şi a devenit cea de a doua economie din lume datorită Statelor Unite, datorită faptului că Statele Unite au hotărât să-şi lase sieşi înaltele tehnologii ş.a.m.d., iar toate producerile să le scoată acolo unde le era convenabil.”
Europa Liberă: Şi China se conduce de proverbul oriental: stă pe malul râului şi aşteaptă să treacă hoitul duşmanului.
Igor Boţan: „Este oarecum adevărat. Această minune chinezească se bazează pe etica muncii, pe care o are o societate cu o istorie civilizaţională de 4000 de ani, bazată pe confucianism şi pe taosism. Deci, etica muncii la chinezi este ceva fundamental, ceea ce nu au ruşii. Da, ei sunt un popor foarte talentat, cu foarte multe talente, dar ruşii niciodată nu au avut ceea ce se numeşte etica muncii. De aceea, Vladimir Putin nici nu visează în această situaţie…”
Europa Liberă: În schimb, se pricep la revoluţii şi rebeliuni.
Igor Boţan: „Dar deja nu sunt condiţiile pentru astfel de rebeliuni.”
Europa Liberă: Не скажите, cum zic ruşii.
Igor Boţan: „Da, dar noi vedem pe ce se bazează toată ideologia lui Vladimir Putin – pe naţionalism, care are la bază ortodoxia şi revanşismul, adică atitudinea revanşardă pentru pierderea Uniunii Sovietice. Sunt lucruri pe care nu poţi edifica foarte mult. Dintre ideologi, Doamne mă iartă, Dughin şi Prohanov, dacă citim ce scriu aceşti oameni, ne dăm seama în ce pericol se află societatea rusească.”
Europa Liberă: Mai nou, bikerii de la Sevastopol...
Igor Boţan: „Da, este un indicator foarte la locul lui, invocarea acestui exemplu de la Sevastopol şi bikerii. Iată, suntem la distanţă de aproximativ 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice şi vedem acest val revanşard din Federaţia Rusă, care trebuie tratat cu multă precauţiune.”