Anul şcolar începe la şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană cu aceleaşi șicane din partea autorităţilor separatiste, cu care s-au obişnuit de ani de zile. În ajun directorii şcolilor au fost avertizaţi să nu fie difuzat imnul Republicii Moldova şi nici drapelul de stat să nu fie arborat. Careurile festive s-au desfăşurat, „tradiţional”, în prezenţa miliţienilor transnistreni. Incidente nu au fost semnalate , cu o singură excepţie. La gimnaziul din satul Corjova miliţia separatistă a reţinut un membru al echipei de filmare a unui post privat de televiziune de la Chişinău. Acesta a fost eliberat ulterior.
După ce anul trecut a rămas fără curent electric la careul festiv ghidându-se de proverbul „tot păţitul e priceput” directorul gimnaziului din Corjova Constantin Sucitu s-a asigurat de această dată cu un generator. Din fericire, spune managerul, nu s-a văzut nevoit să-l folosească.
„Lumina nu ne-au întrerupt. Chiar dacă aveau să o întrerupă, eu în fiecare an mă aprovizionez cu un generator de curent electric. Festivitatea s-a desfăşurat normal. În ajun, i-am spus şefilor de miliţie că nu o să arborăm drapelul şi că nu o să intonăm imnul prin mijloace tehnice.”
La gimnaziul din Corjova, ca şi în celelalte 7 şcoli din regiunea transnistreană subordonate Ministerului Educaţiei, Imnul Republicii Moldova a fost intonat de elevi, părinţi şi profesori în prezenţa miliţienilor transnistreni. Elevii şi cadrele didactice au purtat pe umeri şi panglici tricolore. Constantin Sucitu spune că atmosfera de sărbătoare a fost umbrită chiar la final, când câţiva miliţieni au arestat pentru câteva ore un operator de la postul de televiziune PublikaTV venit din Chişinău pentru a filma festivitatea:
„Miliţienii separatişti l-au observat, l-au arestat şi l-au dus vizavi de gimnaziu în Casa de cultură unde au un punct de miliţie. Au început a-l interoga de ce a fotografiat, de ce a filmat. El a luat în cadru şi câţiva miliţieni, dar ei nu vor să nimerească în cadru. Ei vor să facă pacoste, dar să nu-i vadă nimeni. Imediat am contactat comandantul orașului Dubăsari de la Comisia Unificată de Control. conflictul l-am aplanat. Dar a rămas un iz neplăcut. Ne-au stricat toată sărbătoarea şi dispoziţia.”
Până în ultimul moment gimnaziul din Corjova la fel ca şi cel din satul Roghi riscau să nu-şi deschidă larg uşile în acest an şcolar. Administraţia separatistă ameninţa cu instituţiile vor fi închise dacă nu-şi vor achita datoriilor pentru arenda edificiilor. Pe ultima sută de metri Chişinăul a ajuns la o înţelegere cu Tiraspolul reuşind să achite datoriile celor două instituţii. Managerii gimnaziilor spun că li s-a luat o piatră de pe suflet, pentru că cel puţin un an înainte nu vor mai fi şicanaţi. Din nou, Constantin Sucitu:
„Chiar astăzi am clarificat definitiv problema cu datoriile. După careu am mers la Sberbank din Dubăsari şi am semnat ultimele dispoziţii de plată - totul a trecut aşa cum cereau ei. Până la 1 septembrie nu mai avem nici o datorie nimic, ne-am achitat cu ei. noi am avut datorii încă din anul trecut din iulie. Şi sigur că se putea rezolva mai înainte problema. Dar nu s-a dorit. Şi uite că în două zile am hotărât totul. Nu ştiu de ce s-a trăgănat atâta. Nu vreau să caut vinovaţi. Important e că conflictul cu arenda a fost aplanat.”
Şi directoarea gimnaziului din satul Roghi, Nadejda Ghidirimschi:
„Vineri am achitat toată arenda. Suntem fericiţi că am intrat fără datorii în noul an şcolar. Datoria era mare, vreo 500 de mii de ruble de-a lor. am deschis un cont în Sberbank din Dubăsari şi am transferat bani în lei, apoi aceştia au fost convertiţi în rubla lor. e o procedură mai anevoiasă.”
Viceministra educaţiei Liliana Onofrei-Nicolăescu spune că mecanismul prin care autorităţile de la Chişinău au reuşit stingerea datoriilor celor două instituţii, fără a lăsa impresia că recunosc legitimitatea regimului separatist este o soluţie temporară.
„Au fost făcute acte de verificare a datoriilor între instituţiile respective, Corjova şi Roghi, şi reprezentanţii autorităţilor locale de la Dubăsari, cei care primesc banii pentru arendă. Adică, printr-un act de verificare a datoriilor, care este absolut valabil pentru operarea plăţilor financiare s-a evitat acea situaţie de semnare a contractelor în care se impuneau codurile fiscale şi alte prevederi neconforme cu situaţia şcolilor, pentru că şcolile au un cod fiscal al Republicii Moldova în baza căruia activează ca entităţi juridice.”
Liliana Onofrei-Nicolăescu spune că Ministerul Educaţiei insistă pe găsirea unui mecanism de durată, astfel încât activitatea acestor instituţii de învăţământ să nu fie perturbată în viitor. Este vorba despre un regulament de funcţionare a acestor instituţii, care este în proces de elaborare, însă deocamdată întâmpină rezistenţă din partea Tiraspolului spune viceministra:
„În ce măsură vor reuşi să definitivăm acest regulament este greu de zis, pentru că de fiecare dată, pe fiecare aspect, avem discuţii foarte lungi cu colegii noştri din partea stângă a Nistrului. Doar câteva aspecte la care se referă regulamentul: la statutul şcolilor, la finanţarea şcolilor, la modul de organizare a procesului educaţional. Încă o dată se precizează statutul lor de instituţii educaţionale conforme cu legislaţia Republicii Moldova, finanţarea care este asigurată de către Ministerul Educaţiei şi cu privire la procesul educaţional sunt prevederi care vorbesc despre activitatea lor în baza curicumului naţional al Republicii Moldova. Dar când ajungem să discutăm pe detalii neapărat sunt şi puncte de vedere divergente la care deocamdată ne este greu să găsim o viziune comună cu colegii din partea stângă a Nistrului.”
Situaţia celor 8 şcoli din stânga Nistrului, inclusiv regulamentul de funcţionare a acestora, este unul din subiectele pe care Chişinăul le-a trecut în agenda rundei de negocieri în formatul 5+2 programată pentru 11-12 septembrie la Viena. Tiraspolul deocamdată însă nu şi-a confirmat participarea la această rundă.