Europa Liberă: Oficial campania electorală nu a început. În realitate actorii politici care vor să se lanseze în această campanie electorală fac deja agitaţie, propagandă. De exemplu, PDM s-a pornit într-un turneu în satele şi oraşele ţării cu autocarul denumit Expresul „Vocea Moldovei”. Domnul Lupu, liderul partidului, însoţit de miniştri, deputaţi şi alţi zeci de membri ai echipei democrate se vor afla în această perioadă într-un turneu de informare cu privire la alegerea deschisă a candidaţilor democraţi, procedură organizată în premieră în Moldova, aşa cum zic ei. PLDM şi-a lansat campania electorală pentru alegerile generale din 30 noiembrie – „PLDM pentru Europa”. Domnul Filat a făcut şi prima promisiune electorală importantă şi anume că partidul său va face din Republica Moldova membru cu drepturi depline al UE, în 2020 Moldova ar fi trebuit să fie gata pentru a adera la UE. Partidul Socialiştilor organizează un marş, unde va cere denunţarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE şi integrarea Moldovei în spaţiul Uniunii Vamale. Ceea ce zice domnul Dodon, liderul socialiştilor, face parte tot din programul său electoral. Renato Usatîi zice că va încerca şi el să schimbe radical situaţia din Moldova. De fapt, ce trebuie să înţeleagă un simplu cetăţean care va avea buletinul de vot pe 30 noiembrie în mână, după toate acestea pe care vi le-am spus până acum?
Igor Boţan: „Legislaţia Republicii Moldova permite desfăşurarea campaniilor politice deopotrivă cu campaniile electorale. În acest sens, Codul Electoral face o delimitare foarte clară între perioada electorală, care începe odată cu anunţarea datei alegerilor. În cazul dat Parlamentul a adoptat o decizie încă la 28 mai, prin care a fixat data alegerilor, dar a menţionat că această hotărâre a Parlamentului intră în vigoare din data 15 septembrie.
A doua noţiune foarte importantă este acea care se referă la campania electorală propriu-zisă. Şi Codul Electoral menţionează că campania electorală pentru fiecare concurent electoral începe odată cu înregistrarea la Comisia Electorală Centrală. Toate campaniile politice pe care le vedem acum sunt electoral orientate, însă legislaţia permite desfăşurarea unor campanii de acest gen. Există o nuanţă foarte importantă legată de finanţarea campaniilor politice.”
Europa Liberă: Aceasta vroiam să vă întreb: cine contabilizează şi unde sunt declarați banii cheltuiţi? Cum vor fi verificaţi de unde au venit aceşti bani pentru această campanie de publicitate?
Igor Boţan: „Nu există niciun fel de impedimente în ceea ce priveşte verificarea resurselor partidelor. Există problema voinţei politice de a face acest lucru.”
Europa Liberă: Această voinţă politică a lipsit până acum.
Igor Boţan: „Ea a lipsit pentru că fiecare dintre forţele politice care se manifestă şi s-au manifestat până acum fac abuzuri. Unii fac abuzuri şi toată lumea îşi dă seama că cheltuielile pe care le au pentru organizarea unor concerte cu stele de prima mărime din Federaţia Rusă sunt cheltuieli foarte-foarte mari. Pe de altă parte, partidele aflate la guvernare fac abuz de resurse administrative. Şi avem această înţelegere tacită. Unii fac abuz de resurse administrative, atunci când fac tot felul de marşuri, întruniri ş.a.m.d. Alţii fac abuzuri de resurse financiare care vin din afara ţării, pentru că din altă parte nu au cum să vină.”
Europa Liberă: Şi atunci ce sancţiuni se aplică şi pe cine pedepsești?
Igor Boţan: „Pedeapsa, atâta timp cât nu există, şi nu există este evident, dorinţă şi voinţă politică de a face ordine în finanţarea campaniilor politice şi a campaniilor electorale, rămâne totul la latitudinea alegătorilor. De aceea, doar alegătorii vor putea, prin votul său, să aprecieze care dintre formaţiunile politice merită să fie reprezentate în Parlament şi care vor trebui iar să aştepte un ciclu electoral pentru a reveni în campanie.”
Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că Legea privind finanţarea partidelor ar trebui urgentată de către Parlament?
Igor Boţan: „Deja este târziu ca această lege să fie adoptată. Deja campania, de facto, a început, chiar dacă oficial ea încă nu a început.”
Europa Liberă: Domnule Boţan, dar este stupid, campania a început, dar oficial nu a demarat.
Igor Boţan: „Pentru ca un partid sau un candidat independent să facă campanie electorală el trebuie să fie înregistrat la Comisia Electorală Centrală. De ce este important acest lucru? Fiind odată înregistrat este obligat să meargă la bancă şi să deschidă un cont electoral. Toţi banii, toate resursele pentru campania electorală trebuie să vină, să fie concentrate în acest cont electoral. Toate verificările ulterioare pentru campania electorală se fac pe baza acestui cont electoral, cine sunt subiecţii care au transferat bani ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Deci, acum nu se încalcă Codul Electoral?
Igor Boţan: „Acum Codul Electoral nu se încalcă, fiindcă nu a început campania electorală. Suntem în perioada electorală, dar Legea partidelor prevede că nimeni nu poate interzice campaniile politice. Exemplele la care v-aţi referit dumneavoastră sunt campanii politice. Noi ştim că în guvernarea precedentă, domnul Voronin când era preşedinte, spunea că el începe campania electorală a doua zi după ce a terminat-o pe precedenta. Acest lucru a fost repetat de toţi.
Nimeni nu poate interzice partidelor să desfăşoare campanii politice, aşa-zisele campanii pentru construcţia de partid. Acum exemplele la care v-aţi referit dumneavoastră, le putem lua pe fiecare în parte. Partidul Popular Republican are activităţi politice, vedem reclamă prin toată ţara şi are un singur scop – să-şi facă cunoscut noul lider, care mizează pe electoratul de protest. Şi această campanie este una foarte costisitoare. Noi nu ştim cum organele abilitate verifică care sunt sursele banilor folosiţi în această campanie.”
Europa Liberă: Cu atât mai mult că domnul Renato Usatîi a spus că banii sunt din Federaţia Rusă, el îi aduce de acolo.
Igor Boţan: „Deci, aceasta este problema organelor competente. Mergem pe al doilea exemplu pe care l-aţi invocat – campania Partidului Socialiştilor. Este o campanie destul de agresivă, au dreptul la astfel de campanii şi au un scop – să atragă de partea Partidului Socialiştilor electoratul cel mai radical al Partidului Comuniştilor, invocându-se necesitatea, deci, cele mai radicale promisiuni pe care le-a avut vreodată Partidul Comuniştilor sau cele mai radicale viziuni pe care le-a avut – moldovenismul, federalizarea Republicii Moldova, ruperea relaţiilor cu Uniunea Europeană, aderarea la Uniunea Vamală, făcând abstracţie de realităţile pe care le avem în această Uniune Vamală, în Ucraina ş.a.m.d. Deci, scopul este atragerea de partea Partidului Socialiştilor a celui mai radical segment al Partidului Comuniştilor. Şi au dreptul să facă acest lucru, nu încalcă absolut nimic. Problema este dacă vor fi susţinuţi sau nu vor fi susţinuţi. Problema este şi a cetăţenilor.”
Europa Liberă: Problema este că se cheltuiesc nişte sume fabuloase, domnule Boţan.
Igor Boţan: „Dumneavoastră aţi intuit foarte corect că cei care reprezintă formaţiunile care sunt astăzi la guvernare nu-i ating pe aceştia, pentru că fac abuzuri de alt ordin. Cel puţin nu ştim la acest moment ce resurse folosesc ei pentru aceste campanii politice. Noi nu ştim în ce măsură exploatează aceste formaţiuni aflate la guvernare aşa-zisa resursă administrativă, care este o resursă publică şi ar trebui să fie folosită pentru asigurarea bunei funcţionări a instituţiilor publice şi nu pentru campanii politice. Deci, în felul acesta vedem un fenomen bivalent – cei care sunt în opoziţie fac abuzuri de un anumit gen, cei care sunt la guvernare fac un abuz de alt gen.”
Europa Liberă: Şi Legea ca şi când nu-i pedepsește nici pe unii, nici pe alţii.
Igor Boţan: „Nu este vorba de lege. Este vorba de aplicarea legii. Nu poate legea să interzică campaniile politice. Iar legea face delimitări ce este campania electorală. Şi dacă este electorală trebuie să fie finanţată dintr-un cont electoral. Iar contul electoral poate fi deschis doar după ce este înregistrat concurentul de către Comisia Electorală Centrală. Dar să prelungim cu campaniile pe care le desfăşoară ceilalţi concurenţi şi spun că sunt în drept să facă acest lucru.
Campania Partidului Democrat este una care creează pretext pentru a merge din casă în casă şi a aduce cetăţenii despre care noi nu ştim: sunt ei votanţi ai Partidului Democrat sau nu, vom afla ulterior că datorită acestei campanii un număr impunător de cetăţeni ai Republicii Moldova au venit la desemnarea candidaţilor Partidului Democrat. Pentru ca ulterior acest partid să poată întocmi o listă cu care abia să se ducă la Comisia Electorală Centrală, să fie înregistrat în calitate de concurent electoral. Şi aici nu poţi reproşa Partidului Democrat prea multe, pentru că cum poţi să vii la Comisia Electorală dacă nu ai lista întocmită după un anumit algoritm pe care ei l-au inventat şi care nu este interzis de către legislaţie.
Toate aceste lucruri sunt nişte subterfugii, sunt destul de ingenioase, dar ar trebui să fim departe de gândul că sunt oneste, atâta timp cât nu ştim ce resurse foloseşte Partidul Democrat. Sigur că Partidul Democrat ne va spune că şi-a mobilizat susţinătorii şi noi putem strânge din umeri şi zice că s-ar putea să fie aşa, numai că ştim că anterior partidul a fost implicat într-un şir de lucruri nu tocmai bine văzut de către cetăţeni, dar nu putem veni cu dovadă că au încălcat ceva.
Acelaşi lucru se referă şi la Partidul Liberal Democrat, care are pretenţia că vine cu o viziune aproape globală pentru Republica Moldova – PLDM pentru Europa – în care invocă Planul 2020. A propos, anume în acel Plan 2020 s-a şi punctat foarte concret că Partidul Liberal Democrat ţinteşte către 2017 Republica Moldova să depună cerere de ţară-candidat, iar în 2020 să devină ţară-membră, lucru care a fost reiterat cu ocazia acestei acţiuni pe care a organizat-o pe data de 7 septembrie.”
Europa Liberă: Dar în joc sunt puse, totuşi, strategiile electorale ale formaţiunii?
Igor Boţan: „Sigur că da. Dar un partid de aceea şi există…”
Europa Liberă: Staff-uri electorale au aproape toţi cei care vor să se antreneze în această campanie electorală.
Igor Boţan: „Este normal să fie aşa. Legea spune că campania care înseamnă convingerea cetăţeanului, determinarea cetăţeanului să voteze un partid sau altul, sau un concurent electoral, începe imediat după înregistrarea la Comisia Electorală. Şi această campanie se face în baza resurselor acumulate în fondul electoral. În rest, legea nu poate interzice campaniile politice. Dar toată lumea înţelege că scopul oricărui partid politic este câştigarea alegerilor.”
Europa Liberă: Campanie politică este egal cu campanie electorală, domnule Boţan.
Igor Boţan: „Această confuzie persistă pentru că partidele vor ca ea să persiste.”
Europa Liberă: Şi dumneavoastră, care reprezentaţi societatea civilă...
Igor Boţan: „Eu nu reprezint societatea civilă. Eu reprezint o organizaţie.”
Europa Liberă: Dar aveţi adeptul care, practic, monitorizează tot ce se întâmplă pe platforma electorală.
Igor Boţan: „Da, noi monitorizăm. Nimeni deocamdată nu poate spune că partidele, cele patru formaţiuni pe care le-am numit, au încălcat legea. Atâta timp cât aceste partide nu sunt întrebate de organele competente de unde sunt resursele financiare pe care le folosesc şi nu găsesc motiv de invocare a încălcării Legii privind finanţarea partidelor politice, aşa cum prevede Legea partidelor din 2008, nimeni nu le poate acuza la modul serios.”
Europa Liberă: Ei nu spun ce este cel mai important pentru alegători – de unde iau bani – dar cer votul alegătorului.
Igor Boţan: „Eu înţeleg întrebarea dumneavoastră, este absolut legitimă şi tocmai de aceasta avem discuţia pe care o întreţinem acum, ca să le atragem atenţia cetăţenilor, alegătorilor. Cei care îi invit la concerte, cei care îi implică în tot felul de campanii ar trebui să răspundă la o întrebare: de unde resurse financiare? Aceasta este cea mai importantă problemă.”
Europa Liberă: Întrebare fără răspuns...
Igor Boţan: „S-a insistat foarte mult să fie adoptată Legea privind finanţarea partidelor. Chiar dacă este un text foarte bun, noi ştim care sunt moravurile din Republica Moldova. Nu trebuie să avem absolut nicio iluzie că o astfel de lege va face situaţia mult mai bună. Nu o va face, pentru că principalele acţiuni ale formaţiunilor politice se organizează şi se plătesc acţiunile în cash pentru servicii ale staff-urilor electorale, pentru serviciile susţinătorilor, pentru serviciile artiştilor.
Trebuie să spunem că astfel de lucruri se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în Europa, în Statele Unite ale Americii. Câte scandaluri au fost numai în Statele Unite sau în Europa, legate de aşa-zisa finanţare a construcţiilor de partid? Dar acesta nu este un pretext ca să nu încercăm în Republica Moldova să limpezim lucrurile. Şi aici nu ne rămâne decât să ne adresăm cetăţenilor, alegătorilor şi să le spunem că cei care cheltuiesc mult în campanie, probabil şi abuzează mult şi administrativ, şi financiar. Deci, trebuie să existe o măsură la toate aceste abateri.”
Europa Liberă: Întrebarea firească – de ce oamenii legii nu fac ceea ce ar trebui să facă?
Igor Boţan: „Răspunsul normal este pentru că au interese şi pentru că în Republica Moldova, din păcate, oamenii vin în politică de dragul rentei politice şi administrative, exploatarea schemelor despre care am vorbit de atâtea ori. Aceste scheme îmbogăţesc atât liderii de partid, cei din elitele partinice şi sărăcesc, din păcate, ţara. Sunt lucruri foarte bine cunoscute, dar nu mai trebuie să fim naivi şi să credem că printr-o lege putem schimba lucrurile.
Este nevoie de schimbare de atitudine, iar politicienii vor simţi schimbarea de atitudine dacă va fi schimbarea atitudinii electoratului, unor segmente importante din electorat. Altfel nu cred că avem sorţi de izbândă. De aceea, putem să ne uităm la aceste manifestări, putem să înţelegem că cei care sunt în stare să desfăşoare astfel de manifestări sunt foarte-foarte bogaţi, mă refer la formaţiunile şi liderii lor, şi că aceste resurse nu sunt întru tocmai curate, sau cel puţin ei nu vor să împărtăşească cu noi de unde sunt aceste resurse.”
Europa Liberă: În campania electorală lupta cu corupţia va fi una dintre dacă nu primele promisiuni, că vor lupta cu cel mai mare flagel al societăţii – lupta împotriva corupţiei.
Igor Boţan: „Deja auzim aceste refrene. Paradox, dar vedeţi, eu mă tem de un singur lucru, noi am fost romantici, am fost naivi şi acum există riscul să ne transformăm în cinici. Şi eu cred că acesta este un pericol şi pentru noi. De aceea, trebuie să discutăm cu alegătorii şi să le atragem atenţia, să-i întrebe de unde sunt resursele.”