Europa Liberă: Credeți că astăzi Republica Moldova este în siguranţă, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în zonă?
Mihai Ghimpu: „Ea n-am fost niciodată în siguranţă, dar astăzi ca niciodată, având agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, unde frate peste frate merge şi un stat ca Ucraina, cu 46 de milioane de cetățeni, cu industrie grea şi uşoară, cu putere militară care-i incomparabilă cu a noastră, nu pot spune. Singura noastră garanţie poate fi aderarea la NATO.”
Europa Liberă: De ce politicienii din Republica Moldova se tem să vorbească despre o integrare euroatlantică?
Mihai Ghimpu: „Să nu supere ursul din Kremlin... Cunoaştem cu toţii, deși avem această normă în Constituţie, de stat neutru, Rusia insistă să adoptăm încă o lege care ar garanta...”
Europa Liberă: ...această neutralitate...
Mihai Ghimpu: „Dar ce să mai garantăm, dacă Constituţia este Legea legilor, Legea fundamentală...”
Europa Liberă: Dar acest articol în Constituție cum poate fi schimbat, domnule Ghimpu?
Mihai Ghimpu: „Acest articol în Constituţie poate fi schimbat, cred că, numai prin referendum. Dar odată ce cetăţenii s-au lăsat manipulaţi, amăgiţi... Acestea sunt încă consecinţele politicii Uniunii Sovietice, că dincolo sunt duşmani, capitalişti, imperialişti...”
Europa Liberă: În Occident?
Mihai Ghimpu: „În Occident, da. Şi în primul rând NATO. NATO a fost şi este, şi rămâne alianța care apără democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi independenţa statului. Nu avem un exemplu în istorie unde s-a băgat, aşa cum s-a băgat Federaţia Rusă în Georgia şi în Ucraina, după ʾ90 încoace şi în Republica Moldova în ʾ92 în stânga Nistrului. Şi eu nu înţeleg cetăţenii. Iată, mă scuzaţi, stimaţi cetăţeni, dar în 26 de ani de luptă politică şi nu pentru mine, dar pentru cauza noastră a tuturor, cu toate că ştiu că nu sunteţi mulţumiţi şi bucuroşi, dar să nu credeţi că eu sunt foarte mulţumit, fiindcă totuşi ani am dat pentru această luptă, nu vă înţeleg… Cum poţi să crezi în cel care te-a ocupat, să vezi salvarea în el şi să urăşti ceea ce e format pentru a te apăra, pentru a-ţi oferi pacea, liniştea, libertatea, pentru a te dezvolta, pentru a avea o viaţă decentă, că NATO nu înseamnă doar securitate şi pace, înseamnă şi bunăstare.”
Europa Liberă: Înseamnă stabilitate, iar stabilitatea înseamnă atragere de investiţii. Investiţiile creează locuri de muncă, locurile de muncă sunt bine plătite...
Mihai Ghimpu: „Aşa este. Şi anume că investitorii vin în statele nu unde doar s-au integrat în Uniunea Europeană, dar unde au aderat la NATO, fiindcă NATO este garantul stabilităţii politice şi garantul investiţiilor sale în acel stat. El este convins că acolo nu va fi o lovitură de stat, întoarcere la totalitarism. Adică este sigur pe aceasta.”
Europa Liberă: Dar pe moment Moldova nu poate renunţa la neutralitate?
Mihai Ghimpu: „Poate. De ce nu?”
Europa Liberă: Cum?
Mihai Ghimpu: „Noi am sesizat Curtea Constituţională… Avem o sesizare prin care demonstrăm că, de fapt, Republica Moldova nu este un stat neutru, fiindcă la momentul adoptării acestui statut, pe teritoriul Republicii Moldova se afla armata Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Tot dumneavoastră spuneţi că acest articol poate fi modificat doar prin referendum.
Mihai Ghimpu: Aceasta spun, până la decizia Curţii Constituționale. Adică sunt două căi: decizia Curţii şi referendum. Dumneavoastră vedeţi că noi avem oameni care se gândesc la interesul Federaţiei Ruse în Republica Moldova. De ce n-ar vota şi comuniştii, şi toţi ceilalţi pentru NATO? Este clar: Rusia astăzi este agresor militar. Şi noi trebuie să mulţumim, nu doar noi, toate popoarele din fosta Uniune Sovietică să mulţumească Ucrainei. Ucraina luptă astăzi nu doar pentru independenţa Ucrainei, dar apără şi independenţa noastră, fiindcă dacă înghit Ucraina, ne înghit şi pe noi şi aceste cuvinte le-a spus Dorin Chirtoacă. Acesta este adevărul: Ucraina luptă astăzi pentru independenţa tuturor fostelor republici ale Uniunii Sovietice…”
Europa Liberă: Şi cetăţenii Republicii Moldova vor vota în favoarea Estului, Vestului?
Mihai Ghimpu: „Astăzi avem un procent de peste cincizeci pentru integrare europeană şi creşte, totodată, şi procentul pentru NATO. Cândva era foarte mic, acum este peste douăzeci şi cinci. Aceasta este, înseamnă că unii cetăţeni conştientizează că NATO este umbrela păcii, securităţii, libertăţii, bunăstării. Federaţia Rusă este hoţul libertăţii, distrugătoarea identităţii, limbii ş.a.m.d.”
Europa Liberă: PL-ul ce face, merge de unul singur în campania electorală?
Mihai Ghimpu: „După trădările care au avut loc, după alegerile din 2010, sau încă în 2009, când s-a pornit lupta împotriva PL-ului, mersul pe la Moscova, pe la Bruxelles cu Plahotniuc, Filat, Greceanîi, cedarea noastră pentru funcţii, tot numai ca să funcţioneze alianţa și, în final, au distrus alianţa, au furat fracţiunea Partidului Liberal. Fiindcă trădătorii aceştia n-ar fi avut fracţiune astăzi, dacă nu era mâna PLDM-ului şi a PD-ului. Şi niciodată alegătorii care votează pentru PL nu vor vota, dacă vom fi împreună cu Plahotniuc şi Filat.”
Europa Liberă: Şi dacă după alegeri faceţi coaliţie tot cu aceste două partide cu care aţi mai fost şi în Alianţa pentru Integrare Europeană, explicaţia pentru alegător e una şi aceeaşi, nu?
Mihai Ghimpu: „Aceasta va fi decizia nu a lui Ghimpu şi a PL-ului, dar a cetăţenilor şi trebuie să ne conformăm votului cetăţenilor. Dacă cetăţenii au dat voturi mai multe pentru aceste trei partide, înseamnă că ei au văzut o alianţă nescrisă şi atunci asta e. Alta e problema că nu vom mai fi acei care am fost, luaţi şi doriţi, numai ca să fie alianţă. Vom face totul numai ca să avem o guvernare cinstită, să avem o procuratură care se conduce de legi, dar nu cea care nu ştie care telefon să ridice: din stânga sau dreapta, sau din sertar, sau din safeu... Eu cred că de data aceasta şi cetăţenii trebuie să facă acest lucru şi noi – să schimbăm lucrurile, fiindcă schimbarea ca atare nu s-a produs. Cetăţenii anume aceasta şi au aşteptat, dacă vin partidele democratice la putere, după comunişti, că de aceasta a fost lumea nemulţumită și de opt ani de guvernare comunistă: vin aceştia şi le încredinţăm schimbarea. Nu s-a produs schimbarea pe care au aşteptat-o. Şi de aceea acum şi cetăţenii, şi noi, PL-ul, după alegeri, vom insista anume pe aceasta, să simtă oamenii schimbarea şi în justiţie, şi la biserică mergând, ca preotul să nu facă politică, şi la judecător când mergi, judecătorul să nu facă politică în interesul său sau al unui grup, dar legea şi omul, şi guvernul, şi prim-ministrul, şi preşedintele, toţi să conştientizeze un singur lucru, că funcţia e dată pentru oameni şi, respectând legea şi pe Dumnezeu, dar nu pentru a veni şi a te îmbogăţi sau a folosi pe cineva. Că, dacă aşa va continua, înseamnă că lumea se va întoarce, nu acum, atunci peste patru ani la comunişti şi atunci va fi pentru toată viaţa. Lumea îi va vrea pe comuniştii sau o sa-l vrea pe Putin, care cred că Putin e salvatorul lumii. Valorile democratice sunt puse în pericol azi.”
Europa Liberă: Sunt voci care spun că dreapta ar putea să se clatine şi în cazul acesta, inevitabil, ar putea să apară o altă coaliţie care să guverneze Moldova în următorii patru ani.
Mihai Ghimpu: Nici eu nu pot să exclud faptul acesta. Doar avem exemple vii în Parlament. Şi PD-ul a votat cu comuniştii, și PLDM-ul la fel. Aici eu dau garanţia şi dovadă sunt faptele activităţii de cinci ani aproape în Parlament. Eu n-am votat niciodată cu comuniştii. Noi nu vom merge niciodată într-o coaliţie cu comuniştii, fiindcă comuniştii ne sunt străini. Ca ideologie ei sunt mai mult pentru interesul Federaţiei Ruse, ei sunt împotriva retragerii armatei, ei sunt împotriva NATO. Dar dacă eşti împotriva NATO, eşti pentru prezenţa armatei ruse, eşti pentru ca Rusia să-şi facă de cap pe acest teritoriu…”
Europa Liberă: Dar ce ar avea de câştigat partidele care ar face coaliţie cu comuniştii?
Mihai Ghimpu: „Doar capital, avere. Şi atunci valiza şi prin Europa – viaţă bună şi decentă. Nu au ce câştiga. Eu nu văd că vor câştiga cei care nu vor fi cu Europa. Republica Moldova este bună pentru Rusia nu doar din punct de vedere geopolitic, dar şi pentru gaura din Transnistria, bani de făcut, spălare de bani. De aceea se găsesc oameni care le convin, nu alde Ghimpu. Ghimpu nu mai e convenabil din punct de vedere politic, şi din alte considerente nu este convenabil, de aceea şi m-au înlăturat. Problema Republicii Moldova este aceea că cetăţenii nu-i sancţionează pe acei ce vin în politică pentru interes meschin personal sau în interesul Federaţiei Ruse... Indiferent că e rus, ucrainean, belarus, găgăuz, român, trebuie să se gândească la viaţa lui, nu la Rusia, nu la Putin, Ghimpu, Filat, Plahotniuc, Lupu, Voronin şi alţii.. Dar trebuie să se gândească: „Ce se va schimba în viaţa mea? Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova, aici trebuie să trăiesc”. Atât timp cât noi avem o parte dintre cetăţeni care sunt împotriva cursului european, pentru Uniunea Vamală Rusia – Belarus, nu pentru independenţa acestui stat, iar independenţa înseamnă libertatea, bunăstarea, dreptatea lor, dar pentru interesul Federaţiei Ruse, bunăstarea Federaţiei Ruse, nostalgia după comunism, după Uniunea Sovietică, cum a spus Putin: „Au uitat de Uniunea Sovietică – n-au inimă” sau ceva de felul acesta, care vor să restabilească Uniunea Sovietică nu au raţiune. Aşa şi cetăţenii trebuie să înţeleagă gata, lucrurile s-au schimbat, nu mai poate reveni acest imperiu niciodată. Chiar dacă a intrat acum Putin în Ucraina, oricum războiul acesta îl va câştiga, mai devreme sau mai târziu Ucraina, fiindcă dreptatea e de partea lor.”
Europa Liberă: Securea războiului politic în mâna cui va fi în această campanie electorală?
Mihai Ghimpu: „Eu îmi doresc să fie în mâna alegătorilor, să taie în stânga şi în dreapta, să facă ordine. Atât timp cât cetăţenii nu vor să facă ordine în republica aceasta, nu vor avea partide politice cu dragoste faţă de om, cinstite, consecvente, cu demnitate să conducă. Vorba din romanul „Ion” al lui Rebreanu: „Avem ceea ce merităm şi merităm ceea ce avem”. Dacă cetăţenii vor să aibă putere coruptă, mincinoasă, care îi cumpără cu orez, atunci de ce să nu fie?.. Dacă un regizor acceptă un actor prost, de ce să nu se urce el pe scenă? Aşa şi aici: dacă alegătorul te acceptă să-l amăgeşti, să-l furi, de ce să nu vină el în faţa ta?”
Europa Liberă: Ce trage pe cântar mai mult: susţinerea care vine din partea Uniunii Europene pentru acest parcurs european al Moldovei, sau votul cetăţeanului?
Mihai Ghimpu: „Votul cetăţeanului şi susţinerea, fiindcă dacă nu va fi votul cetăţeanului, nu va fi susţinere. Eu nu cred că Uniunea Europeană va susţine o guvernare comunistă sau o guvernare mafiotă. Din discuţiile pe care le-am avut eu, vor fi mult mai duri față de viitoare guvernare şi ce ţine de corupţie, şi de privatizări. Prihvatizările tot nu se vor mai înghite aşa cum a fost.”
Europa Liberă: Deci, Moldova de una singură nu-şi poate mătura casa?
Mihai Ghimpu: „Dar nu are cum, nici în planul securităţii, cum am spus, nu poate, doar prin ajutorul NATO. Niciun guvern, care va veni, indiferent cine va fi el, nu are şi nu poate să aibă capacităţi şi posibilitatea de a ridica Republica Moldova. Noi nu avem economie. Noi avem oameni buni, pământ bun, dar economia noastră a fost bazată pe roşii, pe morcov, pe vin în Rusia. Acum piaţa e deschisă, e liberă. Iată avem această piaţă europeană, ni s-a dat dreptul şase ani de zile să ne pregătim, ca să nu vină să ne distrugă companiile europene. Aşa ar fi mai corect: cetăţenii să meargă pas în pas cu UE şi UE pas în pas cu cetăţenii.”
Europa Liberă: Ideea de a fi aduşi judecători din afară ca să se facă ordine în domeniul justiţiei cum vi se pare?
Mihai Ghimpu: „E bună, dar Constituţia spune că trebuie să fii cetăţean al Republicii Moldova ca să vii judecător.”
Europa Liberă: Să vină să supravegheze mersul reformei.
Mihai Ghimpu: „E o idee bună, eu o salut. Pot să vină judecătorii şi procurorii.”
Europa Liberă: Îl puneţi primul în lista electorală pe Dorin Chirtoacă?
Mihai Ghimpu: „Nu, preşedintele trebuie să fie primul. Dorin Chirtoacă va fi candidatul PL la funcţia de prim-ministru. Şi aşa va fi anunţat. Mi-aţi luat-o înainte, Dorin Chirtoacă este primar general. A studiat foarte bine şi cunoaşte puterea executivă. Capitala este mai mult decât un minister, este poate chiar şi mai mult decât jumătate din guvern şi nu-l văd pe Dorin Chirtoacă deputat, preşedinte de partid, ci prim-ministru. Aşa cum a ridicat capitala, aşa să ridice republica. Cred că mai importantă e funcţia de prim-ministru, decât preşedinte de partid, să fie Dorin Chirtoacă preşedinte de partid şi eu să mă duc prim-ministru? Dar să fie şi în funcţia de primar general, şi preşedinte de partid sau preşedinte de partid şi prim-ministru, noi nu suntem de acei care vrem să cuprindem necuprinsul. Noi vrem, daca am luat o funcţie, să facem treaba. Şi eu îmi fac datoria corect în calitate de preşedinte, şi Dorin munceşte în primărie. Altfel cum ar fi fost? Unde trebuie să muncească? Jumătate aici şi jumătate acolo? A conduce un partid nu e atât de simplu, nu e atât de uşor a face politică. Plus, având în vedere ce rechini sunt în jur, ce avioane, ce bănci, ce aeroporturi, ce stele, ce ciocan, seceră, totul împrejur… Cred că asta e cea mai bună soluţie, noi am discutat. Ce poate să dea Dorin Chirtoacă cetăţenilor, fiind preşedinte de partid? Aceasta înseamnă că pentru partid, iar pentru cetăţeni, înseamnă funcţia publică pe care o ai. Funcţia cea mai bună, cea mai potrivită, reieşind din prevederile Constituţiei, este postul de prim-ministru.”
Europa Liberă: Se zice că scorul electoral ar fi mult mai bun, dacă el ar fi în fruntea listei, în fruntea partidului.
Mihai Ghimpu: „Dacă aş şti că scorul acesta creşte din procentul comuniştilor, aş face pasul acesta, dar nu de acolo, din păcate, vine scorul, tot din casa noastră.”