Noua cale a lui Putin: Rusia nu este Europa

În viziunea lui Grigori Iavlinski, Rusia urmăreşte un singur scop: să readucă Ucraina sub controlul său şi să o împiedice să devină parte a comunităţii europene.

Grigori Iavlinski, fondatorul partidului rus de opoziție Iabloko, a povestit într-un interviu pentru Radio Svoboda, realizat de Serghei Șari, cum vede el conflictul ruso-ucrainean şi ce reprezintă „noua cale a lui Putin”. Un rezumat de Valentina Basiul.

În viziunea politicianului de opoziţie, Rusia urmăreşte un singur scop: să readucă Ucraina sub controlul său şi să o împiedice să devină parte a comunităţii europene. Potrivit lui Grigori Iavlinski, atâta timp cât cele două ţări nu vor avea o strategie de dezvoltare comună, dar vor merge fiecare pe viziunea sa, acest conflict va rămâne nerezolvat.

„Kremlinul vrea să transforme Ucraina pentru început într-un stat satelit, după care, posibil, va fi examinată chestiunea unei anexări mai mari sau o integrare a Ucrainei în spaţiul rusesc, după cum vreţi să numiţi asta. Această este o greşeală politică foarte mare - dramatică, tragică, asociată cu vărsarea de sânge, care nu are nicio perspectivă şi care duce în impas”.

La întrebarea dacă, în opinia sa, reprezentanții puterii de la Kiev poartă răspundere pentru situaţia creată în estul Ucrainei, liderul Partidului Iabloko a afirmat că în cazul în care ar fi în locul politicienilor ucraineni ar fi luat decizii contrare. Totuşi, el a precizat că decidenţii de la Kiev încearcă să rezolve în felul lor problemele, pe când el poartă responsabilitate pentru ţara sa, Federaţia Rusă, care a recurs la „acţiuni neprovocate, inutile şi periculoase şi care îndeamnă la vărsare de sânge, susţinându-i pe separatişti cu arme, bani şi cu metode propagandistice”.

Totodată, Iavlinski s-a referit şi la simpatia fără precedent de care se bucură preşedintele rus Vladimir Putin, ca urmare a propagandei din mass-media ruseşti. În ciuda acestui pretins entuziasm, în opinia sa, criza din estul Ucrainei are consecinţe tragice în Rusia, la nivelul omului de rând:

„Fără îndoială, situaţia din Ucraina se răsfrânge şi în Rusia, eu aş numi sub forma unui «război civil rece»: uneori se întâmpla ca într-o familie rudele să se certe din cauza crizei din Ucraina. Este o tragedie pentru Rusia”.

În altă ordine de idei, fondatorul partidului Iabloko a afirmat că edificarea așa-zisului stat eurasiatic este distructiv pentru Rusia, este „un curs spre degradare ce este foarte periculos”.

„Acest nou curs se deosebeşte foarte mult de discuţiile politice care se purtau în Rusia cu câţiva ani în urmă: dacă economia de piaţă a fost creată corect, dacă instituţiile democratice funcționează bine. Pe când noul curs a scos de pe agendă astfel de subiecte şi presupune mişcarea în cu totul altă direcţie. Dacă la europeni, de exemplu, aplicarea legii este obligatorie, atunci noi vom acţiona după bunul plac. Dacă acolo actele de tortură sunt inacceptabile, la noi acestea sunt permise. Totul e construit pe negare, reducându-se la sintagma deja cunoscută «Rusia nu e Europa». Iată această nouă cale «Rusia nu e Europa» duce într-un impas istoric”.

Grigori Iavlinski crede că ceea ce se petrece între Rusia şi Ucraina reprezintă dezagregarea spaţiului post-sovietic. Politicianul este convins că dacă această ingerinţă va mai continua, atunci Rusia ar putea fi lovită de o nouă criză similară celei din anii 90 ai secolului trecut.