Pro sau contra agresiunii ruse împotriva Ucrainei rămîne o întrebare și o miză pentru intelectualii și, în particular, muzicienii ruși sau provenind din școala rusă. O ultimă luare de poziție a intervenit la sfîrșitul săptămînii trecute, cînd două dintre membrele grupului punk „Pussy Riot” au trimis o scrisoare deschisă președintelui Universității Harvard, Drew G. Faust, în care critică arestarea și expulzarea din campusul prestigioasei universități a unui absolvent al ei, activist pro-ucrainean, Roman J. Torgovitsky.
Mașa Alehina și Nadia Tolokonikova scriau în mesajul lor: „Este deconcertant faptul că Universitatea Harvard are o politică de interzicere pe teritoriul campusului a unor alumni, absolvenți ai ei, angajați în acțiuni neviolente de nesupunere civică și protest politic, fără nici un proces, considerație din partea comunității Harvard sau măcar posibilitatea de a face recurs la o asemenea decizie în fața unui comitet special”.
Torgovitsky, un absolvent al Școlii de Medicină și al celei de Arte și Științe, a fost arestat ultima oară cînd a participat la o dezbatere despre implicarea în politica rusă a grupului Pussy Riot, desfășurată la Institutul de Politică de la Harvard, violînd o interdicție pronunțată în luna mai. Atunci, activistul pro-ucrainean s-a urcat pe scena pe care Orchestra rusă de cameră „Virtuozii Moscovei”, condusă de violonistul Vladimir Spivakov, dăduse un concert, după spusele lui, atît pentru a-l lăuda pe muzician „pentru lucrurile frumoase pe care le întreprinde”, cît și pentru a se angaja într-un dialog cu el referitor la sprijinul politic acordat de Spivakov președintelui Putin. Vladimir Spivakov a fost între cei citeva sute de intelectuali și artiști ruși care au semnat o scrisoare deschisă prin care aplaudau anexarea Crimeii la Rusia.
Torgovitsky relata în interviu că, după ce a menționat scrisoarea pe scena sălii (Memorial Hall) de la Harvard, publicul a început să-l huiduie pe Spivakov, iar acesta s-a apropiat agresiv de activist, în timp ce cîțiva membri ai orchestrei au încercat să-l rețină, imobilizîndu-i mîinile. Activistul a fost imediat arestat de poliția Universității, acuzat de provocare de dezordini și împotriva lui a fost emisă o decizie de interdicție de a mai intra pe teritoriul campusului de la Harvard.
Protestele de la Harvard nu sînt singurele despre care se află în presa de circulație cu relativ mare întîrziere. O cunoscută violonistă georgiană, Lisa Batiashvili, s-a alăturat încă din cursul verii, muzicienilor, al căror număr se poate înșira pe degetele unei mîini, ce protestează deschis împotriva agresiunii Rusiei. Experiența ei a devenit cunoscută grație unui interviu recent cu postul de radio new-yorkez WQXR, cu ocazia începerii unei perioade de rezidență a violonistei, pe durata unei stagiuni, la Orchestra Filarmonică din New York.
Lisa Batiashvili a vorbit despre participarea ei la recentul Festival Valeri Gergiev din Olanda, cu Orchestra Filarmonică din Rotterdam. Gergiev, cum se știe prea bine, este un prieten și fervent susținător al lui Vladimir Putin și a politicii acestuia, iar tînăra artistă georgiană a surprins total publicul, interpretînd ca bis, după concertul de vioară de Prokofiev dirijat de Gergiev, o piesă intitulată Requiem pentru Ucraina.
Cum explica ea în interviu: „În general, atunci cînd dau bisuri îmi place să le cînt pentru cineva. […] În ultimii ani am cîntat o mulțime de muzică georgiană. Îmi place, de asemenea, să arăt publicului că sînt interesată de istoria țării lui și atunci cînd mă duc într-o țară anumită, aleg să cînt un bis dedicat unui anumit eveniment al acelei țări.
Your browser doesn’t support HTML5
„În cazul acesta, Requiemul pentru Ucraina este expresia solidarității cu această țară, care a suportat o agresiune și a fost împărțită. Bineînțeles, ei sînt într-o mare nenorocire, iar țara mea, Georgia, a trecut prin vremuri identice în 2008, și o simt aproape ca pe țara mea. […] A fost pur și simplu felul meu de a-mi exprima solidaritatea cu Ucraina”.
Lisa Batiashvili, născută la Tbilisi în 1979 și ai cărei părinți s-au stabilit în Germania cînd ea avea numai 11 ani, este – asemenea lui Gidon Kremer – mîndră că face parte dintr-o școală de vioară celebră, cea rusă, avîndu-i ca profesori pe Mark Lubotsky la Hamburg și pe Ana Chumachenco la München. Și tot asemenea lui Gidon Kremer nu ezită prea mult să-și exprime dezacordul pentru politica oficială a Moscovei și agresiunea împotriva Ucrainei.
La 31 august, violonista a condus un concert pentru pace, desfășurat la Helsinki, la care a declarat în fața publicului „Este nedrept să agresezi și să umilești oameni și națiuni care luptă pentru democrație și un viitor mai bun”.
Lisa Batiashvili s-a pronunțat în sprijinul cauzei ucrainene încă în iunie, cu ocazia unui concert la Filarmonica din Berlin, cînd își anunța bisul – o prelucrare pentru vioară a unui cîntec popular de Igor Loboda – drept un semn de solidaritate cu poporul Ucrainei.
Artistă în rezidență și la Hamburg, la Orchestra NDR (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Nord-Germane), ea răspundea, în septembrie, într-un interviu cu cotidianul Hamburger Abendblatt, la întrebarea dacă nu are o senzație de „déjà vu” față de actualitatea din Ucraina: „Într-adevăr. Cred că totul se petrece în maniera georgiană. […] Cînd în Osetia de Sud s-a declanșat [războiul], germanii nu au crezut că Rusia era agresorul. Acum, în Ucraina, sîntem în fața unei situații identice. Este același soi de invazie sub pretextul apărării propriului popor. Numai că mediile de informare și Facebook-ul sînt de data asta mult mai prezente.”
Lisa Batiashvili adăuga atunci și că se simte responsabilă să facă Georgia mai cunoscută în lume și că „Mi-ar place și să le arăt odată Abhazia copiilor mei, acolo unde obișnuiam să ne petrecem vacanțele în fiecare an, dar acolo nu se mai poate intra…”