România: cine obligă Parlamentul să-i dea pe mâna justiției pe corupți?

Liberalii și socialiștii fac pentru prima dată exercițiul dificil de a-și da pe mâna justiției tovarășii.

Parlamentul României a început să le ridice imunitatea deputaților și senatorilor cu dosare penale. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru cu atâta ușurință și este prima dată când PSD își demonstrează voința politică într-o chestiune atât de sensibilă și care îi afectează în special pe aleșii acestui partid. Nu pentru că PDL, spre exemplu nu ar fi avut oameni corupți în parlament, ci pentru că politica democrat-liberalilor impusă de Traian Băsescu și de Monica Macovei, în perioada în care toți aceștia se aflau în aceeași barcă îi obliga pe parlamentarii din această formațiune să își dea demisia de îndată ce apărea un dosar de corupție împotriva lor. Liberalii și socialiștii fac, însă, pentru prima dată exercițiul dificil de a-și da pe mâna justiției tovarășii.

Este un fenomen nou, care are legătură mai degrabă răspunsul electoratului la scrutinul prezidențial, decât cu responsabilitatea politicienilor. Este, de fapt, pentru prima dată când publicul cere în număr atât de mare și printr-o presiune atât de puternică schimbarea clasei politice.
La protestele din ultimele săptămâni a fost pentru prima dată când s-au scandat lozinci pro-DNA, Direcția Națională Anticorupție și tot pentru prima dată au apărut în stradă slogane împotriva politicienilor corupți. La alegerile din 2012 au fost votați primari aflați în arest sau candidați pentru parlament cu dosare penale, fie pentru că oamenii nu știau, fie pentru că nu le păsa.

Cei aproape 55 la sută dintre românii care au votat cu Klaus Iohannis, reprezintă pentru prima dată o majoritate vocală, care mizează pe curățarea clasei politice și pe întărirea justiției.

Singura promisiune concretă făcută de altfel de candidatul liberal, care la ultima confruntare cu premierul Victor Ponta i-a spus „Haideți să facem o treabă ca între bărbați, să convocăm mâine parlamentul, să picăm legea amnistiei și să le ridicăm imunitatea celor cu dosare de corupție”. Victor Ponta l-a privit de sus și i-a dat un răspuns condescendent, dar după ce a pierdut prezidențialele și-a îndemnat colegii de partid să pună în practică provocarea noului președinte ales.

Așa că marți și miercuri legislativul român a făcut tot ceea ce a refuzat cu îndârjire să facă în ultimii doi ani - a respins legea amnistiei și grațierii, Camera Deputaților a votat pentru arestarea preventivă a deputatului PSD, Ioan Adam și a liberalului Mircea Roșca, iar plenul Senatului a avizat începerea urmăririi penale pentru două persoane extrem de influente în PSD, fosta ministră a Educației, Ecaterina Andronescu și fostul secretar general al guvernului în perioada lui Adrian Năstase, Șerban Mihăilescu, zis și Miki Șpagă, ambii în dosarul „Microsoft” în care se presupune că oficialii români implicați au primit în total o mită de 9 milioane euro