S-a dat publicității un nou sondaj de opinie care arată că preferințele politice ale moldovenilor nu evoluează semnificativ față de rezultatele alegerilor din noiembrie. În schimb, crește nemulțumirea lor față de starea de lucruri din țară. Potrivit sondajului realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing CBS-AXA, peste 80% din cetăţeni au părere proastă despre situaţia economică, ajungând aproape la nivelul înregistrat în iulie 2009, în ajun de alegeri anticipate, şi aprilie 2013, după demiterea Guvernului Filat.
De la alegerile din noiembrie anul trecut numărul celor care consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună a scăzut cu 15 puncte procentuale, până la 17% din respondenţi, în timp ce aproape două treimi cred că direcţia este una greşită.
Directorul CBS-AXA, Ion Jigău, afirmă că oamenii reacţionează prompt la crizele politice. În opinia sa, sunt doi factori care au dus la această stare de nemulţumire:
„Neinstalarea guvernului atâta timp. Moldovenii vor întotdeauna o mână forte deasupra, pe cap, să-i «mângâie». Plus criza leului. Starea economică e determinantă de fapt. Ea determină şi încrederea în politicieni şi alte lucruri. Împreună amplifică fenomenul pur şi simplu”.
După părerea directorului executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, mai există şi un al treilea factor care alimentează nemulţumirea cetățenilor şi anume discuţiile din societate despre aeroportul Chişinău şi Banca de Economii. El spune că cel mai mare impact o are totuşi deprecierea leului.
„Lumea înţelege că asta înseamnă diminuarea rezervelor în lei, diminuarea capacității de cumpărare ale cetăţenilor. Astfel încât eu nu m-aş mira dacă vor urma într-o perioadă relativ scurt şi manifestări în masă”.
Sociologii au întrebat respondenţii ce cred despre ideea unul guvern minoritar PLDM-PD, sprijinit de PCRM. Unul din cinci oameni au spus că ar susţine un astfel de executiv, în timp ce mai mult de jumătate au declarat că nu este o idee prea bună.
Pe Arcadie Barbăroşie l-a mirat cifra din 22% de cetăţeni care ar susţine un guvern minoritar şi asta deoarece, zice el, Republica Moldova nu are o astfel de experienţă. „Cred că factorul principal este necunoaşterea. Astăzi lucrurile s-ar fi schimbat probabil, dar nu-mi prea dau seama în ce direcţie, pentru că însuşi faptul că nu a fost confirmat Guvernul Leancă denotă o slăbiciune a acestui concept de guvernare, domnul Leancă fiind totuşi o figură cu un rating destul de înalt, şi eu cred că foarte mulţi au fost decepţionaţi de faptul că acest candidat nu a fost confirmat”.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, partidele care au acces în parlament ar acumula cam aceleaşi număr de voturi ca şi la scrutinul din noiembrie, mai arată cercetarea. O altă situaţie se înregistrează la nivel de localităţi.
Potrivit sondajului, actualul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, înregistrează cel mai mare scor în preferinţele electoratului din capitală, aproape 30%, urmat la distanţă de socialistul Igor Dodon cu 11% şi Renato Usatâi cu 9%. Ceilalţi posibili pretendenţi au acumulat scoruri mai mici. Într-un eventual tur doi, Chirtoacă ar reuşi să obţină victoria.
La Bălţi, reprezentanţii Partidului Patria ar acumula cele mai mari scoruri, iar într-un eventual tur doi Renato Usatâi l-ar bate pe actualul edil comunist Vasile Panciuc.
Cercetarea a fost realizată în perioada 24 ianuarie - 5 februarie, pe când leul ceda cu reţinere în faţa principalelor valute străine, constată sociologii. E posibil că după fluctuaţiile din ultimele zile să mai sporească nemulţumirea cetăţenilor.