Dmitri Medvedev: Rusia se va adapta la o „nouă realitate economică”

Dmitri Medvedev în Duma de Stat de la Moscova, 21 aprilie 2015

Premierul rus a declarat în faţa Dumei de Stat de la Moscova că pierderile de pe urma sancţiunilor occidentale ar putea creşte anul acesta până la 75 de miliarde de euro.

Economia Rusiei a suferit anul trecut de pe urma unor presiuni fără precedent: combinația dintre prăbușirea prețului petrolului pe piața mondială și sancțiunile internaționale impuse ca urmare a anexării peninsulei Crimeea.

În discursul din parlament, ținut pe 21 aprilie, premierul Dmitri Medvedev a declarat că experții estimează la aproximativ 25 de miliarde de euro pierderile suferite de Rusia în 2014 ca urmare a sancțiunilor. Pierderi care ar putea crește semnificativ anul acesta, a mai avertizat Medvedev.

Condițiile în care economia Rusiei a fost obligată să evolueze anul trecut au fost descrise de premier în termeni mai mult decât dramatici:

„Pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, chiar în istoria Rusiei în secolul 20, țara noastră nu fost pusă să facă față unor șocuri externe de această amploare: prăbușirea prețului petrolului și sancțiuni fără precedent”.

Sancțiunile după cum se știe au fost impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări după anexarea forțată a peninsulei Crimeea în martie 2014 și ca urmare a sprijinului direct acordat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei.

Lucrurile sunt văzute însă altfel la Moscova:

„Pentru mulți revenirea Crimeei la Rusia este un act de justiție istorică, comparabil ca impact cu căderea Zidului de la Berlin și reunificarea Germaniei…”

S-ar putea ca viziunea premierului rus să nu fie împărtășită de Berlin.

În acest moment, consideră premierul Medvedev, economia Rusiei s-a stabilizat, dar este vorba de o stabilitate fragilă, care s-ar putea prăbuși în fața unor noi sancțiuni internaționale. Mai ales dacă prețul petrolului rămâne atât de jos.

În cel mai rău caz, Rusia se va adapta la o „nouă realitate economică”, a mai declarat Dimitri Medvedev.

Pe 1 aprilie, Banca Mondială prognoza că economia Rusiei va intra într-o recesiune profundă, cu o contracție de aproape 4%.

Your browser doesn’t support HTML5

Vladimir Putin: sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu ar avea legătură cu situaţia din Ucraina