Secretariatul Comunității Energetice Europene, organizație din care face parte şi Republica Moldova începând cu anul 2009, s-a arătat îngrijorat de faptul că politicul ar fi tentat să influențeze deciziile luate de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică pentru a revizui tarifele la energia electrică şi gazele naturale. Nu ar fi prima dată când independența ANRE este pusă la îndoială, organizația internațională criticând anterior Republica Moldova pentru felul în care a fost demis fostul director al Agenției, Victor Parlicov. De această dată, Comunitatea Energetică Europeană consideră inoportună recomandarea adresată ANRE de Consiliul Suprem de Securitate de a suspenda decizia din 18 iulie referitoare la creșterea prețurilor la gazele naturale și energia electrică, explică la microfonul Europei Libere vice directorul organizației, Dirk Buschle:
Europa Liberă: În 12 august, pe pagina electronică a Comunității Energetice Europene a fost publicat un comunicat în care organizația își exprima îngrijorarea față de încercările politicului de a influența Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în deciziile pe care le ia, în special în ceea ce privește tarifele la energia electrică și gazele naturale. Ce motive stau la baza acestei îngrijorări, dle Buschle?
Dirk Buschle: „Cu siguranță știți că am fost implicați în recenta decizie luată de ANRE de a majora tariful la energia electrică, fapt care, din punctul nostru de vedere, reprezintă o necesitate. Insistăm în continuare pe ideea că această majorare a fost importantă, ținând cont de circumstanțele speciale care le-am constatat în Republica Moldova. Mă refer la faptul că prețul la care este vândută energia electrică consumatorilor este mai mică decât prețul la care aceasta este procurată. Asemenea situație nu putea să dureze la nesfârșit și putea provoca o criză a energiei în țară. Iată de ce decizia luată de ANRE a fost una importantă şi, prin urmare, nu putem pricepe din ce motiv această decizie trebuie revocată? Înțelegem că orice Guvern este îngrijorat de situația socială din ţara pe care o conduce, însă, din punctul nostru de vedere, asta înseamnă că creezi condiţii în care consumatorii sunt capabili să plătească pentru energie şi nicidecum să le oferi curent la un preţ scăzut - această cale este una total greşită. Dacă Guvernul vrea cu adevărat să se asigure că oamenii cu venituri modeste vor putea plăti pentru energie, trebuie să o facă într-o manieră care nu ameninţă siguranţa aprovizionării cu energie pentru ţară. Nimeni nu va avea de câştigat dacă în urma deciziei de a revedea tarifele Republica Moldova pur şi simplu va rămânea fără curent. Unul la mână, doi, - un alt motiv care a stat la baza comunicatului nostru de presă, un motiv principial, aş spune eu, se referă la independenţa ANRE. Din păcate, Republica Moldova are o experienţă mai puţin plăcută în acest sens, când politicul a atentat la independenţa regulatorului energetic. Am asistat la mai multe tentative de a influenţa deciziiile Agenţiei şi recomandarea Consiliului Suprem de Securitate de a revedea deciziile luate de ANRE în privinţa majorării tarifelor la gaze şi energia electrică reprezintă una dintre acestea”.
Europa Liberă: Dar de ce este important să nu se atenteze la independenţa ANRE? Care sunt riscurile în asemenea situaţii?
Dirk Buschle: „Independenţa regulatorului energetic este de o importanţă crucială pentru întreaga Comunitate Energetică Europeană. Uniunea Europeană a luat decizia creării unei autorităţi independente în toate ţările membre, iar Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea să ofere această independenţă atunci când a aderat la Comunitate, în 2009, dar şi stipulând acest lucru în legislaţia naţională. Prin urmare, este un principiu de care trebuie să se ţină cont. Nu putem tolera situaţia când regulatorul energetic reprezintă subiectul neînţelegerilor dintre partidele politice. Mă refer la situaţia din trecut, când şeful Agenţiei, pur şi simplu, a fost înlăturat din funcţie, slăbind astfel poziţia instituţiei. Acum suntem martorii unei situaţii în care cu greu ne dăm seama dacă la mijloc este interesul politic sau intenţia de a avea grijă de oamenii cu venituri modeste. Indiferent de motiv, ne pune în gardă recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, la fel şi faptul că Parlamentul încă nu a aprobat bugetul ANRE, deci, toate ne duc la gândul că se doreşte influenţarea modului în care se iau decizii de către Agenţie. Această situaţie face ca sectorul energetic să fie subiectul negocierilor politice, or noi ne aşteptăm ca deciziile din domeniu să se ia de o manieră obiectivă, transparentă şi având la bază securitatea energetică a ţării şi siguranţa consumatorilor. Deci, iată de ce insistăm asupra independenţei regulatorului energetic în toate ţările care fac parte din comunitatea europeană şi în particular din Republica Moldova pentru că am asistat de-a lungul timpului la câteva tentative de a afecta independenţa ANRE.”
Europa Liberă: Comunicatul pe care l-aţi trimis notează că organizaţia pe care o reprezentaţi va urmări îndeaproape felul în care va reacţiona ANRE la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate şi, dacă va fi necesar, va lua decizii ulterioare. Despre ce decizii poate fi vorba, dle Buschle?
Dirk Buschle: „În privinţa unuia dintre subiectele la care ne referim şi anume revizuirea tarifului la energia electrică şi gaze naturale, în aceeaşi zi ANRE a adoptat tariful de distribuţie al energiei electrice pentru toţi operatorii din Republica Moldova. Această decizie a reprezentat o cerere foarte clară din partea Comunităţii Energetice Europene, or, anterior am anunţat despre deschiderea unei cauze împotriva Republicii Moldova pentru că nu adoptase acest tarif, încălcând astfel angajamentele asumate în faţa partenerilor săi internaţionali. După ce ANRE a revăzut tariful, cauza a fost închisă însă, din câte se pare, dacă decizia va fi revocată la recomandarea instituţiilor statului, va trebui să revenim la cauza pe care am pornit-o. Republica Moldova va trebui să apară în faţa instituţiilor din cadrul Comunităţii Energetice şi acestea vor decide dacă au fost încălcate principiile pe care ţara şi le-a asumat sau nu. Este evident că această situaţie va influenţa calitatea de membru pe care o are Republica Moldova în cadrul Comunităţii, de asemenea va influenţa şi relaţia cu Uniunea Europeană, pentru că principiile de care ţinem cont în cadrul organizaţiei se regăsesc şi în Acordul de Asociere pe care Republica Moldova la semnat cu UE. În concluzie, am dori să evităm asemenea situaţii, iată de ce recomandăm ANRE să nu se supună presiunii politice. În acelaşi timp, vom analiza şi în ce măsură instituţiile statului şi cele politice au încercat să influenţeze independenţa regulatorului energetic, dacă se va stabili că Republica Moldova a încălcat independenţa ANRE, este probabil să pornim o cauză şi în acest sens. Autorităţile ar trebui să realizeze angajamentele asumate nu doar pe hârtie, dar şi în practică, Avem o experienţă mai puţin plăcută în trecut, tocmai din acest motiv suntem acum cu ochii îndreptaţi spre Republica Moldova.”