„Asta ne nemulțumește foarte mult, ei nu iau nici o atitudine față de popor”

Opinii ale protesatatarilor din PMAN înainte de ampla demonstrație anunțată de platforma DA pentru duminică, 4 octombrie.

Noua duminică a protestelor ar putea fi în capitală mai liniștită decât se temeau guvernanții, după ce partidele politice implicate au anunțat că renunță la ele, lăsând în scenă numai Platforma pentru Demnitate și Adevăr. Cu sau fără suporterii socialiștilor și Partidului Nostru, animație tot va fi duminică în capitală – iar pregătirile sunt în toi, așa cum a constatat Tamara Grejdeanu într-o vizită la cei care participă la protestele prelungite, în corturi.

După aproape o lună de protest non-stop, manifestanții din „Orășelul Demnității” au rămas fermi pe poziții, devotați ideii de mobilizare împotriva hoției. Majoritatea cred, că sub presiunea maselor, totuși guvernarea va demisiona. De asta, înaintea unei noi adunări populare, programată pentru duminică, liderii Platformei DA au colindat întreaga republică pentru a obține sprijinul cetățenilor. Vineri bunăoară, membrii platformei au ajuns la Cantemir și Florești, sâmbătă mor merge la Rezina, spune Andrei Năstase:

„Mobilizarea generală a început. Deja oamenii ne asigură că nu duminică, dar începând cu ziua de astăzi vor veni aici și vor fi prezenți, astfel încât pe data de patru să fie o prezență cât mai consistentă.”

Reacția de joi a partidelor de la guvernare, în care se spune că demisia președintelui și a premierului „vor arunca țara într-un haos politic” și în care nu se pomenește de furtul din sistemul bancar, a fost primită ca o motivație în plus pentru protestatari. Pe 4 octombrie, spun oamenii nu vor mai cere dialog, ci doar demisie:

„Nu ne-a rămas mult să rezistăm.”

Europa liberă: Ieri, partidele de la guvernare au respins mai multe din revendicările protestatarilor.

„Asta ne nemulțumește foarte mult, ei nu i-au nici o atitudine față de popor. Opt ani de zile am așteptat și oamenii sunt revoltați până la culme de nedreptatea care se face la noi în țară.”

Europa Liberă: Guvernanții au promis din nou că se vor ține de cuvânt, că vor europeniza Republica Moldova.

„Noi nu-i credem de acum, ei nu au crezare.”

Europa Liberă: De cât timp sunteți aici în stradă?

„De pe 6 septembrie. Încrederea nu ni-o pierdem niciodată.”

Europa Liberă: Chiar și după mai bine de două săptămâni de protest?

„Da, pentru că Moldova noastră este în dificultate. Dacă în 25 de ani nu au avut cap să pună țara pe picioare, nu mai așteptăm nimic de la dânșii, numai demisia și asta-i tot.”

Europa Liberă: Și cine să vină în locul lor?

„În locul lor o să aleagă poporul.”

Ce se va întâmpla dacă acțiunea de duminică va fi urmată de tăcere din partea guvernanților? Se pare că oamenii așteaptă un alt scenariu, dar la fel, sunt gata să rămână în piață până când revendicările lor vor fi auzite:

„Cât o să fie nevoie, atâta ședem, nu ne ducem nicăieri. Îmi pun speranțe mari că o să vină tot poporul și ne vom lua țara înapoi, iar bandiții să ajungă la pușcărie, toți.”

„Sperăm că pe data de patru se va hotărî totul și va ieși lumea.”

Europa Liberă: Și dacă nu?

„Dacă nu, vom sta până la urmă, trebuie să ieșim, să demonstrăm că noi suntem o putere.”

Fie că discuți cu protestatarii chemați în stradă de Platforma Civică „DA”, fie cu manifestanții din fața parlamentului, luați sub umbrela Partidului Nostru și cel al socialiștilor, nemulțumirile oamenilor sună la fel. Unii au participat chiar și la protestele platformei, din 6 și 13 septembrie:

„Pe toți oamenii îi susțin, mă rog, fiecare are partidului lui, dar nu contează. Doar toți oamenii cer una și aceeași, cum cer și eu: pensii și salarii mai mari. Sunt niște prețuri, eu câteodată nu am de pâine în casă.”

Europa Liberă: Au fost organizate acțiuni de protest și până a ieși în stradă simpatizanții Partidului Nostru și ai socialiștilor, le-ați susținut?

„Da, pur și simplu eu nu pot să vin în toată ziua.”

„Familii avem acasă și nu avem cu ce le hrăni.”

Europa Liberă: Sunteți gata să stați mai mult timp în stradă?

„Până la urmă o să stau, nu am altă ieșire. Noi vrem să schimbăm parlamentul și să dăm jos toată oligarhia.”

Ce îi separă pe protestatari sunt uneori doar opțiunile geopolitice. Mitingul susținătorilor lui Usatîi şi Dodon anunțat tot pe 4 octombrie, a fost amânat pentru a evita posibile provocări, au anunțat aceștia.

De cealaltă parte, membrii Platformei DA au asigurat cetățenii că duminică se va protesta pașnic la Chișinău.