De ce dorește premierul moldovean demiterea șefului Centrului Național Anticorupție de la Chișinău

Viorel Chetraru

Valeriu Streleţ afirmă că nu ar vrea ca demersul său să fie privit ca o răzbunare.


Premierul liberal democrat Valeriu Streleț spune că Partidul Liberal Democrat va rămâne la guvernare, în ciuda votului partenerilor de guvernare PD și PL pentru ridicarea imunității liderului său Vlad Filat. Lăsat de Filat la șefia partidului, Streleț a convocat vineri o ședință a conducerii PLDM, repetând declarația de joi seară că ar vrea ca guvernul său să-și continue activitatea. Dar a promis că PLD va fi un „partid vocal, cu inițiative incomode pentru unii parteneri de coaliție”. O primă inițiativă a fost lansată imediat.

Premierul Valeriu Streleţ a anunţat că i-a solicitat şefului statului, Nicolae Timofti, să-l demită pe directorului CNA, Viorel Chetraru, pe care îl acuză de “justiţie selectivă”. În opinia prim-ministrului, arestarea, ieri, a liderului PLDM, Vlad Filat, sub acuzaţia de implicare în frauda de la BEM, şi lăsarea la libertate a autorului denunţului pe care se bazează acuzaţia procurorilor împotriva lui Filat, a primarului de Bălţi, Ilan Shor, este o dovadă.

„Principalul învinuit continua să se plimbe la libertate, chiar dacă în autodenunţ recunoaşte că a comis un act de corupere activă. Chiar dacă cineva i-a pretins mită, era obligat să raporteze acest caz, nu să dea mită, dacă a dat. De aceea am solicitat preşedintelui să-l demită. Sper că demersul meu va fi satisfăcut.”

Centrul Naţional Anticorupţie este în prezent o instituţie din subordinea prim-ministrului, adică teoretic Valeriu Streleţ ar avea puterea să-l demită pe Chetraru. Numai că atunci când l-a reformat, trecându-l din subordonare parlamentară în cea a premierului, Parlamentul nu a anulat şi mandatul cu care îl împuternicise pe Chetraru, actualul şef al CNA, şi care expiră abia în 2017, ceea ce ar putea să-l împiedice pe prim-ministru să-şi ducă la capăt intenţia.

Valeriu Streleţ afirmă că nu ar vrea ca demersul său să fie privit ca o răzbunare. Demisia lui Chetraru ar fi un pas logic, dată fiind lipsa de progrese în lupta cu corupţia, dar şi faptul că e şi o revendicare a protestatarilor, explică premierul, care la fel sunt nemulţumiţi de prestaţia CNA.

Valeriu Streleţ a făcut anunţul despre iniţierea demisiei lui Chetraru la două ore de la încheierea unei şedinţe cu activul partidului, care a decis să rămână la guvernare şi după lipsirea de imunitate şi arestare a liderului lor, Vlad Filat. Solicitat de noi, un deputat liberal-democrat, Valeriu Ghileţchi, ne-a spus că decizia pe care a luat-o cu colegii săi are de a face mai mult cu riscurile ce ar apărea în cazul unei eventuale prăbuşiri a acestei guvernări decât cu dorinţa PLDM de a se salva, aşa cum se speculează în sânul celor două partide partenere, PD şi PL:

„Unii pot percepe şi în asemenea mod decizia noastră. Dar, dacă vă amintiţi, dl. Vlad Filat a spus de la tribuna parlamentului că el acceptă să fie o jertfă, dar cu condiţia că noi totuşi vom putea schimba lucrurile în bine. Vom putea aduce justiţia în Republica Moldova, bunăstarea... Nu ştiu dacă există o decizie care ar fi mai bună în acest caz…”

O încercare anterioară a PLDM de a-l înlătura pe Chetraru din fruntea CNA, în 2013, pe fundalul unor acuzaţii similare de anchete împotriva liberal-democraţilor intrumentate la comanda PD, nu s-a soldat cu succes. Ca şi multe din dosarele pornite atunci de CNA.