Parlamentarii români nu mai sunt chiar atât de porniți împotriva deputatei Elena Udrea, pupila fostului președinte Traian Băsescu, pentru care acesta și-a sacrificat imaginea de luptător anticorupție.
Cu toate că la începutul zilei atât liberalii, cât și social-democrații au declarat că vor vota la vedere pentru trimiterea ei după gratii, nici măcar liderii celor două partide nu s-au ținut de cuvânt.
Bilele au ajuns în urne pe ascuns, respectând secretul votului, numai că la a doua numărătoare s-ar fi descoperit pare-se că sunt prea multe bile albe.
Altfel spus, Udrea și-ar fi aranjat lucrurile pe mai multe niveluri: în primul rând a avut un lobby direct și probabil și indirect astfel încât foarte mulți deputați au fost de partea ei, fără să-și asume, însă, această situație pe față; apoi pe un alt plan au fost unii care, potrivit unor surse, ar fi încercat să fraudeze votul în favoarea ei; nu în ultimul rând, în discursul ei, Elena Udrea a încercat să le arate colegilor ei că oricând vor putea fi în locul ei și că oricât de „parteneri” ar fi cu „sistemul” va veni și „rândul” lor.
Sfatul ei le-a ridicat multora părul pe cap. „Plecați de bună voie acasă, sau plecați la pușcărie!”, le-a spus fosta ministră, adăugând că „sistemul de forță țintește acapararea puterii” și că „lupta anticorupție” ar fi doar o „perdea de fum”.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat urmărirea penală și reținerea Elenei Udrea, refuzând pe moment arestarea ei într-un nou dosar în care fosta ministră a Turismului și Dezvoltării (2008-2012) este acuzată că și-a însușit ilegal o vilă în Eforie Sud și că ar fi primit mită 5 milioane de dolari pentru a asigura continuitatea contractelor unui om de afaceri (Bogdan Buzăianu), care cumpăra energie ieftină de la stat și o vindea mai departe la preț ridicat.
În mod neașteptat, Comisia Juridică a Camerei a dat la rândul ei aviz negativ reținerii Elenei Udrea, o soluție destul de neașteptată pentru cineva care nu este la putere și care a fost atât de detestat în ultimii ei ani de mandat.
În discursul de la tribuna Camerei Deputaților, Udrea a întrebat oarecum retoric „ce pericol reprezintă un om aflat sub control judiciar de 130 de zile?” și „ce fapte recente ar justifica o nouă cerere de arestare?”.
Procurorii anticorupție socotesc, totuși, că reținerea politicienilor influenți este necesară pentru că ei pot influența lucrurile din dosarul penal.
Elena Udrea a declarat că are „multe să le spună procurorilor”: „cunosc lucruri și aștept să fiu întrebată”, a precizat deputata.
A încercat, în plus, să-i atragă de partea ei pe adepții premierului Victor Ponta și pe cei ai președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, insistând că ar exista o „implicare a DNA în lupta politică” demonstrată de cazul Ponta și că s-ar încerca în acest fel schimbarea guvernului și a șefului Senatului.
Încurcarea deputaților în bilele cu care au votat și faptul că majoritatea au fost de partea Elenei Udrea sugerează că parlamentarii se pregătesc să întoarcă armele pe față împotriva DNA.