Armand Goșu: „Va fi o perioadă tulbure, foarte tulbure în viața politică din Republica Moldova, în care nu se vor face reforme”

Opinii ale experților după căderea guvernului Streleț.

Europa Liberă: La Chișinău a picat guvernul. Analiștii sunt de părere că se adâncește și mai mult criza politică, iar forțele politice din Legislativ ar trebui să acționeze cu maturitate, pentru a forma un nou cabinet de miniștri. Poate fi vorba despre un alt guvern, stabil și eficient, ținând cont de realitățile din Moldova?

Armand Goșu: „Nu, e exclus un scenariu atât de pozitiv cu un guvern stabil, mai ales cu un guvern eficient. Nu. Vor fi niște guverne cârpite în următoarele luni, până la alegerea președintelui. Probabil nu se va alege președintele, după 22 martie și se va intra într-o logică de campanie electorală și de alegeri parlamentare anticipate care sigur că dau o nouă majoritate. Va fi o perioadă tulbure, foarte tulbure în viața politică din Republica Moldova, în care nu se vor face reforme. Deci, uitați de reforme, de integrarea europeană. Prioritățile vor fi cu totul altele. Din punct de vedere al elitei politice, prioritatea va fi să supraviețuiască la putere cât mai mult. Din punct de vedere al opiniei publice, prioritatea va fi prima pe agendă – anticorupția. Cele două agende, liste de priorități nu se împacă deloc în momentul acesta și nici în următoarele luni sau chiar ani nu se vor împăca.”

Europa Liberă: Guvernul Streleț a primit vot de neîncredere și din partea colegilor de coaliție, mă refer la deputații democrați. Cum trebuie înțeles acest vot al PD?

Armand Goșu: „Guvernul Streleț de fapt nu mai are în spate o coaliție majoritară de o săptămână, din 22 octombrie, din momentul în care o coaliție ad-hoc, Plahotniuc, Ghimpu, Dodon și Voronin au votat pentru mutarea CNA sub autoritatea Parlamentului Republicii Moldova. Ceea ce, din orice punct de vedere, este cu totul și cu totul aberant. Procuratura nu poate fi subordonată Parlamentului. Procuratura Anticorupție este cea care trebuie să îi ancheteze pe parlamentari și pe politicienii corupți. Dar, trecând peste aceasta, din acel moment, practic, Republica Moldova are o altă coaliție la putere. Acest lucru a fost confirmat miercuri, prin promulgarea de către președintele Timofti a noii legi care trece CNA în subordinea Parlamentului. Ce avem în acest moment în Parlament, votul împotriva guvernului Streleț, nu este decât confirmarea a ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână.”

Europa Liberă: Democrații susțin sus și tare că vor menține acest parcurs european. Problema e cu ce forțe menții această eurointegrare?

Armand Goșu: „Nu e niciun parcurs european. De multă vreme nu mai e vorba de niciun parcurs european în Republica Moldova. Ar trebui ca toată această retorică, acest mit ieftin să înceteze. Nimeni, nici la Bruxelles, nici la Berlin, nici într-o altă capitală din această lume nu mai crede în parcursul european al Republicii Moldova și nu de ieri, de azi, ci de multe luni. PD nu are niciun interes în niciun parcurs european. Interesul PD și al altor partide în acest moment este ca liderii acestor partide să nu cumva să apuce pe mâna procurorilor anticorupție.”

Europa Liberă: Oricum cetățeanul a dat acest mandat pro-european la alegerile legislative din toamna anului trecut, a avut încredere în forțele pro-europene. Credeți că se ajunge la alegeri anticipate acum?

Armand Goșu: „E normal să se ajungă la alegeri anticipate. Aceasta este o altă minciună, un alt mit, că cetățeanul moldovean în noiembrie anul trecut a dat votul pentru parcursul european. Nici vorbă de așa ceva. Luați numărul voturilor celorlalte partide însumate și veți constata că numărul total al voturilor exprimate este mai mare pentru partidele sau liderii politici care nu au un program politic clar european. De vreo doi ani, după ce Republica Moldova a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere și DCFTA, în sfârșit, Comisia, alte capitale au înțeles că de fapt a fost un joc de imagine, că Republica Moldova a încercat să obțină dividende de pe urma acestei retorici pro-occidentale, pro-UE, dar în realitate acasă, la Chișinău, nu s-au făcut lecțiile, nu s-au produs reformele promise.”

Europa Liberă: Foarte mulți se întreabă care e rolul grupului independenților, deputaților independenți în frunte cu Iurie Leancă? Ce fac și ce ar trebui să facă în continuare acești deputați?

Armand Goșu: „Vor face ce va vrea Plahotniuc de la ei. Dacă Plahotniuc vrea să-i bage în guvern, vor fi în guvern, vor căpăta și posturi de miniștri. Dacă Plahotniuc decide să facă coaliție cu Dodon, va face cu Dodon. Deci, nu sunt personaje autonome pe scena politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Goșu, dar cine totuși ar accepta să fie un premier în actualele condiții?

Armand Goșu: „Este foarte complicat cine ar accepta, pentru că urmează o iarnă foarte-foarte grea. Republica Moldova nu mai are bani. Fondul Monetar Internațional va trimite o misiune de evaluare în noiembrie, dar știm deja că sunt niște precondiții pentru încheierea unui nou acord cu FMI. Cel mai probabil va fi găsit un premier de sacrificiu pentru câteva luni. Și în primăvara anului următor probabil se va încerca o resetare a scenei politice, puțin înaintea alegerilor prezidențiale.”

Europa Liberă: FMI şi Uniunea Europeană vor avea vreun fel de atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în Moldova?

Armand Goșu: „Sigur că da. Au avut atitudine, au. Problema este că mesajele de la Bruxelles sau de la Washington sunt destul de obscure, adică destul de obscure la Chişinău. Doi, agenda organismelor internaţionale sau agenda marilor capitale în acest moment este încărcată cu multe și multe alte probleme care nu suferă amânare. Deci, din păcate, pentru cetăţenii din Republica Moldova, pe agenda principalelor cancelarii Republica Moldova nu e un subiect în primele 10.”

Europa Liberă: Forţele de stânga credeţi că au şanse şi chiar pot, şi vor să se regrupeze în actualul Legislativ?

Armand Goșu: „Forţe de stânga, forţe de dreapta, cred că exagerăm puţin utilizarea acestor termeni – stânga, dreapta. Ce stângă reprezintă Voronin? Ce stângă reprezintă Plahotniuc? Ce stângă reprezintă de la înălţimea Mercedes-ului cu care circulă Marian Lupu? Ar trebui să privim lucrurile, în analizele noastre să vorbim de grupuri de interes, de mafii politico-economice. În felul acesta analizând lucrurile din Moldova, putem înţelege ceva.”

Europa Liberă: Unii spun că ar trebui să iasă din umbră Vladimir Plahotniuc, să-şi ia guvernul în cârcă lui şi să arate ce poate, nu din umbră, dar în mod transparent. Ar fi o variantă pentru soarta de viitor a Moldovei?

Armand Goșu: „Probabil că aceasta e cea mai proastă variantă pentru el, în primul rând. Pentru soarta Moldovei... Cred că nu se mai gândeşte cineva serios la Chişinău în momentul acesta la soarta Moldovei. Sigur, nu. Sigur, în marile cancelarii europene se ştie că această țară este prizonier a unui om. Sigur că la Bruxelles comisarii ştiu foarte bine, cu nume şi prenume, cine este această persoană. Problema e că această persoană nu are absolut nicio credibilitate. Problema e că nimeni nu va negocia din Occident cu el, nimeni nu va semna acorduri cu FMI, Banca Mondială, nimeni nu va accepta ca bani de la Bruxelles, tranşe de la Bruxelles să vină spre Chişinău cu Plahotniuc la putere.”

Europa Liberă: Şi PL domnului Ghimpu ce face? Rămâne în opoziţie?

Armand Goșu: „PL domnului Ghimpu face exact ce vrea domnul Plahotniuc.”

Europa Liberă: Şi PLDM ce face?

Armand Goșu: „Câţiva deputaţi PLDM îmi spuneau că se fac presiuni asupra lor, se încearcă cumpărarea lor. Unii vor rezista, alţii nu vor rezista. Unii au cu ce să fie şantajaţi, se lasă şantajaţi, alţii nu se vor lăsa şantajaţi. Soarta PLDM e destul de complicată în acest moment. PLDM ar putea urma un traseu interesant, cu condiţia să treacă în opoziţie, să găsească un alt lider, în locul lui Filat, să se despartă de oamenii compromişi, nu sunt puţini în acest partid. Să vină să facă o altfel de politică şi să facă o joncţiune totuşi cu nemulţumirea populară, cu partea civică activă din societatea moldovenească care protestează de zece luni împotriva jafului de un miliard de dolari.”

Europa Liberă: Strada poate face presiune şi mai mare acum, în actuala conjunctură? Ce vor face protestatarii? Sau cu ce se vor solda protestele?

Armand Goșu: „Ce presiuni să mai facă strada, dacă nu sunt băgaţi în seamă? Au fost 60 de mii de oameni în stradă şi nu a fost suficient pentru guvernare ca să priceapă că trebuie să schimbe ceva. Ce să aduci mai mult în stradă? La Bucureşti sau în orice altă capitală dacă e un miting de protest de una, două, trei mii de oameni, guvernul îşi ciuleşte urechile, se întâlnesc reprezentanţii guvernului, se caută o soluţie la problemă. La Chişinău cu 100 de mii de oameni în stradă nu s-a întâmplat nimic. Ce presiune mai mare să pună? Şi pe cine?”

Europa Liberă: Şi soarta Moldovei acum e în ceaţă?

Armand Goșu: „Sărăcuța, a fost în ceaţă mult timp. Şi a revenit în ceaţă. A fost o rază de speranţă, o rază de lumină în această perioadă de după 2009. Din păcate, norii grei s-au adunat iar deasupra ei. În acest moment nu sunt deloc motive de optimism, dar cu puţine şanse, Republica Moldova în istoria ei a dovedit că are şanse, s-ar putea să iasă din nou la liman, să dribleze istoric.”

Europa Liberă: Are şanse să iasă statul Republica Moldova din captivitate ?

Armand Goșu: „Aici e mult mai complicat. Aici ar trebui nişte factori, nişte astre să se regrupeze, e vorba de o presiune. Când e vorba de o presiune, evident, e vorba de totuşi generarea unei reacţii la ce se întâmplă pe scena publică de la Chişinău. Să știți, nici oamenilor din SIS, nici oamenilor din Ministerul de Interne, nici micilor întreprinzători, nici intelectualilor, nici restului oamenilor din politică nu le convine ca toți să stea sub un singur om. Toată lumea vrea un echilibru în societate, în politică. Şi vedeţi la ce duce când un singur om are controlul: pe Ceauşescu l-au împuşcat; pe Ianukovici l-au alergat, l-au fugărit până la Moscova. În ţările de tipul acesta se termină prost întotdeauna.”