În moțiunea de cenzură depusă de deputații socialiști și comuniști, fostul premier a fost acuzat că ar fi implicat în scheme de corupție. Democrații, care au dat și ei vot de neîncredere Guvernului Streleț, și-au motivat decizia prin faptul că premierul împreună cu fostul său lider, Vlad Filat ar sta în spatele Platformei „DA”, care protestează de aproape două luni împotriva guvernării. Editorialistul Patru Bogatu de la „Ziarul Național” este de părere că această demitere nu are la bază argumente certe și plauzibile:
„Totul a decis poziția Partidului Democrat și argumentele, nu știu dacă pot fi numite argumente pentru că sunt absolut cusute cu ață albă. Nu știu cui au fost destinate, fraierilor probabil, atunci când motivul este că Partidul Liberal-Democrat cerând destituirea directorului Centrului Național Anticorupție îl apără pe Filat, păi asta este o cerință foarte veche. Ea a fost formulată cu mult înainte de ridicarea imunității lui Vlad Filat. Pentru PD contează enorm cine stă în aceste funcții, dacă e așa, de aici putem trage concluzia că prin aceste persoane se manipulează justiția, prin aceste persoane justiția este angajată politic.”
Deocamdată, liberal democrații nu au anunțat dacă vor participa la negocierile pentru formarea unei noi coaliții. Petru Bogatu crede însă că aceștia nu vor accepta să discute cu democrații, după ce aceștia au votat pentru demiterea colegului lor de partid, Valeriu Streleț:
„Cei care au organizat votarea de azi sigur că au probabil un plan. Probabil că s-ar putea să se găsească niște voturi pentru a instala un guvern, poate cu votul Partidului Comuniștilor, cu voturile grupului Leancă, PL. Rămâne de văzut cât va rezista în această situație fracțiunea Partidului Liberal-Democrat pentru că situația într-adevăr este foarte complicată pentru ei. Eu bănuiesc că după ziua de azi este puțin probabil ca PLDM-ul să participe la negocieri și la guvernare, la formarea unei noi coaliții.”
Și analista Olga Nicolenco crede că liberal-democrații vor trece cel mai probabil în opoziție:
„Dacă PLDM nu a avut intenția să treacă în opoziție, Streleț trebuia azi dimineață să-și dea demisia și să fie așa, băiatul ascultător. Dacă el s-a răzvrătit, s-a revoltat și nu a vrut să se supună, atunci eu chiar nu văd nici o modalitate cum PLDM-ul să intre la o altă guvernare. Această alianță pe care am avut-o noi, de care am fost permanent nemulțumiți, într-un final a fost totuși doborâtă de fapt de opoziția de stânga cu ajutorul, din păcate, a unui partid care se declară pro european. Este o situație foarte regretabilă, dar nu este regretabilă, dar nu este regretabilă pentru că a fost demis guvernul Streleț sau pentru că PLDM-ul are de suferit, sau pentru că PD-ul acum jubilează o victorie, ca să zic așa, nu neapărat foarte fericită. Pentru cetățeanul simplu acum, la acest moment nu este absolut nici o diferență între faptul că guvernul Streleț a căzut sau că guvernul Streleț rămânea, sau că acum va trebui să așteptăm investirea unui alt guvern.”
Olga Nicolenco este de părere că la baza demiterii guvernului Streleț nu a stat o acțiune sau o inacțiune a acestuia, ci mai degrabă acest vot de neîncredere este un rezultat al luptei dintre liderii PLDM și PD.