Marian Lupu a spus astăzi în parlament ceea ce a sunat frecvent în ultimele două săptămâni în analizele analiştilor ca motiv esenţial al noii furtuni din coaliţie culminată cu arestul lui Vlad Filat. Democraţii îi suspectează pe liberal-democraţi, în primul rând pe liderii acestui partid, că ar sta în spatele Platformei DA. Cu alte cuvinte, democraţii cred că cei care scandează de nouă luni în piaţă „Jos oligarhii”, dar mai ales „Jos Plahotniuc”, pentru că l-ar crede responsabil de jaful bancar, ar face-o în baza unei înţelegeri cu Vlad Filat. Şi cu Valeriu Streleţ, a extrapolat şi asupra premierului acuzaţia liderul democrat, Marian Lupu, în momentul în care explica, astăzi, de ce democraţii vor vota moţiunea opoziţiei:
„Îi reproşăm prim-ministrului, în modul cel mai direct, argumentat şi deja cu probe, că împreună cu Vlad Filat a stat în spatele unopr acţiuni de protest ale Platformei DA împotriva partidelor alianţei. Ne-au minţit pe noi, au dus în eroare societatea, au dus în eroare partenerii noştri de dezvoltare. Eram în drept să denunţăm acordul imediat, dar am preferat să-i preîntâmpinăm să iasă din acest joc murdar şi periculos. Acest comportament nu este normal într-o relaţie de parteneriat politic.”
Un alt motiv formulat în premieră de liderul democrat este cel că Streleţ a cerut demisia directorului CNA. Ar fi o încercare de obstrucţionare a anchetei pe marginea jafului bancar în care figurează şi Filat, este de părere Marian Lupu. Premierul Streleţ ceruse această demisie la o zi după lipsirea de imunitate parlamentară a şefului său de partid şi încarcerarea sa în izolatorul CNA, iar în discuţiile din coaliţie, liberal-democraţii insistaseră, aşa cum s-a afirmat, şi pe demisia procurorului general.
„Îl acuzăm, repet acuzăm, pe prim-ministru de încercare de a obstrucţiona justiţia. Încercarea de a-l demite pe directorul CNA la doar câteva ore de la arestul şefului tău de partid este extrem de grav. Noi nu avem dreptul să facem interferenţe în procesul de anchetă şi să folosim pârghiile politice”, a spus astăzi Marian Lupu.
Valeriu Streleţ a ripostat:
„Sincer să fiu, mie mi-a devenit clară evoluţia de mai departe a evenimentelor în ziua de sâmbătă, 16 octombrie, când nu i-am răspuns la telefon domnului Plahotniuc. M-a sunat de două ori, nu am răspuns şi l-am rugat pe dl. Candu să-i trans mită să nu mă mai telefoneze, pentru că pentru mine este o persoană privată şi prefer să discut cu persoane oficiale. Am înţeles atunci că se va declanşa un proces, că nu se va admite să ies din tipare, ” a spus el, avându-l în vedere pe cel care e considerat liderul neformal al PD, Vlad Plahotniuc, şi pe care liberal-democraţii îl acuză că ar controla aproape toate instituţiile.
Apoi, premierul s-a adresat celor care voteaza moțiunea, în special către PD:
"Voi sunteți captivii unui singur om, om care a reusit sa țină in captivitate toata Republica Moldova. Debarasaţi-vă de captivitate."
Aşadar, urmează o nouă remaniere guvernamentală, la mai puţin de 100 de zile de la cea declanşată de demisia lui Chiril Gaburici, şi el premier doar timp de trei luni. Pe de altă parte, remanierea părea ineivitabilă totuşi, măcar şi din motivul că, după arestul liderului PLDM, majoritatea parlamentară PLDM-PD-PL rămăsese cu doar 50 de voturi. Soluţia avansată de PLDM, dar considerată a fi „o nebuloasă” de ceilalţi doi parteneri de coaliţie, era ca Filat să voteze din penitenciar. Aşa ceva nu poate fi acceptat, a explicat astăzi liderul democrat. Să se facă o resetare a coaliţiei, cu atragerea la guvernare a deputaţilor neafiliaţi, în primul rând a celor trei din grupul Leancă.
Nu se ştie dacă liberal-democraţii vor mai accepta să participe la resetare după demiterea guvernului condus de colegul lor cu votul democraţilor. Astăzi, cel puţin, ei s-au reţinut în parlament doar pentru a vota acordul de împrumut oferit de guvernul român şi văzut ca unul salvator pentru bugetul cu mari probleme. Imediat ce votul a fost consumat, un deputat al acestei fracţiuni, Iurie Ţap, a anunţat:
„Dat fiind faptul că prin votul de astăzi, democraţii au încălcat acordul coaliţiei, noi nu mai vedem posibilă rămânerea noastră în sala Parlamentului.”
În discuţii private, deputaţii socialişti, de exemplu, vorbeau joii despre faptul că democraţii vor încerca să provoace scindarea PLDM. Cu cinci mandate ale neafiliaţilor, inclusiv cele din grupul Leancă, ar mai fi necesari 14 deputaţi ca să se creeze o majoritate la limită, cu 51 de mandate. Dacă nu s-ar reuşi, o altă variantă vehiculată ar fi ca un rol mai important în viitoarea coaliţie să li se atribuie comuniştilor conduşi de Vladimir Voronin. Asta ar însemna că PL-ul va rămâne pe dinafară. Până la apariţia unor mutări concrete, majoritatea experţilor cred că resetarea în acxeste condiţii este extrem de dificilă şi că, cel mai prob abil, totul se va încheia cu alegeri anticipate.